Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Pidetään heikoimmista huolta

Politiikkaa voi tehdä monelta pohjalta. Perinteinen tapa on ajaa eturyhmän etua: Tukiaisia kotikuntaan, verohuojennus kaverin firmalle ja priimatontti risteyksestä pelimiesliiton kauppakeskukselle.

Olen kertonut etten aja eturyhmän etua, vaan kaikkien ihmisten. Paremmin toimiva yhteiskunta on jokaisen voimavara.

Mutta äsken tajusin että on minullakin eturyhmäni: ne joilla menee huonosti. Ne joita pidetään heikompana aineksena, joka ei tuota lisäarvoa yhteiskunnalle.

Jos saan jotain tehtyä heikoimpien auttamiseksi lähemmäksi muiden ihmisten kokemaa rauhaa ja onnea, on päiväni pelastettu.

Mielenterveyspotilaat ovat perinteisesti olleet niitä, joista ei puhuta. Kerrotaan vain että tuttu tai sukulainen on "sairaalassa" tai hänellä on “vaikeaa". Tiedän itse, sillä alakoulussa ollessani äitini sai skitsofrenian. En voinut kertoa asiasta kenellekään koulukaverilleni, koska pelkäsin joutuvani pilkatuksi hullun äidin lapsena. Suljetun osaston kaltereiden takana melkein tajuttomaksi lääkityn äitini näkeminen oli vielä raskaampaa, kun en voinut puhua siitä oikein kenenkään kanssa.

Mielisairauksien salailu saa niistä kärsivät syrjäytymään entistä pahemmin ja jatkamaan elämää vain vahvan lääkityksen turruttamana. Ihmisiä auttaisi jos ymmärtäisimme heidän ongelmansa sairaudeksi, josta parantuu parhaiten läheisten tuella. Syrjäytymistä ehkäistään kertomalla harhoja kokevalle ihmiselle, että hän on yhtä arvokas yhteisön osa kuin muutkin.

Päihderiippuvuus liittyy usein läheisesti mielenterveysongelmiin. Suomessa ei kuitenkaan käytännössä saa apua mielenterveysongelmiin, ennen kuin on ollut puoli vuotta “kuivilla”.  No, ainakin silloin kun on käytetty laitonta, rauhoittavasti vaikuttavaa kannabista, eikä laillista räväkkyyttä lisäävää alkoholia. Päihteettömyyden vaatiminen estää monelle välttämättömän avun saannin. Samoin estää asenne, jonka mukaan huumeriippuvaiset “oikeastaan haluavatkin kuolla”, kuten kuulin Helsingin valtuustossa.

Päihderiippuvuuden hoito pitää yhdistää mielenterveyshoitoon ilman mitään “kuivilla olon" aikarajoja. Sekä riippuvaisuus että mielenterveysongelmat kertovat ihmisen horjahtamisesta epävakaalle radalle, josta palautumiseen tarvitaan kaikki mahdollinen tuki. Lisäksi ihmisten on hyvä pysyä hengissä. Siinä auttavat tehokkaasti sairaanhoitajan valvomat käyttötilat, yliannostusten vasta-aineen ostamisen salliminen ja epäpuhtaiden huumeiden testaus. Näitä kolmea asiaa edistetään Helsingissä tukemieni valtuustoaloitteiden seurauksena.

Yksinhuoltajat saavat Suomessa elatusapua ja lisätukia. Heidän asemansa on kuitenkin heikko, koska yhteiskunta on rakennettu kahden vanhemman perheille. Tyypillinen ongelma on lastenhoidon järjestäminen kun työvuoro ei ole toimistoaikana; kaikilla ei ole mummoa tai työtöntä ystävää joka voi ottaa lapset varmasti hoitoonsa.

Yksinhuoltajien tilannetta voi helpottaa esimerkiksi iltakerhoilla, joissa tehdään läksyjä yhdessä tai toiset vanhemmat opettavat harrastusta. Näitä kerhoja voitaisiin pitää koulujen iltaisin tyhjillään olevissa tiloissa. Asia etenee Helsingissä valtuustoaloitteeni seurauksena.

Työttömyys ja vähävaraisuus liittyy usein muita ihmisiä heikompaan sosiaaliseen statukseen. Ja köyhyys suoraan aiheuttaa muita ongelmia. Suomalaisessa tutkimuksessa on selvinnyt, että vähävaraisissa oloissa kasvaminen vahingoittaa aivoja; se heikentää terveyttä, tuloksia koulussa ja menestymistä työelämässä.

Ne onnekkaat, jotka ovat opiskelleet, saaneet hyvän työn ja mukavia ystäviä voivat miettiä, paljonko menestyksestä on heidän omaa ansiotaan. Kyllä, olen tehnyt raskasta työtä menestyksen eteen –- mutta en olisi, ellen olisi oppinut kotona arvostamaan ahkeruutta ja muita kunnioittavaa käytöstä. Keskimääräistä paremman lahjakkuuden tuottavat geenit ja ilmainen koulutus eivät myöskään ole omaa ansiotani.

Jos en olisi syntynyt yhtä hyviin oloihin, olisin yhtä hyvin voinut päätyä tärisemään ruisku kädessä porttikonkiin kaikkien halveksimana.

Vammaiset kokevat päivittäisessä elämässään olevansa toisen luokan kansalaisia. Heitä pidetään enemmän lääketieteellisenä kysymyksenä kuin ihmisinä, jotka voivat olla mukana yhteiskunnan toiminnassa haluamallaan tavalla. Meillä vammaiset ovat helposti eristettyjä eläkeläisiä, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa he ovat useammin mukana työelämässä.

Lisätään yhteenkuuluvuutta ottamalla vammaiset mukaan sekä heihin liittyvään suunnitteluun että päätöksentekoon. Ja kohtaamaan muita ihmisiä yhteisessä tilassa. Sama resepti toimii myös muille vähemmistöille.

Etniset vähemmistöt kohtaavat maassamme usein syrjintää, vaikka olisivat täällä hyväpalkkaisessa työssä. Kaikkein heikommassa asemassa ovat paperittomat, jotka ovat laittomasti maassa - esimerkiksi siksi, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty.

Ei ole kenenkään etu, että lainsuojattomien ihmisten joukko pakoilee viranomaisia kaupungin kujilla ilman mitään turvaa. Se on resepti vihalle ja radikalisoitumiselle, josta voimme joutua itse kärsimään.

Siksi äänestimme Helsingin valtuustossa, että paperittomille annetaan välttämättömien terveyspalveluiden lisäksi myös ennaltaehkäiseviä mielenterveys- ja sosiaalipalveluita. Tämä ei muuta sitä, että rikoksiin syyllistyvät maahanmuuttajat tulee tuomita ja mahdollisesti karkoittaa maasta. Rikoksia voidaan ennaltaehkäistä tekemällä tiivistä yhteistyötä vähemmistöjen yhteisöjen kanssa ja selvittämällä ongelmia heidän kanssaan ennen kuin ne purkautuvat väkivaltana.

Haluan, että ihmiset ovat yhteiskunnassa tasa-arvoisia, ja että heillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan toimintaan haluamallaan tavalla. Se ei kuitenkaan riitä. Haluan että heikoimmatkin saavat kokea olevansa yhdessä muiden kanssa, tehdä yhteistyötä ja tuntea yhteishenkeä. Eli rakkautta.

 

Olen ehdolla eduskuntaan: #Petrus2019

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Äänestäisin sinua, jos olisit ehdolla tässä vaalipiirissä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Samoin minä. Toki ääneni menee joka tapauksessa piraateille.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Onnea matkaan - sitä valitettavasti tarvitsette. En piraatteja taida nyt äänestää, mutta olette top-vitosessa ellette jopa top-kolmosessa omissa papereissani. Ja heikoimpien auttajat (aidosti sellaiset) noteeraan aina korkeasti.
Olisi ok nähdä sinut kansanedustajana.

ilkka virtanen

Petrus, olen seurannut sinua ja pidän sinua ja useimpia piraatteja äänestämisen arvoisena. En vain ole pystynyt selittämään itselleni miksi olette tehneet vaaliliiton ihmisvihamielisen feministipuolueen kanssa. Ymmärrän kyllä vaalimatematiikan, mutta en silti ymmärrä miksi pitäisi myydä periaatteensa ja tehdä vaaliliitto näiden ns. Postkommmunistien kanssa. Koska sinä epäilemättä olet meistä kahdesta se älykkäämpi niin selitätkö miksi tehdä vaalilitto ihmisvihaajien kanssa. Kunnoittaen Ilkka

Hanna Mäkeläinen

Mites sairaat? Sun äänestäjänä ois kiva kuulla miten suhtaudut siihen, että Kela ei mielivaltaisesrti enää myönnä toimeentulotuessa maksusitoumuksia tietyille lääkkeille (esim. lääkekannabis, eläinpohjaiset kilpirauhaslääkkeet) ja miten tätä asiaa päästäis fiksaamaan. Kaks vuotta on pitkä aika olla ilman lääkkeitä, tai velkaantua jotta saa ne kustannettua, ja haluaisin ääneni menevän semmoiselle joka nostattais asiasta vähän meteliä. Kiitos vielä vastauksesta!

Käyttäjän jukkalampinen kuva
Jukka Lampinen

Petrus, mainitset yksinhuoltajat yhdeksi ihmisjoukoksi, jolla menee huonosti. Eikö luontevaa tällöin olisi lisätä yhteishuoltajuutta eronjälkeisenä lapsen huoltoratkaisuna? Vielä nykyisinkin aivan liian heppoisin perustein toinen vanhempi, useimmiten lapsen isä, pelataan lapsen elämästä pois vailla mitään hyvää lapseen liittyvää perustetta vain sen takia, että niin toinen vanhempi jostakin omasta syystään haluaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset