Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kaikki blogit puheenaiheesta Adam Smith

Ulkomainen työvoima paikkaamaan työvoimapulaa

Virkamiehet on tehneet päätöksen, Suomessa tarvitaan Eu ulkopuolelta työvoimaa koska sisämarkkinoilta sitä ei saada. Sinällään tämä osoittaa virkeää ajattelua ja ennakkoluulottomuutta. Ensimmäinen kerta kun suomalaiset virkamiehet sanovat sen suoraan. Kapitalismi ei toimi.

Hölmölän yritystoiminta

Hölmölässä oli kolme maansiirto yritystä. Vanhan jäärän lapiomies, Hukka siirto ja Fraus maansiirto. Jokainen omisti yhden lapion (arvo 100 e) ja töissä oli yksi mies. Yritykset tekivät urakan, arvo 5000 e. Palkkoihin meni 100 e, lapio kului rikki. Yritysten pääoma menot 100 e, palkkamenot 100 e, tulorahoitus 5000 e. Vanha jäärä osti satasella uuden lapion, maksoi palkat ja isännän taskuun jäi 4800 e. Modernit yritykset ottivat lainaa palkkamenojen kattamiseksi, lapiot jätettiin uusimatta. Näin saatiin kohtuullinen osinko, 5000 e.

Harvainvallasta yhteisön hyvinvointiin

Jos analysoimme nykyistä vallalla olevaa talousjärjestelmää – eli kapitalismia – ja vertaamme sitä viime vuosisadalla mm. ns. itäblokissa ja Kiinassa testattuun kommunismiin, huomaamme, että ne ovat itseasiassa melko samanlaisia. Niinpä siis kommunismi ei ollutkaan todellinen vaihtoehto kapitalismille, koska myös se esim. mahdollisti pienen eliitin vallan enemmistön kärsiessä hiljaisesti.

Adam Smithin virhe ja kommunismi

Kuten tunnettua Adam Smith piti osakeyhtiötä erittäin heikosti toimivana yritysmuotona. Muutama lainaus:

Smith: Kauppiaiden valta huonoin mahdollinen

Kansojen varallisuudessa väittää Adam Smith, kauppamiesten valta on huonoin mahdollinen koska kauppias pyrkii maksimoimaan myyntivoiton. Olipa vaikka huono diktaattori, se kummiskin pyrkii maksimoimaan alaisten määrän ja verotulot joten jopa kuningasvalta on parempi.

Hallitsijoiden tulot ovat peräisin kansalta ja siksi hallitsijan kannattaa ajaa kansan etua. Kauppiaat eivät pysty näkemään itseään hallitsijoina vaikka heistä olisi sellaisia tullut vaan he pitävät itseään ensisijaisesti kauppiaina jotka pyrkivät ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. (s 632)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä