Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta Kivihiili

Propsin aikana metsän talous kasvoi

Takavuosilta muistamme metsistä hakatun pöllin tapaisen, jolla oli kauppanimenä propsi. Suomen kielen sana muuntui englannista: pitprop, mikä tarkoittaa kaivoskuopan (pit) tukipaalua (prop).

Veimme taannoin propsia Englannin kivihiiliteollisuudelle. Propsi oli pääosaksi mäntyä, jolla oli kestävän tukipuun maine kaivoksen käytävissä. Läpimitaltaan propsi oli 5-23 senttistä, siis nykyisen sellupuun luokkaa.

Tuulivoimatuen leikkaamisella irti kivihiilestä

Valtioneuvosto Kimmo Tiilikaisen johdolla on päättänyt antaa tukea niille yrityksille, jotka lopettavat kivihiilen käytön vuoteen 2025 mennessä. Kunnianhimoiseen tavoitteeseen pääsemiseen tarjotaan nyt porkkanaa. Tuki, noin 90 miljoonaa euroa, siirretään aikaisemmin suunnitellusta uusiutuvan energian tuesta kivihiilestä luopumiseen ja uusien energiamuotojen kehittämiseen.

Suomi pelastaa maailman - vai tuhoaako vain itsensä?

Ympäristöjärjestöt ovat ihmeissään, kun jotkut vastustavat kivihiilestä luopumista.

Vastustaminen johtuu siitä, että joillakin on järkeä.

 

Kivihiilestä luopuminen jo 2025 selvitykseen

Kivihiilen käyttö kasvoi kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossa vuonna 2016. Se oli suurin syy päästöjen kasvuun Suomessa. Vuonna 2017 kivihiilen kulutus näyttää alustavien tietojen mukaan pysyneen suunnilleen edellisen vuoden tasolla.

 

Ilmastonmuutoksen torjuminen ja päästöjen rajoittaminen edellyttävät entistä vahvempia päätöksiä. Myös suomalaisia huoli ilmastosta painaa yhä enemmän.

 

Vihreät tupruttavat hiiltä Helsingissä

 

Vihreät on Helsingissä vaikutusvaltaisessa asemassa - kaksi apulaispormestaria ja 21 valtuutettua. Tästä huolimatta Helsingin kasvihuonekaasupäästöt vain kasvavat ja kivihiilen käyttö on lisääntynyt. Valtaosa pääkaupunkiseudun voimaloista käyttää kivihiiltä. Polttoaineen valinnan sanelee useimmiten päästöjen sijaan raha, ei vihreät. Missä on vihreiden moraali?

 

Hesari teki Kiinasta ilmastonmuutoksen esimerkkimaan

 Hesarin tiedetoimittajat eivät lakkaa hämmästyttämästä uutisoinnissaan ilmastonmuutoksesta. Tämän päiväisessä Hesarissa on näyttävä otsikko ”Putin: Ilmastonmuutos ei ihmisen tekosia”. Putin ilmoitti arktisessa foorumissa viime viikolla, että hän ei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Toinen pahis Trump on jo tehnyt asetuksen, jonka avulla voidaan elvyttää hiilen käyttöä USA:ssa. Tähän asti uutisointi on ihan asiallista.

Kiinalla on vapaalippu kivihiilen käyttöön

Pariisin ilmastosopimuksessa 195 maata hyväksyivät ilmastosopimuksen, jonka tavoitteena on hillitä ilmaston lämpenemistä vuoden 2020 jälkeen. Paikalla oli 150 maailman johtajaa mukaan lukien USA:n presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Jotta sopimus saatiin aikaan, niin Kiinalle annettiin erivapauksia päästöjen pienentämisessä. Iso sanoo, pieni anoo.

MIT on kehittänyt polttokennolla toimivan hiilivoimalan.

MIT:n ajatus hiilen kaasuttamisesta ja polttokennolla toimivasta hiilivoimasta pudottaisi hiilivoimaloiden päästöjä noin 50%. Kaasutuksen ja polttokennon yhdistelmä olisi kaksikertaa polttoainetehokkaampaa kuin nykyiset kivihiilivoimalaitokset.

 

Kivihiili

 

  Nyt Jäätteenmäki ei halua nähdä todellisutta. Kiina investoi juuri kivihiilenkäyttöön.

  En ole nähnyt juurikaan mileelipiteitä siitä, kuinka kivihiilen päästöongelmat voitaisiin ratkaista.

  Ainakin Englanissa on satsattu kivihiilen päästöjen eliminoimiseen.

  Jos nyt Suomessakin olisi satsattu kivihiilen ongelmien poistoon, edes olkiluodon uuden ydinvoimalan verrran. Meillä oli käytössä puhdas energia.

  Pentti K. Hänninen.

  Kirjapainoteknikko. Emeritus.

Kivihiilen aika on ohi

YK:n ilmastokokous Pariisissa on ladattu täyteen odotuksia. Edellisessä kokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 2009 leivottu kakku lässähti lopulta nolosti, eikä sitovaa sopimusta saatu aikaan.

Takaportteja on nytkin jätetty runsaasti alkaen sopimuksen muotoseikoista ja päättyen ennakkovaroituksiin siitä, että liikoja ei kannata odottaa. Voimme seurata ensi viikon perjantaihin (11.12.2015) asti, kun sopua hierotaan Pariisissa.

Läntiset maat ovat kukin käyneet läpi teollistumisen. Maailman suurin saastuttaja Kiina kääntyy nyt vähitellen vähentämään päästöjään.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä