Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Presidenttiehdokkaiden kannattajakortteja voi kerätä sähköisesti

  • Ensimmäinen palvelu, jossa sähköisen kannattajakortin voi allekirjoittaa.
    Ensimmäinen palvelu, jossa sähköisen kannattajakortin voi allekirjoittaa.

Ensi vuoden presidentivaaleja varten on kerätty ahkerasti kannattajakortteja. Niinistön kampanja luovutti paperisia kortteja Oikeusministeriöille yli 150 tuhatta kappaletta. Kortteja tarvitaan kasaan 20 tuhatta per ehdokas, jos mikään eduskuntapuolue ei ole alunperin ottanut ehdokasta omakseen. Siksi Niinistön lisäksi ainakin neljä muuta ehdokasta, mukaanlukien itseni, on kerännyt kortteja päästäkseen mukaan tammikuun äänestykseen.

Paperisten korttien kerääminen on kovaa puuhaa ja vaatii isoa organisaatiota eri puolille maata. Minulla on siitä kokemusta Piraattipuolueen kannattajakorttien osalta, joita kerättiin sekä vuosina 2008 että 2016. Erityisesti jäi mieleen kerääminen kadulla: “Allekirjoita tämä virallinen dokumentti” ei ole helpoin ehdotus ohi kiireessä säntääville ihmisille. 

Pitkään on ihmetelty, miksei kortteja voi kerätä sähköisesti? Sähköisellä tunnistautumisella toimivat palveluthan ovat nykyään käytössä laajalti pankeista ja terveystiedoista kansalaisaloitteiden allekirjoitukseen. Puolueiden kannatuskorttien vaaditaan laissa olevan määrämuotoisia paperikortteja. Näidenkin presidentinvaalien alla on uutisoitu sähköisen keräyksen olevan mahdotonta.

Presidentinvaalien kannatuskortteja koskeva laki on kuitenkin erilainen kuin puoluekorttien. Kannatuskorttiin vaaditaan tiedot kannattajasta, vaaliasiamiehistä ja kannattajan allekirjoitus. Voisiko allekirjoitus olla sähköinen? Vastaus on kyllä. Sähköisestä allekirjoituksesta on erikseen säädetty laki, joka toteaa sen olevan yhtä pätevä kuin kynällä paperille tehdyn. 

 

Oikeusministeriö: "Useita vuosia kuluu vielä"

Oikeusministeriö kertoi Ylelle, että sähköistä kannattajakorttia valitsijayhdistyksille aletaan kehittää vasta vuoden 2018 jälkeen. Kampanjatiimini on kuitenkin toteuttanut kannattajakorttien sähköisen keräyksen jo nyt, vapaaehtoisvoimin ja nollabudjetilla. Sähköisen kortin voi ensimmäistä kertaa historiassa allekirjoittaa osoitteessa petrus2018.fi.

Allekirjoituksen tuloksena syntyy kannattajakortti PDF-tiedostona. Jos oikeusministeriö jostain syystä haluaisi vastaanottaa vain paperisia kortteja, voimme tulostaa PDF-tiedostot paperiarkeille ja toimittaa ne virkamiehille. Jokaisessa kortissa on numerokoodi joka todistaa sähköisen allekirjoituksen aidoksi. 

Toimivan demokratian edellytys on, että äänestäjillä on monipuoliset vaihtoehdot äänetyskopissa. Kannatuskorttien vaatiminen paperilla on tarpeeton este ehdokkaiden listautumiselle. Siksi olen tyytyväinen, että sähköinen kannatus on nyt #Petrus2018-kampanjassa osoitettu mahdolliseksi ja toteutettu käytännössä. Sitä tullaan varmasti käyttämään myös tulevissa vaaleissa. Samalla on näytetty yksi esimerkki tekemisen meiningistä, jota haluan julkishallinnossa laajemminkin edistää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hei Petrus,

Kerropa minulle miten sähkö tuotettaisiin mahdollisimman kustannustehokkaasti ja mahdollisimman vähän saastuttavasti? Olen joskus lukenut ideoistasi, mutta unohtanut kertomasi. Muistan puheen toriumista ja jostain ydinenergia-palloista, jotka eivät vie paljon tilaa. Muuta en muista :)

Olen tutustunut Eero Paloheimoon "Save the planetin" kautta, hänellä on myös uusia ideoita planeettamme pelastamiseksi. On kannustavia esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat onnistuneet ennallistamaan jonkin pienen tuhoutuneen luontopläntin. Suurten alueiden ennallistaminen vaati sitä vastoin paljon ihmiskäsiä ja siihen Paloheimolla on vastaus. http://unite-the-armies.org/

Onnea korttien keräilyssä!

- Nita

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Moi,

Sarjatuotetut pienreaktorit ovat paras keino tuottaa sähköä ja lämpöä (huom. lämmöstä yli puolet esim. Helsingin kaikista kasvihuonepäästöistä) ympäristöystävällisesti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En voisi ikinä äänestää ketään, joka kutsuu itseään piraatiksi. Minulle tuo tarkoittaa merirosvoa, enkä oikein keksi alhaisempaa olentoa, terroristin lisäksi. Vaikea kuvitella miksi kukaan haluaisi assosioitua raakalaisiin. Hyvästä aloitekyvystä johtuen ansaitset kuitenkin kannattajakortin. Allekirjoitettu!

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

En itse asiassa koe luontevaksi kutsua itseäni piraatiksi vaikka kyseinen sana puolueemme nimessä historiallisista syistä esiintyykin. Hankin elantoni lakeja noudattaen ohjelmistöyrittäjänä tekijänoikeudella suojattua tuotettamme myyden. Kiitos tuesta!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eipä kestä. Minulla oli samankaltainen ongelma viskiläisten kanssa, joskaan ei yhtä perustavaa laatua... Heitä saatan jopa äänestää, kun ovat liberaaleja. Aamos on kuitenkin eri vaalipiirissä... Toki pohdintaani voi pitää semantiikkana, mutta minulle molemmista nimistä voi johtaa kuinka tosissaan ollan, vai onko kyseessä sittenkin pila?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Historiallisesti katsottuna merirosvoilla oli käytössä täysin aikaansa edellä olevat demokratia- ja hallintovälineet. Kannattaa sivistää itseään lukemalla esim. https://en.wikipedia.org/wiki/Governance_in_18th-c... ja http://mentalfloss.com/article/23673/democracy-hig...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ain niin, hyvätapaisten ja huomaavaisten rikollisten toiminta on tietysti hyväksyttävää, ellei jopa toivottavaa. Mihin vedät rajan, ovatko vain omaisuusrikokset OK, vai saako henkirikoksiakin tehdä, kunhan toimii demokraattisesti?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Historian merirosvot olivat aika kaukana alhaisista olennoista. He äänestivät ja heillä oli sosiaaliturva.

Valtiolliset päällysmiehet jotka loivat piraatit hakkaamalla, ruoskimalla, aliravitsemalla ja jättämällä palkkoja maksamatta vastaavat kuvausta alhaisesta olennosta huomattavasti paremmin. Valtiot harjoittivat (meri)rosvousta siinä missä muutamat yksityisiksi ryhtyneetkin.

Karkaa, kuole tai loukkaannu työkyvyttömäksi. Siinä aikalaisen kuvaus merimiehen vaihtoehdoista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitkä aikalaiset? Piraatteja on maailman merillä yhä runsaasti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos piraatit tosiaan ovat keksineet laillisen tavan täyttää kannatuskortti sähköisesti niin nostan hattua ja ihan siitä hyvästä allekirjoitan myös.

Aika metkaa kun muut tuskailevat paperilistojen kanssa ja harmittelevat miten nimenomaan nettikeräys ei käy. Ensimmäiseksi tulee mieleen kysyä että oletteko nyt ihan varmoja.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Huomasitko noita linkkejä tekstissä ollenkaan?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Allekirjoitettu. Saa nähdä pääsenkö äänestämään presidentinvaalissa vai jääkö nimiä uupumaan.

Marko Leppänen

Lomakkeen käytettävyyteen voisi vielä panostaa. Kohdassa "Kotiosoite" termi tuo enemmän mieleen rakennuksen identifioivan osan, kun taas avustustekstinä ollut postiosoite sisältää jakeluosoitteen, postinumeron ja postitoimipaikan. Eli laitoinpa sitten pelkän jakeluosoiteosuuden tuohon, etenkin kun heti seuraavaksi kysyttiin paikkaa. Kun näki sen PDF-version, niin ymmärsin vasta että mistä oikeasti oli kyse.

Käyttäjän OskariKorhonen kuva
Oskari Korhonen

Mainittakoon, että sähköisistä allekirjoituksista annettu laki (14/2003) on kumottu ja korvattu vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetulla lailla (617/2009).

Jos olet Finlexissä polussa "Säädökset alkuperäisenä", näyttää se lain sellaisena kuin se on ensimmäistä kertaa säädetty: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20030014#P...

Jos olet polussa "Ajantasainen lainsäädäntö", näkyy laki sellaisena kuin se on tällä hetkellä voimassa kaikkine muutoksineen – tai mikäli se on kumottu, näytetään laki viimeisimmässä ajantasaisessa muodossaan, otsikon alta löytyvällä kumoamisilmoituksella täydennettynä: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/2003...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset