Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta Kapulakieli

Mitä huttua

Aloitetaan positiivisella. Helsingin opetuslautakunta jätti pöydälle määräykset siitä, kuinka monta prosenttia kouluajasta pitää käyttää digilaitteita.

Kiitos. Taitaa järki voittaa.

Mutta teinpä sen virheen, että menin lueskelemaan viranomaistekstejä laajemminkin. Helsingin opetusviraston papereissa tuli vastaan termihirviö ”oppimisprosessipohjaisuus”. Sitä valaistiin muun muassa seuraavasti:

”Oppimisprosessi on ohjattu oppimistehtävin, jotka ohjaavat oppijan oppimista menetelmällisesti ja edistävät oppijan oppimisprosessia.”

Just.

Palavelua kansankielellä, kiitos!

Vaekka on kolome vuotta jo työkseen kuunnellu niin nuorten ku vähä vanahempiinkin poliittikoen höpinöetä, ee niistä silti taho aena oekeen suaha selekoo. Kaet ne sinne korkeelle pallille piässeet tuumaeloo, että mitä viksummalta ne suap puhheesa kuulostammaan, sitä enempi niitä sitte myös iänestettäes ja arvostettas.

Vuan veekkoompa, että jokunen hillitömän pitkä sana siellä joukossa on ooto niille itelleennii.

Kännykkä vai matkapuhelin? Entä taulutietokone vai säpyskä?

Kolme kotimaisten kielten keskuksen työntekijää toteavat HS:n mielipidesivulla, että Suomessa muodostetaan uusille asioille pitkiä ja kömpelöitä nimiä. Puhe- ja kirjakielen mahdollisimman yhtenäisenä pitämiseksi tästä käytännöstä  kannattaisi luopua.

Esimerkiksi puhekieleen vakiintuneen kännykän nimeksi on kirjakielessä vakiintunut matkapuhelin. En kuitenkaan tunne yhtään ihmistä, joka käyttäisi normaalissa puheessa puhelimestaan jälkimmäistä nimitystä. Olisikin hyvä, jos sanaa kännykkä ryhdyttäisiin käyttämään kaikissa yhteyksissä lainsäädäntöä myöden. 

Byrokratian kapulakielestä päästävä eroon!

Allaoleva teksti on kopio eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan juuri päättyneen kokouksen esityslistalta, ja se on erään käsiteltävän asian otsikko.

Teksti on järkyttävää kapulakieltä. Eikä edes pahimmasta päästä, vaan ihan "normaalia". Kerrottakoon, että kyse on lopulta ns. rikkidirektiivistä, vaikka se ei otsikosta selkokielisesti ilmene:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä