Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta Kouluviihtyvyys

"Miten niin et ole menossa kouluun?"

Suomalaista koulua on pitkään luonnehdittu maailman parhaaksi. On etuoikeus ja lottovoitto syntyä Suomeen ja saada opetusta yhdeksän vuoden ajan lähes ilmaiseksi. Myös jatko-opinnot ovat ilmaisia, ja kouluttautumisen mahdollisuudet muutenkin ovat täällä erinomaiset verrattuna muuhun maailmaan. Pisa-testeissä suomalaisoppilaat ovat keränneet kansainvälisesti hyviä tuloksia. Nyt kuitenkin kouluviihtyvyyttä koskevien tutkimusten mukaan lapset eivät jostain syystä viihdykään koulussa. Miksi?

Tarja Halonen ottaa kantaa peruskoulun tasa-arvoon

Vihreä Nainen - lehdessä haastatellaan Tarja Halonen - nimistä henkilöä. Tällä on vankat mielipiteet siitä , että tyttöjä syrjitään koulutuksessa. Seuraavassa lainaus jutusta:

"Mitä jos tyttö ei opi?
Halosen mielestä koululaitoksen pitäisi paremmin ottaa huomioon tyttöjen ja poikien erilaisuus oppijana. Tosin hän oli harmikseen havainnut selvää asenteellisuutta: Jos pojat eivät pärjää koulussa, vian sanotaan olevan järjestelmässä, oppisisällöissä tai opettajissa. Jos taas tytöt eivät opi, vian ajatellaan helposti olevan muka heissä itsessään."

Yhtenäiskoulu, opetusvirasto ja opetuksen ihmiskuva

Käpylän yhtenäiskoulun tulevaisuudesta käyty kiista päättyi kompromissiin, johon kukaan ei ole täysin tyytyväinen. Lukio meni, mutta peruskoulu jäi.

 

Lopputulos ehkä lohduttaa opetusviraston johtoa, joka on yrittänyt lakkauttaa Ynkin lukiota vuodesta 1990, mutta siellä oltaisiin haluttu eroon koko koulusta, joten tulos tuntuu kokonaisuudessaan tappiolta. Yhtenäiskoululle lukion menetys taas on raskas isku, ja monet pelkäävät että se on askel kohti koko koulun lakkauttamista.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä