Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähköautot

Sähköautojen kirous

Tutkimusten mukaan akkujen raaka-aineiden hankinta ja kuljetus saastuttaa paljon. Tarvitaan nikkeliä, kobolttia ja litiumia. Litium tulee Chilestä, koboltti ja nikkeli mm. Afrikasta Kongosta, jossa sitä louhitaan lapsityövoimalla käsin, kertoo Yle.

Sähköistetään liikenne ja viherretään sähkö

Suomessa on Euroopan vanhin autokanta. Syynä tähän lie autoilun ja auton hankinnan kova verotus. Tänä hiilitietoisuuden aikana hiilijalanjälkeä tulisi ajatella elämän eri osa-alueiden kantilta, ja yksi näistä on liikenne. Jos sähköntuotantomme olisi vielä mahdollisimman ekologista – ideaalitilanteessa ydinvoimaa uusiutuvien tuella – niin sähköistämällä liikenteen leikkaisimme hiilidioksidipäästöjä reilusti.

 

Maailman ensimmäinen sähkötie avattu Ruotsissa

Maailman ensimmäinen sähkötie avattu Ruotsissa

Ruotsissa avattiin viime keväänä 2018 maailman esimmäinen sähköautojen akut lataava tie.

Luit oikein. 

Sähköistetty tie lataa tiellä ajavien sähköautojen akut.  Myös raskaiden rekkojen akut.

*

Öljymies Mika Anttosen "Suuri Kuva" tänään aamu-TV:ssä hakusessa

ST1 Mika Anttonen poikkeuksellisen rehellisenä (äsken YLE:n aamu TV) mitä tulee polttonesteisiin ja sähköauton edistämiseen. Ilmeisesti nykyhallituksen liikenteen biopolttoaineiden sekoitussuhteen noston epärealistisuus ja yletön kalleus on alkanut hirvittää tätä öljymiestä.

Sähköautojen tulolla on isoja vaikutuksia

Teollisuusmaiden odotetaan siirtyvän lähivuosikymmeninä pääosin sähkökäyttöiseen autokantaan, kuten ympäristöministerimmekin on todennut (ks. linkki). Myös itseohjautuvien autojen käytön uskotaan lisääntyvän. Kumpikaan muutos ei etene hetkessä, sillä sähköautot ovat edelleen selvästi polttomoottoriautoja kalliimpia, akkuteknologiassa on paljon kehitettävää eikä infastruktuuri ole läheskään valmis.

Sähköautojen tulo voi yllättää

Liikenne tuottaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonekaasuista.

Sipilän hallituksen tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Suurin osa päästöistä syntyy maanteillä, joten ympäristöystävällisten ajoneuvojen yleistyminen on keskeistä. Tärkeää on myös parantaa liikenteen energiatehokkuutta sekä kehittää joukkoliikennettä ja uudenlaisia liikkumispalveluja.

Sähköautot ovat sekä vähäpäästöisiä että energiatehokkaita.

It-harha teknologian kehityksessä

On todettu, että Suomeen mahtuu yksi ajatus kerrallaan. Nyt lobataan ja hypetetään sähköautotekniikkaa ryminällä. Somekeskustelussa yleinen mielipide tuntuu kääntyvän ajatukseen, että teknikka tulee ja jyrää polttomoottorit viimeistään kolmen vuoden päästä. Että jo ylihuomenna ajamme aurinkoenergialla liikkuvilla menopeleillä. Ja joka ei tähän narratiiviin usko, on asennevammainen kalkkis, joka ei pysty luopumaan vanhasta. 

Autojätti Volvon jytky

Autojätti Volvon ilmoitus luopua polttomoottorilla kulkevien autojen valmistuksesta ja valmistaa kaikki uudet mallit sähkökäyttöisiksi ei yllättänyt pelkästään markkinoita, vaan se on varmasti jonkinlainen "shokkiuutinen" valtioille, jotka ovat perinteisesti vaurastuneet mustan kullan myynnistä eli öljykaupasta.

Mikä on sähköauton todellinen hyöty?

 

Viime päivinä on ollut vilkas keskustelu sähköautoista. Keskustelusta on saanut sen käsityksen, että nyt siirrytään saasteettomaan autoiluun.

Eihän se näin voi olla! Tässähän vain siirretään tupruttajan sijaintipaikkaa liikenneväyliltä voimalaitoksiin. Olisikin mielenkiintoista tietää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Paljonko on energian tuottamisen hyötysuhde hiilivoimaloissa ja turvevoimaloissa? Paljonko se on bensiinimoottoreissa ja paljonko dieselmoottoreissa? Ydinvoimaloiden hyötysuhteen kai suunnilleen tiedämmekin.

Mikan uusi auto (scifi)

Mikalla oli autokuume. Kaverit olivat vitsailleet, että kyllä se helpottaa, kun painelee kuumeista otsaa laihalla lompakolla. Mika oli kyllä tätäkin yrittänyt, mutta pankki tarjosi niin edullista autolainaa, että uuden kulkupelin hankinta ei tuntunut olevan rahasta kiinni. Ja kaiken lisäksi uusien sähköautojen hinnat olivat taas laskeneet. Vielä pari viikkoa sitten Mika oli ajellut tyytyväisenä kymmenen vuotta vanhalla bensakäyttöisellä autollaan, mutta yhtäkkiä hän oli tajunnut, että on lähestulkoon viimeinen järkevä hetki hankkiutua siitä eroon ja ostaa uusi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä