Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Avataan kaupungin tilat ihmisille!

  • Kaupunkitila-sovellus näyttää kartalla tällä hetkellä vapaat tilat. Tässä nykyinen versio.
    Kaupunkitila-sovellus näyttää kartalla tällä hetkellä vapaat tilat. Tässä nykyinen versio.
  • Puhuin aiheesta 15.11. Helsingin kaupunginvaltuustossa.
    Puhuin aiheesta 15.11. Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Kaupungissa on paljon tyhjiä tiloja, joihin niitä tarvitsevat ihmiset eivät pääse:

Olet keskustassa ja haluaisit pitää tunnin päästä kokouksen. Mistä ihmeestä sellainen löytyisi? 

Samaan aikaan vieressä on lukkojen takana hieno kaupungin viraston neuvotteluhuone tyhjänä. 

Olet eläkkeellä oleva taiteilija ja haluaisit näyttää teoksiasi ja opettaa vesivärimaalausta ihmisille - mutta eiväthän he kotiinkaan mahdu. 

Ostarilla on pari suljettua liiketilaa, koska niitä ei ole tässä kuussa vuokrattu.  

Olet nuori kadulla ja haluaisit mennä sisätiloihin juttelemaan ihmisille. Paleltaa, mutta keskustan kauppoihin ei voi mennä hengaamaan eikä baareihin pääse. 

Kampin keskuksessa olisi liiketila tyhjänä, mutta ovet ovat lukossa. 

 

Ihmisten tarpeet ja tyhjänä olevat tilat yhdistää uusi kaupunkitila-sovellus, tuleva versio Helsinki-applikaatiosta. Sen avaamalla näkee kartalta millaisia tiloja lähistöllä on vapaana ja millaisia avoimia tapahtumia niissä on käynnissä. Sovelluksesta voi valita yhteisöllistä ajanvietettä tai varata tilan haluamaasi käyttöön. Ja kävellä sisään - lukitut ovet aukeavat appsilla tai kirjasto/HSL-kortilla.  

Palvelu tarjoaa rajapinnat, joiden kautta yritykset ja yhteisöt voivat yhdistää tilat ja tapahtumat omiin sovelluksiinsa. 

Mikä parasta, palikat palvelun rakentamiseen ovat jo koossa. Varaamo-palvelu toimii hyvin ja se voidaan laajentaa sadasta tilasta yli tuhanteen kaupungin hallitsemaan tilaan. Tilan varaus voidaan avata kauppakeskusten tyhjinä oleville liiketiloille, joista tilojen omistajat voivat itse ilmoittaa palveluun. Ja tilojen avaukseen kirjastokortilla on tarjolla valmis ratkaisu. Myös Helsinki-appsi on jo olemassa - sen karttanäkymässä on nyt kaupunkilaisten palautteita.

Vapautetaan kaikkien kaupunkien tilat

Kaupunkitila-appsi on uraa uurtava koko maailmassa sekä tilojen vapauttamisen että helpon käyttöliittymän suhteen. Kun ihmiset voivat tavata toisiaan ja järjestää avoimia kulttuuritapahtumia nyt vajaakäytetyissä tiloissa, vaikuttaa se positiivisesti sekä mielenterveyteen että kaupungin houkuttelevuuteen vierailijoille. Samat ketjuliikkeet sisältävä kauppakeskus erottuu yhtäkkiä edukseen, kun sen tyhjissä tiloissa tapahtuu jatkuvasti monipuolista kansalaisten epäkaupallista kulttuuritoimintaa. Asuinalueen autio katu muuttuu ihmisläheiseksi, kun tyhjän liiketilan ovi on auki ja siellä on ihmisiä juttelemassa toisilleen. 

Ehdotin kaupungin budjettiin max. 2M€ lisäystä, joka mahdollistaisi mm. tämän sovelluksen ja siihen liittyvien tila-, harrastus ja tapahtumapalveluiden kehityksen. Ovien lukkojen vaihtokin sisältyy hintaan. Helsingin kannattaa toimia esimerkkinä ja antaa sovellusalusta muiden kaupunkien käyttöön. 

Toivottavasti toteutusta voidaan tehdä kaupungin osallisuusmallin puitteissa, jossa Varaamo mainitaan. Kehitys on aiheellista, jotta Helsingin strategian osalta myös harrastustakuussa sekä tapahtumakaupungin toteuttamisessa päästään konkreettisesti eteenpäin. Sori äänestäjille virkakielestä - se liittää ehdotukseni kaupungin ohjelmiin.

Kaupunkien viralliset strategiat ovat aiemmin jääneet usein sanahelinäksi. Nyt päästään käytännössä toteuttamaan Helsingin linjaus: 

Tasavertaisten mahdollisuuksien luomiseksi kaupunki varmistaa, että sen tiloja on helppoa ja turvallista käyttää koulutus-, kansalais- ja kulttuuritoimintaan. Julkisten alueiden ja tyhjien tilojen tilapäistä käyttöä kulttuuri- ja kansalaistoimintaan helpotetaan ja kaupunki pyrkii edistämään myös vajaakäytössä olevien muiden kuin kaupungin omistuksessa olevien tilojen käyttöä.

 

--

Kirjoitus perustuu ryhmäpuheenvuorooni ensi vuoden talousarviosta Helsingin valtuustossa 15.11.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Hyvä idea jolla olisi todellakin käyttöä maanlaajuisesti! Jatkoperusteluna voisi mainita lisäksi vähittäis- ja erityiskaupan mullistuksen joka tullee mullistamaan liiketilojen määrällisen tarpeen ja käyttötavan niin Suomessa kuin maailmalla. Mitä kaikille tyhjille liiketiloille tehdään? Sisäleikkipuistoja ja kuntosaleja mahtunee kuitenkin Suomeen rajattu määrä ja muuttaminen esimerkiksi asunnoiksi on usein hidasta.

https://www.forbes.com/sites/richardkestenbaum/201...

Juha Hämäläinen

Nyt äkkiä miettimään jotain aiheellisia juttuja eikä tällaisia. Niitä oikeita ongelmia riittää.

Hannu Töyri

Tämä on erittäin hyvä esitys. Kyllä tällä saatava hyöty on merkittävä monessa suhteessa. Ei kunta ole mikään palokunta joka on vain joidenkin asioiden liike, vaan sen toiminta on laajaa ja resursseja on käytettävä järkevästi. Ei kaupunkilaisten elmää kannata pysäyttää soten vuoksi, onhan se tietysti tärkää, mutta elämä on paljon muuta. Helsingissä sote maksaa n. 2.2 miljardia ja maahanmuuton vuoksi tulee kasvman paljon.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tyhjien tilojen käyttäminen tehokkaasti toisi paljon erilaisia ideoita ja ihmisille toimintaa. Emme voi ikinä tietää, että jos jostain viattomasta ideasta tai harrastuksesta voisi poikia ihan oikeata liiketoimintaa, josta voi sitten kasvaa vakavaksi otettavaksi. Onhan isot bisnekset aina keksitty jostain ensin varastoista tai autotalleista ja on kasvanut suuremmiksi.

Suomi tarvitsisi tällaisia tapoja enemmän. Plussaa siitä youtube-videosta, että on tekstitettynä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset