Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Päihdepolitiikka tälle vuosisadalle

+ Alkoholirajoitukset muiden EU-maiden tasolle

+ Kannabis täysin lailliseksi ja verolle

+ Psykedeelit ja empatogeenit viralliseen terapiakäyttöön

+ Koville huumeille valvotut käyttötilat korvaushoidolla

+ Yliannostusten vasta-aine reseptijakeluun

 

Suomen päihdepolitiikka tähtää käytön ja siihen liittyvien ongelmien vähentämiseen tiukoilla rajoituksilla ja rangaistuksilla. Tässä ollaan epäonnistuttu pahasti.

Yleisintä laitonta huumetta kannabista käyttäneiden määrä on kasvanut vuoden 1992 neljästä prosentista viime vuoden 24%:iin väestöstä. Nuorista aikuisista 45% ilmoitti käyttäneensä jotain laitonta huumetta joskus elämässään. Kaikki käyttäjät tuskin myöntävät käyttöään kyselyssä, joten noin puolet Suomen nuorista aikuisista ovat lain mukaan rikollisia.

Huumerikoksesta kiinni jääminen voi viedä ihmiseltä ihmiseltä ajokortin sekä mahdollisuuden moniin työpaikkoihin, opiskelualoihin ja mielenterveyshoitoon ennen kuin on “kuivilla”. Tällainen lainsäädäntö ei ole ajan tasalla, kun tarkoitus on taata valtaväestön oikeudet ja työllistyminen.

Samalla huumekuolemien määrä on Suomessa korkea. Väkilukuun suhteutettuna meillä kuolee kaksinkertaisesti ihmisiä huumeisiin verrattuna EU:n keskitasoon, vaikka käyttö on suunnilleen yhtä yleistä.

Huumeiden käyttö Suomessa siis yleistyy ja ihmisiä kuolee sekä syrjäytyy turhaan. Lisäksi rikollisilla on valtavat laittomien päihteiden markkinat ja viranomaisten resursseista suuri osa kuluu päihteisiin liittyvään valvontaan. Miten tilannetta voitaisiin parantaa?

Alkoholi on erittäin myrkyllinen liuotin, ja se aiheuttaa selvästi eniten päihdekuolemia Suomessa.  Aikuiset kuitenkin päättävät itse mitä kehoonsa laittavat, eivätkä suomalaiset ole sen humalahakuisempia tai tyhmempiä kuin keskieurooppalaiset. Siksi alkoholin säännöstely voidaan karsia samalla tasolle kuin EU-maissa yleensä. Vaikka arvostan suuresti Alkon erinomaisia valikoimia ja palvelua, ei monopolin säilyttämiselle ole kunnollisia perusteita. Viinit voidaan tuoda marketteihin.

Ei ole syytä olettaa, että kulutus mainittavasti kasvaa saatavuuden helpottuessa. Jos vertaamme alkoholin kulutusta vuosina 1992 ja 2018 on se pysynyt samalla tasolla, vaikka saatavuutta on merkittävästi helpotettu. Aikarajoitusten ja"kIelletyn hedelmän" houkutuksen poistuminen johtaa usein rauhallisempaan alkoholinkäyttöön.     

Ravintoloiden aukiolojen suhteen riittää niistä sopiminen paikallisesti. Jos ravintola ei aiheuta ympäristölleen merkittävää häiriötä voi se työntekijöiden ja työnantajan sopimuksella olla auki vaikka ympäri vuorokauden. Tämä järjestely toimii hyvin useissa kulttuurikaupungeissa kuten Berliinissä.

Kannabiksen laillistaminen kontrolloidusti myydyksi päihteeksi ei ole aiheuttanut mainittavia ongelmia Yhdysvalloissa tai Kanadassa. Sen sijaan se poistaa järjestäytyneeltä rikollisuudelta miljardiluokan markkinat ja tuottaa mittavat verotulot valtiolle. Lisäksi esimerkiksi Koloradossa on havaittu, että teini-ikäisten kannabiksen käyttö väheni laillistamisen jälkeen. Kyseessä on "kielletyn hedelmän" vaikutuksen katoaminen, joka vaikuttaa myös alkoholin saatavuutta helpotettaessa. Laillistamisen jälkeen kannabiskauppa ei ole sen jännittävämpi paikka kuin viinimyymälä.

Kannabis tarjoaa rikollisille suurimmat markkinat Suomessa, ja se on syytä laillistaa kontrolloiduksi, verotetuksi päihteeksi myös täällä. Kannabiksen kasvatuksen tuotto per kilo on eri lukemissa kuin muiden maataloustuotteiden. Ei ihme, että maaseudulla asia kiinnostaa.

Psykedeelit ja empatogeenit kuten psilokybiinisienet ja MDMA ovat tutkimusten mukaan tehokkaita apuvälineitä mielenterveystyössä. Ne voivat auttaa merkittävästi persoonallisuusongelmien ja rikollisten taipumusten hoidossa. Näiden aineiden käyttö terapiassa ja siihen liittyvässä tieteellisessä tutkimuksessa tulisi sallia.

Psykedeeliterapian ajankohtaisuudesta kertoo, että sen tehokkuutta esimerkiksi terminaalipotilaiden ja vakavista stressihäiriöistä kärsivien hoidossa käsiteltiin tänä vuonna maailman talousfoorumissa Davosissa.

Niinsanotut kovat huumeet, kuten heroiini ja amfetamiini, eivät mielenterveysongelmiin auta. Laittomista aineista riippuvaisiksi tulleet ovat usein suurissa vaikeuksissa joutuessaan käyttämään kaiken aikansa rikoksiin hankkiakseen rahaa järjestäytyneelle rikollisuudelle. Kuten muidenkin laittomien aineiden tapauksessa ei näiden huumeiden laadusta ole mitään takeita. Lainsäädännön kiertämiseksi kehitetyt epämääräiset muuntohuumeet ovatkin aiheuttaneet viime aikoina paljon ongelmia.

Kovista huumeista riippuvaisten olisi syytä saada puhtaita korvaushoitolääkkeitä lääkärin reseptillä valvotuissa käyttötiloissa. Sveitsissä tällainen järjestely on ollut pitkään käytössä. Siellä korvaushoitolääkkeenä käytetään mm. puhdasta heroiinia. Addiktit pystyvät hoidon ansiosta tekemään töitä ja maksamaan veroja kuten muutkin ihmiset. On hämmästyttävää, miten suuria huonolla lainsäädännöllä luotuja ongelmia tämä yksinkertainen järjestely ratkaisee:

1) Huumekuolemat romahtavat, koska aine ja annos on sairaanhoitajan mittaama ja ensiapu paikalla.

2) Aineita toimittava järjestäytynyt rikollisuus katoaa, kun puhdas lääke tulee valtiolta hyvin pienin kustannuksin.

3) Addiktien tekemä omaisuusrikollisuus poistuu, kun heidän ei tarvitse ryöstellä rahoittaakseen käyttöään.

Huumekuolemien vähentämiseen on myös yksinkertainen, kustannustehokas keino. Suurin osa kuolemista johtuu opioidien yliannostuksista. Yliannostuksen pysäyttää vasta-aine naloksoni, jonka reseptijakelun sallimisesta olen tehnyt valtuustoaloitteen Helsingissä. Esimerkiksi Ruotsissa addikti voi ostaa naloksonisumutteen 43 eurolla. Se on pieni hinta ihmishengestä, ja sen maksaisi lääkkeen ostaja.

Henkilökohtaisen valinnanvapauden suhteen varteenotettava vaihtoehto on  jättää päihteet käyttämättä. Päihteitä käytetään usein tavanomaisesti tietyissä tilanteissa. Moni on yllättynyt huomatessaan, että selvin päin oleminen tuo kokonaisvaltaisempaa hyvää oloa ja laajempaa perspektiiviä elämään kuin päihteiden nauttiminen tavan vuoksi.

--

Keskustelen tänään päihdepolitiikasta vaalipaneelissa. Näissä vaaleissa äänestäjällä on onneksi aikaisempaa enemmän vaihtoehtoja järkevän politiikan puolesta: Tässä kertomani linjaukset eivät ole vain omia mielipiteitäni - ne on kirjattu myös johtamani Piraattipuolueen viralliseen puolueohjelmaan.

 

Lisätietoja kampanjastani: Petrus2019.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Aivan erinomainen näkemys. Miksiköhän näin ei toimita?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Oivallista antaa ihmiroskien tehdä se itse. Ei tarvitse rappareiden käsiään liata uunien muuraamisessa.

Tästä ääriliberaalista huumepolitiikasta unohtuu kokonaan yhteiskunnallinen aspekti.

Kaveri jätetään varmasti. Miksi kaikki eivät voi olla niin kuin minä. Tästäkö lähdetään?

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Vai unohdetaan yhteiskunnallinen aspekti... Miten sitten selität sen, että liberaalilla huumepolitiikalla on joka puolella saavutettu niin yhteiskunnan kuin yksilöidenkin kannalta paljon parempia tuloksia kuin repressiivisellä politiikalla? Tai sen, että huumeiden kieltolaki on johtanut siihen, että monet yhteiskunnat ja valtiot ovat lähellä romahduspistettä? Tai sen, että huumeiden kieltolaista seuraavat kuolemat voidaan laskea jo vähintään sadoissa tuhansissa, luultavasti jo miljoonissa?

Yksinkertainen fakta on, että nykypolitiikka on haitallista ja tuhoisaa. Se tappaa, syrjäyttää ja aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia ongelmia. Nykypolitiikka on puhdasta sokean ideologisen idiotismin tuotetta, ei yhtään sen vähempää. Kyse on täsmälleen samoista asioista ja ongelmista, joiden takia alkoholikin muutettiin huumeesta lailliseksi päihteeksi.

Ps. Muiden kutsuminen ihmisroskaksi tekee sinusta ihmisroskan.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #17

Sarkasmivaroitus unohtui.

Mutta luepa tuolta alempaa huumehelvetistä päässeen ystäväni ajatuksia ja vastaa siihen. Se minua kiinnostaisi kuulla, mitä siitä ajattelet.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #18

Luin kyllä, mutta siitä oli aika vaikeaa saada punaisesta langasta kiinni. Ongelmia hoidoissa toki on, ja samaten parantamisen varaa. Korvaushoitolääkkeiden päätyminen katukauppaan on siltä osin ongelmallista kuin ne aiheuttavat uusien henkilöiden käyttöä, mutta toisaalta meillä on myös addikteja, jotka eivät vieroitus- tai korvaushoitoon pääse, halua tai uskalla mennä, ja heidän kannaltaan katukauppa buprella taas on jossain määrin hyvä asia. Luulisi että sopivasti järjestämällä olisi mahdollista kuitenkin myös vahtia että "lääkkeet" nautitaan paikan päällä, mutta minulla ei tästä systeemistä ole mitään henkkoht kokemusta, eikä hirveästi kaveripiirinkään kautta.

Itse uskon siihen, että laillistaminen olisi kokonaishaittojen kannalta hyvä ratkaisu, mutta se ei minulle tarkoita mitään kaiken täyttä vapauttamista, vaan sitä että myytävät aineet ovat turvallisempia, järjestäytynyt rikollisuus saadaan pois kuvioista ja että keinovalikoimaan saadaan monipuolisemmat ratkaisut ongelman hoitoon ja käsittelyyn kuin laittomuus nyt antaa mahdollisuuden. Kaikkien aineiden suhteen tulisi kuitenkin olemaan erilaisia ja eritasoisia kontrolleja.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Sota huumeita vastaan tarkoittaa osittain sotaa Talibanien puolella.

Tämä siten, että maailman suurin heroiinin ja hassiksen tuottajamaa on Afganistan (linkit alla).

Järjestäytynyt rikollisuus ja terroristiorganisaatiot keräävät suuret voitot ja rahoittavat toimintaansa laittomilla päihdemarkkinoilla.

https://www.theguardian.com/news/2018/jan/09/how-t...

https://en.wikipedia.org/wiki/Opium_production_in_...

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/25/sota-sai-...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Usa rahoittaan armeijansa toimintaa huumeila. Tästäkin löytyy googlea avulla tietoa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erikoinen tutkimus, jossa huumausaineen yksittäinen satunnainen kokeilu ja pitempiaikainen käyttö rinnastetaan toisiinsa.

Olisi mielenkiintoista tietää monenko käyttäjän yksittäinen kokeilu johtaa pitempiaikaiseen käyttöön ja mistä huumausaineesta on tällöin kyse.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Pekka, 10-20% aineesta riippuen täyttää ongelmakäyttäjän kriteerit, tämä on sinulle monesti vastattu, sekä myös syyt mitkä addiktioon johtaa.
Trollamisen sijaan voit seurata vaalipaneelikeskustelua, alkaa 20 yli.
Osallistujat:
Pilvi Torsti, VTT, kansanedustaja, SDP
Kai Mykkänen, Kokoomus
Martti Talja, Keskusta
Silvia Modig, Vasemmisto
Tom Packalén, Perussuomalaiset
Ozan Yanar, Vihreät
Petrus Pennanen, Piraattipuolue
Tommi Aalto, Sininen tulevaisuus
Mika Ebeling, KD
Paneelin juontaja: Juuso Pekkinen
https://youtu.be/6bFKHAG6JdE?list=PLtDf9trGRryl-qG...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kohta tuo alkaa! Ollut tähän mennessä hyvin asiallinen seminaari ja jatkuu vielä huomenna.

https://www.huumepolitiikka.fi

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #5

Erittäin hyviä puheenvuoroja aamusta asti.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

Kyllä. Huomenna jatkuu. Odotan erityisesti loppu keskustelua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onneksi suomalainen nykynuoriso viisastuu vanhempieensa verraten. Känniörveltäminen on out ja tupakkakin on vain tyhmien huvi.

Tyhmät ovat tyhmiä päihteiden suhteen ja fiksut ovat fiksuja.

Näin se vain on.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Itse ihmettelen, pitäisikö narkomaanien muuttaa johonkin gettoon, että sinun mallisi toimisi. Huumeet ovat levinneet jo kaikkialle, myös maaseudulle. Miten mallisi siellä metsissä toimisi.

Huumesota on jo hävitty eikä se lopu ennen kuin diilerit maailman huipulla pannaan häkkkiin. Yhdessä amerikkalaisten kanssa suomalaisetkin sotilaat turvaavat Afganistanissa oopiumin tuotantoa, jonka talebanit olivat lopettaneet.

Maailman ase-, ihmis-, huume- ja lääkebisneksessä kiertävät suurimmat rahat ja kyse on osittain yksistä ja samoista rahoista. Vajaa 400 miljardööriä omistaa kaiken. Minä osoitan heitä kaikesta pahasta, joka on tehnyt tästä ihanasta maailmasta helvetin.

Pikkurikollisuus jatkuu niin kauan kuin on köyhyyttä.
Yksi noista miljardööreistä kykenisi lopettamaan päivässä maailman köyhyyden. Samoin Vatikaani.
Miksi ne eivät sitä tee?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Narkomaanit on tavallisia ihmisiä. Miten laiton huumekauppa sallitaan on merkittävä kysymys. Se kun lisää kaikkia haittoja niin Suomessa kuin huumeiden lähtömaissa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Koska uskon mahdollisuuksiisi päästä eduskuntaan, laitan tähän erään syvästä huumekierteestä selvinneen kaverini kommentin sinun huumekannanottoosi.

Petruksen kannattaisi varmaan kysyä tuossa asiassa joltain joka jotain ymmärtää asiasta. Esim. alko olisi parempi paikka huumeille. nyt niitä sotketaan lääketieteeseen. Lääketiedehän toki on heroiinista1880-luvulla(muistaakseni 1900 morfiini 1920 metadoni 1940 kokaiini jne jne….) lähtien kaikki perinteiset huuumeet tuonut markkinoille suomeenkin. nämö riippuvuutta aiheuttamattomina aineina alkoholiriippuvuuden hoitoon. Sitten uusia aineita näiden riippuvuutta aiheuttamattomien aineiden käytöstä syntyneiden riippuvuuksien hoitoon ja sitten uusia aineita taas uusien riippuvuuksien hoitoon jne….

Yllättäen uudestaan ja uudestaan hämmästytään kun uudestaan ja uudestaan uudesta riippuvuutta aiheuttamattomasta aineesta ei saada ihmisiä vieroitettua… No hupsis lisätäänpäs tuokin huumausaineluetteloon mutta jatketaan sen syöttämistä ihmisille kun on niin hyvä lääke…

meillä on tällä hetkellä yleisimmin käytössä opiaattiriippuvuuksien hoidossa mikäpäs muukaan kuin eniten käytetty suomen suosituin piikkihuume Bubrenorfiini… bubre tuli maailman markkinoille lääketeollisuuden pyhien lupausten kera että sitä tullaan käyttämään vain viimeisessä vaiheessa olevien heroiini riippuvaisten hoidossa. yllätys yllätys ensisijainen määräysperuste tänään on määrätä pubrea pubreriippuvaisten hoitoon… pahimmillaan sitä on kuulemma määrätty kannabisriippuvaisten hoitoon…

pari kaverin kaveria on siinä tilanteessa jotta kun ovat onnistuneet vieroittautumaan helvetillisestä pubre riippuvuudesta niin sosiaalitoimisto painostaa heitä pubrekorvaushoitoon vaikka ovat olleet jo yli puoli vuotta täysin ilman mitään huumausaineita. milloin sossun täteistä tuli lääketieteen erikoisammattilaisia???? kai he kohta alkavat kirjoittamaan reseptejäkin…. sossu on ilmoittanut heille että eivät saa nähdä huostaan otettuja lapsiaan elleivät ala käyttää pubrea siis suomen suosituinta piikkiopioidia jota toki käytetään myös nuuskaamalla ja syömällä joita tapoja itse käytin ja voin kertoa että päähän meni silläkin tavalla. korvaushoidossa subu syötetään asiakkaalle mutta pian lääkkeet saa kotiin kun on kiltti poika tai tyttö ja ottaa aina lääkkeet kiltisti kun lääkärisetä on määrännyt. sitten niitä voikin alkaa rauhassa piikittelemään… se on tehokkaampaa ja jää reilusti myytäväksikin(90 % katukaupassa olevasta pubresta tulee kadulle korvaushoidon kautta) ja loput kipu yms lääkkeenä usein narkomaanien keksimiin ”haamukipuihin määrättynä”

olen ihmetellyt milloin tämä vääryys oikaistaan kun suomessa ei saa alkoholia alkoholiriippuvuuden hoitoon ollenkaan…. Hollannissa on jo aloitettu aikapäiviä sitten alkoholistien hoito alkoholilla ja on tietysti oikein tyytyväistä asiakaskuntaa….

jos ajat subu kännissä autolla otat vain hanskalokerosta subutex määräyksen lääkärin allekirjoituksella niin poliisi toivottaa sinulle turvallista matkaa pyhän poppamiehen taikakynän huiskaus muuttaa aivosi sellaiseksi että subu ei sinua humalluta…. mutta jos subukänni on hankittu ilman lääkärin taikamääräystä olet rattijuoppo ja pääset vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta.

aivan mahtavaa olisi kun saataisiin alkoholi korvaus hoito suomeen niin alkoholisti saisi vetäistä hanskalokerosta lääkärin taikamääräyksen joka todistaa että hän ei ole kännissä koska on nauttinut alkoholia lääkärin taikamääräyksestä jolloin se ei mene päähän vaan on elintärkeää lääkettä….

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

" suomen suosituinta piikkiopioidia jota toki käytetään myös nuuskaamalla ja syömällä joita tapoja itse käytin ja voin kertoa että päähän meni silläkin tavalla"

Buprenorfiini ei kestä mahahappoja. Buprenorfiinia ei voi järkevästi päihdekäyttää nielemällä. Tarkoittaneeko hän syömisellä kielen alla liottamista, kuten buprenonorfiinilääkkeitä lääkekäytössä käytetään.

Buprenorfiinia käytetään päihteenä joko "rännäämällä" tai "nuuskaamalla" nenään. Nielemällä sitä yksikään buprenorfiiniriippuvainen ei käytä, koska se ei toimi. Päihdekäytössä ei myöskään sitä juuri kielen alla liotella vaan joko "rännätään" tai "nuuskataan".

Jos esimerkin kaveri on nielemällä tai virallisen käyttötavan mukaan suussa liottamalla käyttänyt buprenorfiinia päihteenä, niin hän ei todellakaan tiedä mitään buprenorfiinin päihdekäytöstä, eikä osaa käyttää sitä oikein päihteenä tai tarina väritettyä kertomusta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kiitos Petrus. Oli erittäin hyvä vaalipaneeli, jossa toit hyvin asiat esille. Tutkimukset on meidän Piraattien puolella.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Käytännön kokemukset eivät. Tämä on erittäin vaarallinen keppihevonen niille, joiden elämä on jo nyt huumeriippuvuuden takia täysin pilalla.

Eli kai seuraavaksi ruvetaan jakamaan myls alkoholisteille puhdasta pirtua. Eihän sekään paljon maksa.

Te ette ilmeisesti tiedä mitään narkomaanien elämästä. Eivät ne autostereoiden varastamiset siihen lopu, että jaetaan ilmaisia huumeita, koska varkaudet aiheuttaa äärimmäinen köyhyys. Jopa vanhan mummun vanhat vaatteet kelpaavat narkkarille taloyhtiön kuivatushuoneesta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Se äärimmäinen köyhyys nimenomaan johtuu siitä, että kaikki rahat menee huumeisiin, mitkä ovat keinotekoisesti kalliita. Sveitsissä missä heroiinia on jaettu kauan, on oheisrikollisuuden tippumisesta paljon näyttöä.
Ei nämä ole mutu-juttuja, vaan nimenomaan käytännön kokemuksien kautta.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #20

Ja mikä on kuolleisuus %?

Sinä myös väärin oletat, että äärimmäinen köyhyys johtuu huumeista.

Ehkä se pitää paikansa sinun kohdallasi, muutta jos luulet, että atiivivitutetuilla ja kikytetyillä on varaa huumeisiin, olet saatanan väärässä. Perustoimeentuella ei montaa nappia osteta.

Juuri siksi pitää varastaa ja juuri täytyy ruveta pitämään kioskia ja houkuttelemaan uusia uhreja tälle polulle, jonka päässä hyvin nuortakin ihmistä odottaa ennenaikainen kuolema.

Näinkö haluat lähimmäisiäsi kohdeltavan?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #22

Jos sinä käyttäjistä olet huolissasi, sittenhän sinun pitäisi juuri kompata Petrusta, ei kieltolaki ja laittomat markkinat käyttäjiä suojele, ei ole ikäraja-, tai laadunvalvontaa, ei haittaverotusta, myyjillä ei ole vastuuta mistään. Kovien aineiden haitat liittyy epäpuhtauksiin ja vaarallisiin pitoisuuksiin, suurin osa on vähemmän haitallisia kuin vaikka alkoholi. Esim moni korvaushoitopotilas käy töissä, taisi olla Stadissa neljännes.
Mainitsemasi ongelmat liittyy kieltolakiin, ei itse aineisiin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #23

Ilman noita aineita ei käyttäjiä olisi.

Oletko itse käyttäjä?

Oletko ollu kh:ssa?

Minun asiantuntijani sanoo, että juuri sieltä tulee myös aineita katukauppaan.

Kun saadaan aineet kotiin, niitä aletaan tykittää, koska vaikutus on mieluisampi ja tehokkaampi ja sitten jää vielä subuja myytäväksikin tai vaihdettavaksi mieluisempiin aineisiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #24

Niin, mutta huumeetonta utopiaa ei ole, eikä tule, sellaisesta on turha haaveilla.
Olin ongelmakäyttäjä nuorena, joten tiedän mistä puhun, siitä on kyllä parikymmentä vuotta aikaa.
Mikä kh?
Sinun asiantuntijasi on väärässä, katukauppa Subutex on tuontitavaraa Ranskasta ja Baltiasta.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #27

Niin arvelinkin sinun olleen käyttäjä.
Kh on korvaushoito.

Minun asiantunyijani on selvinnyt huumehelvetistä ja tehnyt työtä huumeriippuvaisten kanssa. Minulla ei ole mitään syytä epäillä hänen asiantuntemustaan.

Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan.

Sehän on jo luovuttamista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #28

En ole ollut korvaushoidossa, koska sitä ei silloin edes ollut ja en ollut opioidien käyttäjä.
Väärässä hän silti on, jos tuollaista väittää Subusta.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #29

Mikä tässä ei pidä paikkaansa:

"Subu ei ehkä varsinaisesti koskaan ollut suosikkihuumeeni, (vaikka se tuotti minulle satunnaiskäytössä täydellisen eufoorisen hyvän olon)koska oksentaminen inhotti minua ja subutex todella laukaisi tolkuttoman oksennusrefleksin jota eufooria seurasi. Muutaman käyttökerran jälkeen en kuitenkaan tunnistanut enää vaikutusta juurikaan ja vaihdoin joksikin aikaa muihin aineisiin... Alkoholin aiheuttama okentelu oli yksi syy miksi alkujaan huumeet alkoivat maistua... meitä oli kaveriporukassa kaksi jotka käytti subua muulla tavoin kuin piikittämällä loput piikittivät... lukuunottamatta khta jossa kaverit joutuivat subua sulattelmaan ja kirosivat että kun saisi kohta kotilääkkeet.... Ja pianhan ne saikin kun käytti lisäksi vain niitä aineita joista oli reseptit näyttää ... määrät on tietysti toinen asia....

Satumaailmassahan asia tosiaan menisi niin että korvaushoitopotilaat käyttäisivät lääkkeitä kuten kuuluukin mutta riippuvuussairaus on sen luontoinen että se pakkaa vaan jäämöön haavemaailmaksi... Kyllähän siinä tietynlainen rikollisuus voi vähentyä kun munkin kaveri slotti korvaushoidon niin sai alotus annoksen 24mg pubrea päivässä... Pian kotilääkkeet... Piikitti 8mg tai vähemmän itse ja myi loput... Siihen aikaan kotokylillä pikkukaupungissa 140 euroa 8mg(toki tuli luottotappioita) kannatti hakea limaiset lääkkeet(huumeet) khsta... Ei tarvinnu autostereoita lähteä vääntämään...."

Jaa niin. Ethän voi tietää, kun et ole ollut korvaushoidossa.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #30

Missä kunnassa noin hövelisti korvaushoitolääkkeitä jaellaan? Ei taida olla ihan tuore tapaus, koska ei noin missään enää toimita. Subut tulevat tuontitavarana, tutkittu juttu.
Tunnen ihmisiä jotka ovat olleet ja osa vieläkin korvaushoidossa, tiedän sen puolen vierestä seuranneena.
Sinäkö tuon yhden anekdootin perusteella tiedät paremmin?

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #31

Minua kiinnostaa asiat asioina. Ei se, kuka on oikeassa. Koska siitä syntyy vain turhaa jankkaamista.

Totuus tietysti kiinnostaa. Mutta sen löytäminen on vähän pidempi juttu.

Minulle kelpaavat lähteet, mutta myös kokemusasiantuntemus.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #31

Tässä tietoa samasta lähteestä.

"Kun käytin subua elin koko ajan korvaushoidossa olevien ihmisten kanssa siihen aikaan.

... Sen aikaiset kaverit on jääneet elämästä... 15 vuotta olen elänyt puhtaana. 

Näen joka päivä puhtaana eläviä riippuvaisia joilla on ihan saman suuntaiset kokemukset korvaushoidosta.. toisilla potilaina  toisilla kh hoidosta tulleiden pubrejen käyttäjinä... 

Aloitus annokset ovat saattaneet pienentyä vaan eipä ole kauan kun olin päihdetyössä kun näin 16 mgn aloitusannoksia monella potilaalla plus muut lääkkeet. Todella kovia koktaileja ja päälle alkoholi ja katukaupasta saadut laittomat ja lailliset huumeet... 

En ole hetkeen seurannut tutkimusta... Viimeinen jonka näin totesi jotta 90 % subusta tulisi katukauppaan khn kautta... Käytännössähän kaikki subu ja pubre valtaosin tulee kadulle jonkun maan khn kautta tottakai muunkin terveyshoidon kautta se kun on laillinen lääkeaine. 

Minulla ei ole tietoa valmistaako sitä joku muu kuin lääketeollisuus??? 

Kavreita on ollut vuosia khssa eikä annoksia ole tiputettu joten kovia määriä moni edelleen saa.. ehkä ei todella uudemmat potilaat vaan sen saan nähdä jahka näitä uuden sukupolven narkkeja alkaa enemmän yrittämään oikeasti lopetusta...  

Itse aikanaan luukutin lääkkeitä lekureilta ja voin sanoa jotta kun aloin kieltäytyä oli tosi vaikea päästä vastaanotolta ilman reseptiä pois... 

Ruotsissa jo vuonna 2012 luovuttiin subukorvaushoidosta kun huomattiin jotta haitat ylittävät hyödyt monin kerroin... Vaan eipä siinä suomessa varmaan hyvin toimii kun tiedät... 

Näitä kh potilaita oli vieroittautumassa khsta esim. Mikkelistä varkaudesta oulusta helsingistä kuopiosta oulusta raahesta lahdesta jne... 

Ja kokemusksia kuulin ja kuulen edelleen ympäri suomen vaikka en enää työkseni päihdetyötä teekään...  

Äkkiä on tilanne muuttunut kun vuosi sityen lopetin päihdetyöt..."

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola Vastaus kommenttiin #23

Jos kiinnostaa, miksi minua aihe kiinnostaa erityisesti, niin katso tämä:

http://areena.yle.fi/1-50007874

Voidaan sitten jatkaa keskustelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset