Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Ilmaston muutos

Ilmastopaneeli edistää toisen sukupolven energiaviljelyä

Energiaviljelyn oppi sai alkunsa 1970-luvun öljykriiseistä. Juuri ennen niitä kansainvälinen ajatushautomo Rooman Klubi oli julkaissut teoksensa ”Kasvun rajat”. Klubi opetti, että uusiutumaton polttoaine loppuu kohta. Ihmiskunnan on syytä siirtyä uusiutuviin, aurinkoperäisiin polttoaineisiin.

Biomassan varastoimaa aurinkoenergiaa voi paitsi kerätä luonnonmetsistä polttopuuna, myös viljellä.

Uusi näkökulma kouluverkon karsimiseen

Tendenssi on ollut lakkauttaa pieniä kouluja säästöjen takia. Minkä säästöjen? Palkkakulujen. Mutta sitten aiheutuu enemmän kuluja oppilaiden koulukuljetuksista. Ja niistä aiheutuu hiilidioksipäästöjä. Oppilaat ovat väsyneempiä, niinkuin oli reportaasissa Helsingin Sanomissa. Eikö asenteena olisi parempi, että otetaan harkinnassa yhtenä näkökulmana huomioon myös hiilidioksidipäästöt. Ja kun aiemmin on ollut varaa ylläpitää verovaroilla pikkukouluja, miksi ei olisi tänä päivänä? No, vastaus tähän on huoltosuhteen heikkeneminen. Eli käyttäjiä on veroeuroilla yhä enemmän.

Ajaudummeko kivihiilen ylituotantoon

1970-luvun öljykriisin, Jom Kippur sodan aikoihin opimme että öljy on ehtyvä luonnonvara. Se loppuu ennusteiden mukaan 40 vuodessa. Mikä maailman markkinoilla ehtyy, sen hinta ajan pitkässä juoksussa nousee, hetkellisistä heilahteluista huolimatta. Näin öljylle juuri tapahtui. Sen inflaatiosta puhdistettu keskihinta on noussut 40 vuodessa 20 dollarista 70 dollariin tynnyriltä (kuva 1). 

Matkustajalaivat Ruotsiin, kannattaako tukea verovapaalla myynnillä?

Onko siinä tolkkua enää tänä päivänä, että joka päivä lähtee kaksi laivaa Helsingistä Tukholmaan. M/S Gabriella max 2.400 matkustajaa. Muitakin yhteyksiä Ruotsiin vielä näiden päälle. Ja on useita varustamoja, joilla kullakin useampia lähtöjä Tallinnaan. Eikö tämä ole ramppaamista, jota voimme hyvin vähentää. Voi tietää joidenkin työpaikkojen menetyksiä, mutta maapallon pelastaminen on sen verran suurempi asia. Suomen osuus päästöistä on pieni, mutta voimme näyttää esimerkkiä eikä olla perässä vedettäviä. Mistä työssä käyvä sitten saa virkistystä tilalle (joku ehkä vähentää lautta

Globaalin ilmasto-ongelman ratkaisu

Kasvava biomassa metsissä, niityillä ja merissä sitoo ilmakehästä hiiltä. Ongelma on, että hiili palaa nopeasti takaisin ilmakehään. 

 

Ratkaisu: kehitetään edullinen prosessi polymeroida biomassasta luonnossa hajoamatonta muovia ja korvataan öljypohjainen muovi sillä. Näin valtameret ja kehitysmaiden kaatopaikat muuttuvat hiilinieluiksi.

Olisiko eduskunnalla aihetta vähentää matkustelua?

Aiheen vähentää matkustelua aiheuttaa ilmastonmuutos.

Eräs kansanedustaja sanoi minulle, että hän kieltäytyy 60 %:sta tarjolla olevista matkoista.

Voi siis päätellä, että arviolta jopa 60 % matkoista ei ole välttämättömiä tai erityisen hyödyllisiä.

Matkustamista voidaan ylläpitää, kun niin on tehty aiemminkin. Se on osa statusta.

(Uutinen keväällä: Valiokunnassa kuultavana ollut virkamies huomasi, että osa kansanedustajista ei osannut edes perusasioita sotesta. Tätä ei voi toki yleistää.)

Olen aina ollut kulttuurihörhö

Kulttuuri on ollut toimeentulolähteeni ensin näytelmäkirjailijana ja ohjaajana, sitten käsikirjoittajana. Toistakymmentä vuotta toimin media- ja kulttuurialalla johtotehtävissä. Olen aina ollut kulttuurihörhö.

Kulttuuri luo työpaikkoja ja synnyttää liiketoimintaa. Luovat alat ja sisällöntuotanto ovat kasvavia trendejä. Ne tuottavat Suomen bruttokansantuotteesta 3,6 prosenttia ja ovat suurempi työllistäjä kuin metsä- ja kemianteollisuus yhteensä. Nordic noir on tämän päivän vihreää kultaa.

Maaseudun arvo nousee ilmastonmuutoksen edetessä

Ilmastonmuutos muuttaa täysin maaseudun merkityksen. Sen kurssi tulee nousemaan kohisten, myös pörssissä, koska sijoittajat ovat tuolloinkin liikkeellä. Ruokaan kannattaa sijoittaa. Suomen maaseudulta löytyvät kaikki elintärkeät elementit kuten puhdas ilma, vesi ja ruoka. Lisäksi metsien ja järvien antimet. Nähdäänkö Savossa joskus viiniviljelmiä ja viikunoita?

Ilmastohiilen manttaaliluvulle tuli tarve

Euroopan unionin ympäristövaliokunta ehdotti heinäkuussa 2017 uutta ilmastosääntöä suomalaisille metsille. Ehdotus oli jatkoa Pariisin 2015 ilmastosopimukselle. Metsiä tulisi hoitaa jatkossa niin, että tulevien vuosien puustomme varmasti nielee ilmakehän hiiltä. Vaatimus sai lisäpontta kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) lokakuun 2018 raportin kuohunnassa.

Ilmastonmuutoksesta, EU:sta ja vähän muustakin

Syksy on ollut lämmin kuten sitä edeltävä kesäkin. Päivät kuitenkin lyhenevät ja vääjäämättä mennään kohden kylmempiä päiviä ja pakkasöitä. Siksi olikin oikea aika täyttää puuvarastot talven lämmityskautta varten. Sähkölämmitteisessä talossa varaavaa takkaa polttamalla säästää energiaa ja pitkän pennin sähkölaskussa. Ostan puuni kotiin kuljetettuna paikalliselta yrittäjältä ja viime viikolla puheenaiheeksi noussut ilmastopaneelin raportti sai meidät pohtimaan, josko EU taas toimenpiteitä miettiessään kaivaisi vanhan kunnon “kielletään puunpoltto kotitalouksissa” -kortin esiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä