Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta Vallankaappaus

Faktantarkastusta Ukrainan vallankumouksesta

Maailma on sanojen vankina.

Muistin virkistykseksi palaan erääseen lempiaiheistani eli Ukrainaan.

Iltasanomien toimittaja Arja Paananen joka on ruotinut Venäjän tekosia maailmalla ei näköjään aina huomaa miten Yhdysvallat sopii mukaan kuvaan kun maailmalla tapahtuu. Noh jotkut tykkää Cokiksesta ja Mäkkäristä.

Rebublikaanisenaattori John McCain Maidanaukiolla puhumassa ja yllyttämässä kansaa vallankumoukseen

(Eihän haiskahda vieraan vallan sekaantumiselta Ukrainan tapahtumiin)

https://

Robert Mugabe, afrikkalainen tyranni pahimmasta päästä.

Afrikan maiden yhteistyöjärjestö Afrikan unioni tuomitsi heti sotilasvallankaappauksen ja vaati "perustuslaillisen järjestyksen palauttamista".   Näyttää siltä, ainakin tiedotusvälineiden mukaan, että kansa on ottanut tämän rauhallisesti ja on odottavalla kannalla.  Elämä  Mugaben tiukasti ja despoottisesti johtamalle  kansalle   on merkinnyt eristäytymistä muusta maailmasta,  suurta köyhyyttä ja  väkivaltaa. Kansa on oppinut olemaan hiljaa.  

Miksi vapaussodasta vaietaan vielä 100-vuotisjuhlavuonnakin?

Se, että 100-vuotisjuhlan kunniaksi on tilattu teloitusaiheinen juhlaraha kansalaissodasta, osoittaa, että historiaa käsitellään ikään kuin Neuvostoliitto olisi edelleen olemassa ja kommunismi voimissaan.

Ajatusta kaksipuoleisuudesta olisi voitu hyödyntää tuomalla edes kolikon toisella puolella esiin se itsenäisyyden kannalta oleellinen asia, että kansalaissota liittyi Suomen vapaussotaan. Vapaussota-aiheista kuvitusta ei taida kuitenkaan olla julkaistu erityisemmin toisen maailmansodan jälkeen. Vanhoista valokuvista niitäkin löytyy.

Tuhoon tuomittu vallankaappaus

Tiedotusvälineissä on muisteltu Moskovan vallankaappauksen 25-vuotispäivää. Elokuussa 1991 tapahtuneen vallankaappauksen tarkoituksena oli pelastaa ”ensimmäisen sosialistimaan” valtaeliitin feodaaliset edut, mutta se johtikin lopulta Neuvostoliiton jättivaltion hajoamiseen. Itse tapahtuma oli rauhallinen, mutta tämän historiallisen tapahtuman loppulaskua maksetaan edelleenkin ihmishenkien menetyksillä Ukrainassa.

 

Turkkilainen Pokèmon Go

Viime päivien uutisia ovat hallinneet varsin erilaiset tapahtumat, joista voi myös löytää yhteläisyyksiä. Turkin epäonnistunut vallankaappaus ja Pokèmon Go-pelin aiheuttama huuma ovat saaneet ihmiset kaduille.

Turkissa presidentti Erdogan suojatteineen metsästää vallankaappaukseen osallisia ja nykyhallintoa vastustaneita sotilaita ja virkamiehiä. Pokémon Go:ssa taas jahdataan pelihahmoja.

Molemmissa ajojahti näyttää olevan yhtä kiihkeää.

Yhdysvaltain liittolaisuus koetuksella Turkin kanssa

Kylmän sodan aikana Natoon vuonna 1952 liittynyt Turkki muodosti liittokunnan eteläisen falangin Neuvostoliitoa vastaan. Yhdessä 1950-luvulla solmittujen puolustusliittojen CENTO:n, SEATO:n ja ANZUS:n kanssa Yhdysvallat pyrki eristämään neuvostoimperiumin Euraasian sydänmaille. Turkin geopoliittisesta asemasta johtuen sillä oli myös tärkeä rooli Lähi-idän valtapolitiikassa ainoana sekulaarisena muslimimaana yhdellä maailman räjähdysherkimmistä alueista. Näin Turkista muodostui erityisesti Yhdysvalloille erittäin tärkeä liittolainen, ei pelkästään sotilaallisesti vaan myös poliittisesti.

Hyvällä politiikalla ja kansainvälisellä oikeudella sotaa vastaan

Aluepommitus kohdistuu suurten kaupunkien siviiliväestöön. Siinä näkymässä komentajan piirtämien viivojen sisäpuolelle jäänyt ihmiselämä tuhotaan kokonaan. Se on mukamas taistelukenttä. Polttoaseilla kärvennetään elävää voimaa jäljettömiin suurella teholla. Kaiken sen jälkeen on sotilaita kohdeltava inhimillisesti. Niin on kansainvälisillä sopimuksilla sovittu. Turha on mitään sanoa. Sodan todelliset uhrit ovat puolustuskyvyttömät siviilit. Nykyaikaisessa sodassa heitä vääjäämättömästi surmataan miljoonia.

Onnistuessaan sotilasvallankaappaus olisi vahvistanut Turkin demokratiaa

Kuluneen 24 tunnin aikana osa Turkin asevoimista yritti ja epäonnistui sotilasvallankaappauksessa presidentti Erdoganin ja hallitsevan AK-puolueen syrjäyttämiseksi. Epäonnistunut vallankaappaus vahvistaa Erdoganin asemaa ja heikentää Turkin demokratian tilaa.

Venäjä on demokratiaa, avoimmuutta ja ihmisoikeuksia kunnioittava suurvalta

Ukrainalaisilla on nyt jatkossa kaksi mallia ratkaista yhteiskunnalliset ongelmat:

1. Euroopan Unionin/ Kiovalainen malli:

 - koulutetaan nationistisia aseellisia ryhmiä ja peitetään kasvot kommandopipoilla

- perustetaan maan pääkaupungin aukiolle vallankumousleiri ja valitaan neuvosto

- nostatetaan kansa presidenttiä ja parlamenttia vastaan 

- osallistutaan EU:n jäsenvaltioiden ministeritasolla mielenosoituksiin ja rahoitetaan ns. kansalaisjärjestöjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä