Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n energia- ja ilmastopolitiikka

Harley-Davidson- Belgialainen mopo?

Harley-Davidson ilmoitti maanantaina siirtävänsä toimintojaan Yhdysvalloista EU:n alueelle välttääkseen EU:n viime viikolla asettamat tullimaksut. Siis hetkinen? Eikös näitä USA:n asettamia tullimaksuja vastoittain kritisoitu ihan kaikilta tahoilta? Jään mielenkiinnolla odottamaan kritiikkiä EU:n asettamille tulleille!

Suomen ilmastopolitiikassa bioenergian mentävä aukko

Koko energiajärjestelmämme täytyy muuttua, jotta onnistumme ilmastonmuutoksen hillinnässä. Se tarkoittaa montaa muutosta: älykkäät ja joustavat sähköverkot, ja energiantuotanto hajautetusti ja päästöttömistä uusiutuvista lähteistä. Bioenergian osalta tärkeää on, että sitä tuotetaan vain raaka-aineista, joille ei ole parempaa käyttöä, ja että niiden käyttö vähentää aidosti päästöjä. Korkean jalostusasteen raaka-aineiden ohjautuminen polttokattilaan tai auton tankkiin on järjetöntä ilmaston, työllisyyden ja talouden kannalta.

Saharan pölystä ilmastonmuutosta

"Saharasta lähtenyt pölypilvi käynnistää valtamerissä prosessin, joka voimistaa levien fotosynteesiä, kiihdyttää planktonintuotantoa ja vahvistaa kalakantoja. Raudasta on merissä puutosta, joten raudan lisäämisellä merissä voidaan lisätä kalansaaliita monin paikoin kymmenkertaisena."

Suo, kuokka ja Jussi

Ilmastonmuutos kääntää nyt ilmastotutkijoiden katseita tällä kertaa maaperään! Hiilensidonta maaperään on nyt ehkä se keino millä mitätöidään ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt.

Uusi tukimalli tuulivoimalle

97 % ilmakehän hiilidioksidista tulee luonnollisista lähteistä. 3 % tulee fossiilisista polttoaineista. Tästä 3 %:n rajoittamisesta Suomikin joutuu maksamaan miljarditukia tuulivoimalle.

Aamun Hesarissa toimittaja kirjoittaa oikein, että uusi tuki kohdistuu tuulivoimalle, vaikka kyseessä on uusiutuvan energian tukijärjestelmä. "Uusi tukijärjestelmä perustuu huutokauppamenettelyyn, joka pyrkii eri teknologioiden tasapuoliseen kohteluun."

Nähdäänkö sitä Euroopassakin vielä visenttejä laiduntamassa nurmella

Amerikkalainen Forbes -lehti käsitteli hiilensidontaan liittyvässä artikkelissa biisonien palauttamista Texasin degeneroituneille pelloille laiduntamaan. Biisonit ovat lauhkeampia kuin lehmät, kuka olisi tietänyt. Texasin pelloista osa on jo niin huonossa kunnossa, että vesi ei enää pysy maassa hetkeäkään vaan juoksee mutavellinä lähimpään uomaan, maaperä ei pidätä vettä, joten siinä ei enää voi mitään kasvattaa. Biisonit palauttaisivat hiilen maaperään, elvyttäisivät mikrobitoiminnon ja palauttaisivat vedenpidätyskyvyn maaperään.

Ilmakehän hiilidioksidi voidaa varastoida maaperään

Biohiiltä voitaneen varastoida tuhanneksi vuodeksi maaperään, samalla maaperän vedenpidätyskyky ja kasvukunto kohenevat. Biohiilen tekemiseen voidaan käyttää jätepuuta.

Maaperän humus sisältää hiiltä, jota syntyy hitaasti mikrobien jäänteistä ja savimaan kivennäisaineisiin sitoutuu hiiltä tehokkaasti. Maaperä myöskin luovuttaa hiiltä ilmakehään. Maaperä on kokonaisuus joka hengittää ja sitoo hiiltä. Yksipuolisen viljelyn seurauksena riisin- ja vehnänviljelyalueilla maaperä on menettänyt hiiltä, paikoin 70 % maailman parhailla viljelyalueilla.

Ilmastonmuutoksen heikkoja signaaleja

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei nouse viime vuoden tasolle, auringonpilkut ovat nyt alamaissa seuraavien aurinkosyklien aikana? Ilmasto kylmenee.

Sitä me ei tiedetä vielä varmuudella, mutta siltä se nyt näyttää. Myös AMO-sykli on kylmemmällä puolella seuraavat vuosikymmenet.

Tästä kaikesta tulisi vetää nyt johtopäätöstä kaiken sen jälkeen kuinka on lobbarit ja poliitikot toitottaneet, että maailma lämpenee ja että tarvitsemme tuulivoimaloita, EU sanoo niin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä