Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Miten ehkäisemme terroria?

  • Miten ehkäisemme terroria?

Suomessa on Turun järkyttävän puukkohyökkäyksen jälkeen käytetty paljon energiaa toisten suomalaisten arvosteluun vääristä mielipiteistä. Itse kannatan että energia suunnataan käytännön ratkaisujen miettimiseen yhdessä.

Ratkaistava ongelma on konkreettinen ja merkittävä. Välittömien uhrien lisäksi Turun isku selvästi vaikutti ilmapiiriin myös Helsingissä, jossa viikonloppuna kadut olivat tavallista tyhjempiä ja niillä vastaantulleet kaverit kertoivat huolestaan uusien terroritekojen suhteen. 

Jihadistisen terrorin ehkäisyn suhteen itselleni hahmottui kaksi päälinjaa: Terrorismille riskialttiiden turvapaikanhakijoiden nopea poistaminen maasta, ja maassa luvalla olevien ihmisten radikalisoitumisen ehkäisy. 

 

Pakkopalautustoimet on kohdistettava paremmin

Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamiseen tunnutaan käyttävän viranomaisten puolelta paljon resursseja jo nyt. Mutta keneen se kohdistuu? Taitelijoita on palautettu suurella vaivalla hengenvaaraan Irakiin ja lapsiperheitä Afganistaniin, eikä perusteena ilmeisesti ollut yksilöiden terrorismiriski vaan pelkästään kielteinen turvapaikkapäätös. Turun puukottaja sen sijaan oli oleskellut maassa jo pitkään turvapaikanhakijana, ja oli myös saanut kielteisen päätöksen. Pakkopalautusresurssit olisi kannattanut kohdistaa häneen. 

Olen samaa mieltä jihadismin tutkijan Atte Kalevan kanssa, että tarvitaan keinoja löytää turvapaikanhakijoiden joukosta ne, joilla on viehtymystä fundamentalistiseen islamin tulkintaan ja alttiutta väkivaltaan sen seurauksena. Näiden henkilöiden pitäisi olla seurannassa ja pakkopalautusten prioriteettilistan kärjessä liberaalien taitelijoiden ja lapsiperheiden sijasta. 

 

Nuorten radikalisoitumista on ehkäistävä tehokkaasti

Kaikki terroristit eivät ole turvapaikanhakijoita. Osa heistä on maassa asuvia nuoria, yleensä miehiä, jotka kärsivät vakavista sopeutumisvaikeuksista yhteiskuntaan ja tarrautuvat pelastusrenkaana tuhoisaan ideologiaan. 

Suomessa on tälläisistä tapauksista aiempaa kokemusta. Jostain syystä paljon palstatilaa saanut kotimainen fasismin oppi-isä Pentti Linkola ihaili terroristeja. Hän kertoi itsekin halunneensa terroristiksi, mutta ei tiennyt tarpeeksi räjähdysaineista. Jokelalainen koululainen Pekka-Eric Auvinen ihaili Linkolan ajattelua ja siteerasi hänen ajatuksiaan "ylimääräisten" ihmisten tappamisesta nettivideollaan. Auvinen tavoitteli ideologiallaan kauhun aiheuttamista yhteiskunnassa, ja onnistui tavoitteessaan ampuessaan kahdeksan ihmistä koulussaan. Seuraava kouluampuja Kauhajoella taas matki Auvista mm. ostamalla aseen samasta kaupasta, ja oli todennäköisesti yhteydessä kollegaansa ennen hyökkäystään. 

Koulusurmien jälkeen aloitettiin työ vastaavien radikalisoitumistapauksien ehkäisemiseksi. KRP on käyttänyt radikalisoitumisen tunnistamiseen kansalaisten vihjeitä ja keskustelupalstojen aktiivista seurantaa psykologin avustamana. Riskitapauksiksi tunnistettuja on sitten ohjattu mielenterveyspalveluiden piiriin. Olennaisen tärkeää on, että kouluissa on helposti saatavilla radikalisoitumisen tunnistamiseen ja ehkäisyyn perehtyneen psykologin palveluita. 

Jihadismin tapauksessa suomalaisen poliisin ja radikalisoitumisen riskissä olevien välissä on kotimaisia koulusurmaajia vahvempi kulttuurimuuri. Siksi toimintaan pitää saada mukaan runsaasti maahanmuuttajia, jotka tunnistavat radikalisoitumisen alkuvaiheessa olevia ihmisiä ja järjestävät heille tukea ja apua ennenkuin mitään rikollista aletaan valmistella. Moskeijoissa ja muissa maahanmuuttajien yhteisöissä pitää olla helposti saatavilla myös koulutettujen psykologien palveluita. 

Turussakin nähtiin, että suuri enemmistö maahanmuuttajista vastustaa terrorismia jyrkästi ja on valmis myös toimimaan sen pysäyttämiseksi. Luulen siis, että islamia tuntevia vapaaehtoisia on helppo saada mukaan ehkäisemään radikalisoitumista. 

 

Käytännön ratkaisujen miettiminen yhdistää ja vahvistaa Suomea

Turun surmia seurannut some-syyttely ei ole hyvä keino terrorismin ehkäisyyn. Kansan jakautuminen suvakki-rajakki -akselilla yhä pienempiin ryhmiin, joiden mielestä muut ryhmät ovat väärässä heikentää suomalaisten yhteishenkeä ja lisää radikalisoitumisen vaaraa. Vahvistamalla yhteishenkeä voimme saada maastamme turvallisemman kaikille.

Suomalaisten perinteinen vahvuus on tehdä töitä yhdessä asiapohjalta keskittyen käytännön ratkaisuihin ideologisten erojen sijasta. Esitin tässä ajatuksiani terrrorismin ehkäisystä. Mitkä olisivat sinusta parhaita keinoja siihen? Olisi hienoa, jos yhdessä miettimällä löydämme tehokkaita keinoja - mielellään ilman ihmisoikeuksien polkemista tai aseistettujen vartijoiden ilmestymistä joka kadunkulmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jihadistisen terrorin ehkäisyn suhteen itselleni hahmottui kaksi päälinjaa: Terrorismille riskialttiiden turvapaikanhakijoiden nopea poistaminen maasta, ja maassa luvalla olevien ihmisten radikalisoitumisen ehkäisy. "

Tämä on itsestäänselvästi se linja mitä pitäisi noudattaa.

Hallitus ei ole ennättänyt paneutumaan asiaan tarpeeksi, kun muitakin huolia on.

Olen sitä mieltä että hallituksen ei pidäkään sekaantua asiaan muuten kuin antamalla linjaukset, jotka voisivat olla edellä esitetyn kaltaiset.

Sitten asia pitäisi antaa asiantuntijoiden, eli poliisien hoitoon. Poliisille pitäisi antaa tarvittavat varat asian hoitamiseen ja myös lakeja tulee tehdä poliisin tarpeen mukaan. Se toki jää lainsäätäjän tehtäväksi.

Sen lisäksi pitäisi säätää lakeja joilla hillitä kansalaisten pakolaisia ja muukalaisia parjaavia vihapuheita. Se on nimittäin varmasti yksi tekijä joka johtaa maassa olevien muukalaisten radikalisoitumiseen, vaikka alunpitäen mitään pahoja aikeita ei olisi ollutkaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kiitos Petrus Pennanen tolkullisesta puheenvuorosta. Itse olen myös paremman tiedustelulain kannalla, mutta en tiedä sopiiko se Piraattipuolueelle?

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Sopii toki, piraattien lausunto keväällä lausuntokierroksella olleesta siviilitiedustelulaista summautuu hyvin avauskappaleeseen

"On tärkeää, että tiedusteluun liittyvää lainsäädäntöä ajanmukaistetaan ja selkiytetään. Koska tiedustelutoiminta vaikuttaa keskeisellä tavalla yksityisyyden ja viestinnän salaisuuden kaltaisiin perusoikeuksiin, on ehdottoman tärkeää, että lainsäädäntö asettaa toiminnalle mahdollisimman yksiselitteiset ja selkeät reunaehdot ja rajoitukset siten, että samalla kuitenkin jää mahdolliseksi pakkokeinojen käytön tehokas valvonta sekä väärinkäytöksiin puuttuminen."

Selkeät pelisäännöt ja vastuukysymykset ovat sekä kansalaisten että viranomaisten etu. Tiedustelulaki tarvitaan, pidetään kuitenkin huolta että ei lipsuta massavalvonnan puolelle ja että väärinkäytöksistä joutuu vastuuseen. https://piraattipuolue.fi/2017/06/16/lausunto-ehdo...

Juha Nurmi

Laki siitä, että yhtään uutta pakolaista, jotka tulevat turvallisista maista Suomeen, ei oteta vastaan. Muille määräaikainen turvapaikka, joka raukeaa, kun sota kotimaassa rauhoittuu. Turvapaikkaoikeus raukeaisi myös, jos ei pysty näyttämään "kotoutumisyrityksiään" toteen, eli jos ei työtä eikä kielitaitoa tietyn ajan kuluessa, ei myöskään turvapaikkaoikeus jatku. Riittävä tiedotus uudesta laista ehkäisee tehokkaasti turvapaikkaturismia.

Hyötymaahanmuutto kolmannen maailman (mikäli tarpeen) maista voidaan hoitaa helposti myymällä maahanmuutto-oikeuksia lähetystöissä. Hinta niin suureksi, että se kattaa parin vuoden elatuksen ja muut kotouttamisesta ja kielen opetuksesta aiheutuvat kustannukset. Näin saataisiin ne ammattilaiset maahan töihin, joita tarvitaan tässä työvoimapulan riivaamassa maassa. Pakolaisiksi naamioituvat, taloudellisista syistä maahan pyrkijät voisivat tehdä niin rehellisesti ja viranomaiset voisivat keskittyä oikeiden pakolaisten auttamiseen.

Olisko jokin painava syy, miksi näin ei voisi tehdä?
Jos säästökohde tässä taloudellisessa tilanteessa on olemassa, eikä sitä oteta käyttöön, se on silkkaa kansalta ryöstämistä.

Daley Nevantaus

Kohtalaisen helposti toteuttava viiden kohdan ohjelma on seuraava

1. Schengenistä luopuminen. En voi oikein ymmärtää, miksi passintarkastukset poistettiin EU:n sisällä. joo, se nopeuttaa lentokoneeseen menoa, mutta ei juuri muuta. Ja samalla se on aiheuttanut massiivisen ongelman, jossa ihmisten saapumisen valvonta ja heidän taustansa tarkistaminen hankaloituu.

2. Dublinin sopimus voimaan. Jos Eurooppaan saapuu maassa X, niin maassa X asia käsitellään, eikä päästetä porukkaa ennen sitä liikkeelle eteenpäin muihin maihin.

3. Riskiprofiiliin sopivat henkilöt (valitettavasti pitää sanoa tässä, että nuoret 15-30-vuotiaat miehet) pidetään vartioiduilla alueilla sen aikaa, että hakemus ja taustaselvitys on tehty. Toki käsittelyaikoja pitää samalla nopeuttaa kuukausista ja jopa vuosista maksimissaan muutamaan viikkoon. Profilointi osataan kyllä meidänkin maassamme.

4. Kun päätös annetaan, se annetaan niin, että henkilö ei enää pääse vapaalle jalalle. Maahanpoistuminen pitää järjestää muutamassa päivässä sen jälkeen.
5. Niille, joille myönnetään turvapaikka, koulutetaan HETI seuraavat asiat: a. asiat, joista seuraa välitön maasta poistaminen (väkivalta- ja omaisuusrikokset yms.) b. naisten kohtelu Suomessa ja länsimaissa ja c. laitetaan heti opiskelemaan päiväsaikaan muutama tunti Suomen tai Ruotsin kieltä.

Nämä ovat konkreettisia asioita, jotka toivon näkeväni ilman paskapuhetta resurssipulasta. Yhteensä noin 450 miljoonaa euroa meni siihen, että pari vuotta sitten tapahtunut "invaasio" käsiteltiin.

Näillä toimilla säästettäisiin rahaa, aikaa ja saataisiin se aidosti pulassa oleva väki "turvapaikkaan".

Toinen juttu on sitten se, että olen sitä mieltä, että koko tukipolitiikka pitäisi kääntää päälaellleen ja alkaa tukea kehityskelpoisia yhteiskuntia maailmalla ensin ja laittaa rahat sinne, missä yhteiskunta aidosti haluaa kehittyä keskiajalta nykypäivään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Joka puolueelta löytyy näköjään jälkikäteen "hyviä" ehdotuksia ? Miksi ei aikaisemmin? Ai niin. Kolmet vaalit -18-19 aikana.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Kannattaa muistaa että kaikki puolueet eivät ole olleet vallassa. Oma puolueeni ei ole vielä ollut hallituksessa tai eduskunnassa, olemme vasta äskettäin saaneet ensimmäiset kaupunginvaltuutetut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta tuokin.Mutta yksi puolue ei eduskunnassa päätä.Vaan enemmistö kuten nytkin. Hallituksessa on aina muitakin puolueita. Jos asia ei ole hallitusohjelmassa ei sitä myös ajeta.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Pystymme ehkäisemään, muttei kokonaan estämään. Avoimessa yhteiskunnassa, jossa ainakin minä haluan elää, on aina riskinä, että odottamaton tapahtuu.

Tiedustelulaista. En oikei ymmärrä, miten vekkovalvota ylipäätänsä voidaan kohdentaa "vain" epäilyttävään viestintään. Runko--dataliikenteessä (kansainvälinen kuitukaapeli) viestit kulkevat "paketteina" toistensa lomassa, ja saman viestin paketit, voivat jopa kulkea eri runkojen kautta. Sehän on pakettivälitteisen datan periaate.

Vanhanmallisessa ns. TDMA-viestiyhteydessä, jokin tietty "aikaväli" oli varattuna tietylle viestille. Silloin pystyi seuraamaan tilaaja A:lta tilaajalle B:lle kulkevaa aikaväliä ja näin "lukea" viesti.

Mutta nyt se on "bittipuuroa", jonka lähettävä routteri kokoaa eri lähteistä, ja lähettää toiselle routterille, joka ohjaa paketit eteenpäin eri paikkoihin. lähettävät ja vastaanottavat laitteet voivat olla routtereita taas puolestaan. Datapaketti, joka on vain murto-osa viestistä, voidaan kytkeä ja osoitteistaa lukuisia kertoja matkalla A:sta B:hen. Ja saman viestin paketit voivat kulkea eri reittejä.

Joten, jos halutaan valvoa, niin ainoa keino on massavalvonta. t.s. että koko liikenne runkoverkossa pitää tallentaa, purkaa salaukset, koota viesti uudestaan ja analysoida (etsia avainsanat), jotta esille saataisiin "epäilyttävät" viestit.

Ja tässä mielestäni se riski piilee. Kaikki liikenne, myös yksittäisen kansalaisen, leffan katselut, s-postit, verkkosurffailut, verkko-ostokset, pankkiasioinnit, jne. jne. ovat jossain, ainakin hetkellisesti tallettuina. Ja vaikka analysoinnin tekisi "robotti" tai keinoäly, niin nämä megalomaanisen isot tietovarastot ovat hakkeroinnille altiina. Ja en luota viranomaisten osaamiseen pitää näitä suojattuina. Ja onhan jo nähty lukuisia esimerkkejä, miten "väärät" henkilöt ovat päässeet tietoja katsomaan.

En halua poliisivaltiota, jossa kaikki ovat koko ajan valvovan silmän alla. En, vaikka minua suojellakseen.

-Rauhaa ja Rakkautta

p.s. Turun tapauksen epäillystä oli ilmeisesti jo annettu vinkki viranomaisille. Enkä näe, miten verkkovalvonta olisi voinnut ennalta paljastaa aijotun rikoksen.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Mites se toinen puoli: ei oteta miehiä niistä (riski)maista missä isis-kannatus on korkealla ja joista maista eurooppaan jo päätyneet ovat yliedustettuina rikollistilastoissa? Eli yleistetään yleisen turvallisuuden nimissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eli yleistetään yleisen turvallisuuden nimissä."

Marokon suurlähettiläs juuri varoitteli yleistämisestä. Eivät marokkolaiset nuotet miehet yleensä mitään terroristeja ole. En siis pidä ehdotuksestasi, sillä ei ihmistä pidä tuomita kansallisuuden perusteella.

Toki on niin että Marokolaisen turvapaikanhakijana pitäisi herättää viranomaisen epäilykset. Ei siksi että henkilö on Marokosta, vaan siksi että Marokko on turvallinen ja suvaitsevainen maa ja jos henkilö on siellä vaikeuksissa, on todennäköistä että vika on henkilössä, eikä maassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Eivät marokkolaiset nuotet miehet yleensä mitään terroristeja ole." The Guarddian eilisessä numerossaan (https://www.theguardian.com/world/2017/aug/20/spai...) kertoo aika eri tavalla, eli siis että ainakin 1600 marokkolaista on sotinut Isiksen riveissä.

"Marokko on turvallinen ja suvaitsevainen maa." No, ei välttämättä Human Rights Watchin mukaan:

"Authorities continue to harass and obstruct human rights groups and media workers, both domestic and international. Many in Morocco and Western Sahara serve long prison terms after unfair trials for politically motivated offenses. Laws that provide criminal penalties for “harming” the monarchy, Islam, or “territorial integrity” (Morocco’s claim of sovereignty over Western Sahara) restrict freedom of expression and association. Authorities often tolerated protests, but in Western Sahara systematically prevented gatherings supporting self-determination."

https://www.hrw.org/middle-east/n-africa/morocco/w...

Joku toinenkin on ilmoittanut mielipiteenään että Marokko on sivistynyt ja edistyksellinen maa. Ja kirjoitti aikaisemmin, että Marokosta ei tule lainkaan turvapaikanhakijoita. Noin viisisataa on kuitenkin saanut Suomesta(kin) turvapaikan.

Olen ollut sekä Marokossa että Algeriassa työmatkalla. En kutsuisi kumpaakaan erityisen "sivistyneeksi". Lammasta osaavat laittaa hyvin, tietysti sivistystä ruokakultturikin on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"Joku toinenkin on ilmoittanut mielipiteenään että Marokko on sivistynyt ja edistyksellinen maa. Ja kirjoitti aikaisemmin, että Marokosta ei tule lainkaan turvapaikanhakijoita. Noin viisisataa on kuitenkin saanut Suomesta(kin) turvapaikan."

Hesarin mukaan Marokosta tulleita turvapaikanhakijoita on noin o,5% hakijoiden kokonaismäärästä. Siellä on se Länsi-Saharan alue, jossa on kainointia ja se varmaan aiheuttaa sen että jonkin verran turvapaikkahakemuksia on hyväksytty.

Hesarin mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana Suomeen hyväksyttiin 16 marokkolaista turvapaikanhakijaa. Kielteisiä päätöksiä oli 31.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005333675.html

"Olen ollut sekä Marokossa että Algeriassa työmatkalla. En kutsuisi kumpaakaan erityisen "sivistyneeksi". Lammasta osaavat laittaa hyvin, tietysti sivistystä ruokakultturikin on."

Minä olen ollut Marokossa vain turistina kaksi kertaa, viimeksi tänä vuonna ja edellisen kerran noin 35 vuotta sitten. Kyllä siellä oli edistystä tapahtunut ja aika vauraalta se kyllä nyt näytti, toisin kuin edellisellä kerralla, vaikka taustalla on tietysti köyhyyttäkin. Nuoriso kuulemma on vähän tuuliajolla, kun töitä ei oikein ole.

Ei se minusta kuitenkaan ollenkaan huonolta näyttänyt, kierrettiin ympäri maata ihan vain katsellen ympärille, ei ollut mitään työvelvotteita. Kun tarvitsin kutisevaan ihottumaan kortisonia, apteekki löytyi helposti Casablancasta ja siellä oli oikein lääkäri ohjaamassa. Kertoi minulle millaista kortisonia pitää käyttää, kun olen vaaleaihoinen. Mikään ei siellä maksanutkaan paljon mitään ja kaikkea oli tarjolla.

Timo Tuovinen

"Jihadistisen terrorin ehkäisyn suhteen itselleni hahmottui kaksi päälinjaa: Terrorismille riskialttiiden turvapaikanhakijoiden nopea poistaminen maasta"
Mikä estää heitä palaamasta takaisin tai aiheuttamaan pahaa jossain muualla mailmassa?
En oikein ymmärrä että yksilön poistamisella olisi mitään tekemistä minkään terrorismin poistamisessa.
Mielestäni, kun on tänne päästetty, ongelma on myös täällä hoidettava. Roskien matonalle lakaisu ei ole oikea tapa siivota.

Timo Tuovinen

Ainoastaan rajalla voidaan sanoa et sori meil on nyt täyttä ja käännyttää siin paikas, mut jos sisälle lasketaan on vastuu myös vieraasta. Ei lasketa ketään maahan jos ei siitä pystytä huolehtimaan. Jos resurssit ei riitä, niin sitä suuremmalla syyllä rajat kiinni kokonaan. Ei siin tarvii ruveta valikoimaan ketään yhtään sen enempää.
Viisumi on helkutin kätevä työkalu tässä asiassa, ilman sitä ei rajaa ylitetä. On kätevää et asia tutkitaan henkilön ollessa lähtömaassaan, tai läpikulkumaassaan. Mitään viisumivapauksia ei pitäisi enää kellekkään antaa vaan palauttaa entisiäkin. Se on yksilölle joka aikoo tulla kunniallisin perustein maahan hyvin pieni vaiva selvittää lähtömaassaan nämä asiakirjat. Sit jos olet paperiton "sorry tää kuppila on täynnä"
Se on vastuun pakoilua et otetaan maahan, ja sit lempataan pihalle, kun on ovi aukastu, niin hoidetaan sit kans tulija. Ympäröivä maailma ei ole mikään helvetin suuri vankimielisairaala johon kaikki epätoivot voi heittä, ihan yhtä vaarallisia ne on sielläkin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Se, miten suhtaudumme oletettuun vihapuheeseen, on myös merkityksellistä. Ei provosoitumisen tarvitse olla automaatio, vaikka tarkoituksellinen väheksyntä ja pilkka satuttanevatkin aina. Itsehillintä ei ole helppoa, mutta joskushan vihapuhuja ei lainkaan ymmärrä mitä sanoo, joten annettakoon silloin armon käydä oikeudesta eikä suututa jos ei ole ihan pakko.

Itsellänikin oli ns. naurussa pitelemistä, kun metrojunassa pari vuotta sitten vanhemman somalinaisen seurassa olleet noin kymmenvuotiaat pojat juttelivat ihan asiallisesti uusista mailoistaan paremmuutta vertaillen tietysti niin kuin asiaan kuuluu. Ja kuinka ollakaan, siina useammankin kantaväestöön lukeutuvan kuullen toinen tuli sanoneeksi, että tiedätsä miks suomalaisilla on kärsänenä, siks kun ne syö sianlihaa. - Muutkin hymyilivät, kukaan ei nauranut sentään ääneen, sehän olisi loukannut pikkurasisteja ja ehkä sitä mummiakin joka ei toivoakseni kuitenkaan ymmärtänyt kuinka hyvin kodin tai moskeijan asenneopetus oli onnistunut.

Vihapuheen, suvaitsemattomuuden ja ahdistelun kierre tulisi katkaista. Ilmaa on siis puhdistettava ei yksin itsekkäästi vain kantaväestön keskuudessa, vaan yhtäläisesti ja tasa-arvoisesti kaikkien muidenkin. Kaikki ansaitsevat paremman ilmapiirin.

Erityistapauksena yleinen mielipideilmasto turvapaikanhakijoiden keskuudessa saattaa myös traumauttaa entuudestaankin haavoittuneita heidän omassa keskuudessaan. Tiedämme, että vokeissa on sattunut keskinäisiä kärhämiä etnisiin ja uskontokuntajakoon perustuen, mutta myös tapakulttuurin kuten pukeutumisen ja myös sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Raiskauksistakin on raportoitu sekä hetero- että pervoasetelmissa. Näillä tavoin ahdistellun ihmisen sielu saattaa olla erityisaltis pyhän sodan tms. järjettömälle uskontopohjaiselle pelastusviestille.

Turun puukkoterroristista sanotaan, että hän radikalisoitui pari kuukautta sitten. Ei enää jatkanut normaaleja rukouskäyntejään lähimoskeijassa, vaan siirtyi tuttavan mukaan mahdollisesti keskustan Aninkaistenkadun moskeijan asiakkaaksi. Poliisi on käynyt siellä tutkimuksellisissa tarkoituksissa ja varmaan voi pian poissulkea synkimmät aavistelumme.

Itse kiinnitin huomioon terroristin tunteneen pizzeriayrittäjän tms. lausumaan, että hän ei ollut kiinnostunut tytöistä ja tyttöystävistä, mikä lienee aika tavatonta vokeissa, missä sentään asuu ja vierailee nuoria naisiakin. Ehkäpä hän on homoseksuaali, ja kun ei päässyt siihen asemaan, jossa olisi voinut nauttia pohjoismaisesta poikkeavuuksien suvaitsevaisuudesta, turhautui vastaanottokeskuksen tuomitsevaan ilmapiiriin, mikä nopeutti radikalisoitumiskehitystä?

Edelleenkin kuitenkin jää kysymys, miksi ylivoimainen valtaosa masinoituun terrorismiin radikalisoituvista on islamismiin taipuvaisia, vaikka taloudellisia, sosiopoliittisia ja seksuaali-identiteetin ongelmia lienee kestettävänään kaikilla muillakin ahdinkoon joutuvilla kulttuuritaustoilla...

- Mitä mieltä muuten olette, sopisiko yhteisen solidaarisuushenkemme tunnukseksi verkkoon tämän tyyppinen emojikuva, ks. Je suis Paris et Nice - Soy Barcelona - Olen Turku? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241623-j...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...ja kun ei päässyt siihen asemaan, jossa olisi voinut nauttia pohjoismaisesta poikkeavuuksien suvaitsevaisuudesta, turhautui vastaanottokeskuksen tuomitsevaan ilmapiiriin, mikä nopeutti radikalisoitumiskehitystä?"

Vai muutenko vaan erityisesti naisia halveksui, ehkäpä poikkeavista tai ei alakulttuuriperäisista patriarkaatin hegemoniakantaisista syistä. Suvaitsemattomuuden ilmapiiri on entuudestaan moninaistunut viime vuosina, ja se on omiaan altistamaan radikalisoitumiselle erityisaltistuvat ryhmät ja niiden piiristä tulleet yksittäistapausyksilöt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Olen samaa mieltä jihadismin tutkijan Atte Kalevan kanssa, että tarvitaan keinoja löytää turvapaikanhakijoiden joukosta ne, joilla on viehtymystä fundamentalistiseen islamin tulkintaan ja alttiutta väkivaltaan sen seurauksena. Näiden henkilöiden pitäisi olla seurannassa ja pakkopalautusten prioriteettilistan kärjessä liberaalien taitelijoiden ja lapsiperheiden sijasta."

Näinhän toki on, mutta kuka tai mikä taho olisi valmis tai kyvykäs erottamaan jyvät akanoista ?

Tätähän on käytetty jo aikoja monissa Euroopan maissa, mutta lopputulosta lienee turha pitää edes hyvänä. Toki varmasti monia jihadistisia iskuja on onnistuttu estämään muslimiyhteisöistä saatujen vihjeiden perustein.

Terroristit eivät välttämättä esiinny potentiaalisena mahdollisena epäiltyinä tai uhkina, vaan voivat olla halutessaan aivan jotakin muuta ja huomaamatonta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Fundamentalismi ja dogmaattisuus lienevät usein pelkoon, inhoon ja vihaan perustuvia pakonomaisia tapoja ajatella ja elää. Näkisin, että 5-10 vuoden sisällä, kun psykiatrit pääsevät taas mahdollisesti hyödyntämään valvotuissa oloissa 1960-luvulla pannaan joutuneita psykedeelisiä lääkeaineita, voitaisiin niiden avulla saada hoitotuloksia radikalisoitumisen riskiryhmiin kuuluvien terapoinnissa. Terapiasessioissa voitaisiin mahdollisesti auttaa ihmistä pääsemään irti pakonomaisista ajattelutavoissa ja aiemmassa elämässä syntyneistä traumoista.

Käyttäjän hannuvilponen kuva
Hannu Vilponen

Minäkin otan osaa keskusteluun. Sen verran tärkeä aihe. Olen itse varoittanut useita viranomaisia alueista Turussa jotka tiedän vaarallisiksi. Perheenyhdistämiset eivät toimi lapset joutuvat muuttamaan Helsinkiin kun vanhemmat asuvat kahdestaan Varessuolla. Miksi kurdikaverini sanoo ettei tuo irakilainen ole oikeaoppinen kun polttaa tupakkaa, miksi afgaanikaverini ei enää vihaa venäläisiä mutta kyllä amerikkalaisia moninkerroin.

Toiseksi onko suomalaisissa terroriteon mahdollisia tekijöitä?

Uuteen tiedustelulainsäädäntöön halutaan sisällyttää myös kaikki suomalaiset, joita voidaan epäillä rikoksesta. Tämä marokkolainen ei ollut edes seurannassa vaikka hänestä tehtiin supolle alkukesästä radikalisoitumisilmoitus ja merkittiin poliisin havaintorekisteriin.

Ja se taksimies ketä tuon marokkolaisen tunteneena kaverina haastateltiin lehdissä valehteli. Minä olin viime syksynä juuri tuon taksitulkin kyydissä. Hän haukkui kaikki suomalaiset, suomen palvelut, järjestelmän ja varsinkin kaikki keskustan poliitikot ajomatkamme aikana.

Tulkki kuulemma, onko hänelle opetettu jossain valittamaan niinkuin a2-illassa nuo pahimmat maahanmuuttajat? Mitähän tuon marokkolaisen kanssa oikein tehtiin ja harrastettiin ja nyt tehdään kyllä pesäeroa. Kyllä viranomainen on hukassa. Miksi poliisia ei voi syyttää noin huonosta lainsäätäjien informoimisesta riittävissä ajoin?

Miten tuo marokkolainen ei mahtunut 350 seurattavan joukkoon vaikka suomalaisia seurataan jo monikymmenkertaisesti. Tämänhän Ilkka Kanervakin todisti puhelimensa kuunteluepäilyllä.

Haluaisin tietää tuon asian onko meitäkin aiheellista seurata mahdollisen turvallisuusuhan takia? Ymmärtääkseni suomalaiset pyrkivät aktiivisesti edistämään maailmanrauhaa, kontekstissa tunteet, sääli sairaita, vanhuksia ja kehitysvammaisia kohtaan. Oikeassa islamissa tämä ymmärretään myös näin, Fatwaperheissä ym

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tässäkin tapauksessa poliisille oli tullut ennakkoon ja hyvissä ajoin tietoa henkilön radikalisoitumisesta. Kuitenkaan hänen toimiaan ei ryhdytty mitenkään seuraamaan. Suomeen puuhataan uutta tidustelulainsäädäntöä. Sen mukaan asia muka tulee kuntoon. Jos mikään muu ei muutu, niin ei tule.

Poliisille pitää anta lisää resursseja ja toisaalta poliisin on muutettava toimintatapojaan siten, että ilmoitukset henkilön käyttäytymisen muutoksesta otetaan vakavasti ja ryhdytään seuraamaan epäilyttävää henkilöä. Siinä ei mikään tiedustelulaki auta, jos poliisi ei ota saamiaan ilmoituksia vakavasti. Toisaalta, jos poliisilla ei ole riittävästi voimavaroja ennakointiin, ei laki auta silloinkaan.

Tarvitaanko uusi laki vai ei on oma asiansa. Olennaisempaa on, että poliisi toimii nykyistä tehokkaammin. Sen edellytyksenä on kaksi asiaa: Saatuihin ilmoituksiin poliisin pitää syhtautua nykyista vakavammin ja poliisilla pitää olla riittävät voimavarat kavavista työtehtävistä selviämiseen. Siihen pitää löytyä rahaa.

Pietari Virtanen

Sehän se tietysti asiaa jo pitkälle auttaisi jos Yhdysvallat, Turkki, Saudi-Arabia ja Israel lopettaisivat sen terroristijärjestöjen aseistamisen siellä Lähi-Idässä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Äsken juuri tv1-uutisissa irakilaisurho uhosi, ettei missään nimessä hyväksy sitä että hänen liikkeitään alettaisiin seurata kännykkäpaikannuksella. Hän ei kuulemma ole tullut eikä jäänyt laittomasti maahan leikkiäkseen!

Noh, uskoakseni vielä tässä maassa oma hallintomme ja omat kansalaiset määrittävät demokraattisessa järjestyksessä tällaiset säännöstöt, oli tulijan lähtömaassaan sisäistämät yliegoiset auktoriteettikoodit peräisin minkä planeetan millaisesta miliisistä tahansa.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Lukuisien epämääräisten – mahdollisesti henkilökohtaisen kaunan ilmaisun tai kostonhimon tarkoituksessa tehtyjen – terrorismiepäilyilmiantojen tarkistaminen lienee valtava urakka. Ilmiantoja voivat myös terroristit alkaa tehtailla hämäykseksi, johdattaakseen viranomaisia aivan väärille urille.

"Tavalliset", normi-ihmisten keskuudessa "kunnon kansalaisina" arkeaan elävät narsistiset psykopaatit ovat usein mainioita näyttelijöitä. Ei ole ihan harva nainen, joka on haksahtanut monestikin sellaisen kavaljeerin käsivarsille, ja hoksannut vasta vuosikausien henkisen väkivallan jälkeen, ettei hänen kumppaninsa ole samalla aaltopituudella ihmisarvoisesti ja yhdenvertaisesti kanssakulkijoitaan kohtelevien kanssa. Tämä ei ehkä kuitenkaan ole vilauttanutkaan todellista luontoaan kellekään muulle, aivan lähipiirissäkään, kuin puolisolleen, joka jää siksi ypöyksin vaille tukea ja turvaa ystävistäänkään.

En tiedä, onko todella julmaa väkivaltaa tekevillä fundamentalisteilla vastaavia teeskentelyn lahjoja kuin lähisuhdealistajilla. Mediassa kerrotaan usein ihmisen muuttumisesta ennen väkivaltarikoksen tekoa. Olisiko meidän jokaisen velvollisuus loukata tuttujemme yksityisyyttä, jos huomaamme outoja käyttäytymispiirteitä? Jos sellaisista alettaisiin kysellä kahvipöydissä ja bussimatkoilla, vaikeuttaisiko se edes vähän hirmutekojen valmistelua?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ainakin jos näyttää siltä että kaksinumeroisia tapppolukuja tavoitelaan ja mukana on peräti kulttuurilähtöistä naisvihaa ja vääräuskoiskammoa, niin pitäisi taatusti puuttua. Hyvä olisi saada jotain 'apua' tavallisemmillekin nyrkinheiluttajille ja kamelinvarpaantallojille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Atte Kalevalta hyvä kirjoitus. Maailman johtavat asiantuntijat mm. Oxford ovat suositelleet jo aikoja leirejä EU:n ulkopuolelle, joilla voisi hakea turvapaikkaa mm. Suomesta ilman että turvapaikan hakija tulisi maahan ennen myöntävää päätöstä.
Leirejä tulisi ylläpitää YK:n ja EU:n johdolla ja varrmistaa leireille mahdollisimman inhimilliset olosuhteen mm. koulutustarjonnan ja terveydehuollon osin.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708212200341133...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Hyvää pohdintaa. Kriisit tosin syntyvät usein siten, että radikalisoituvilla nuorilla ei ole toimivia yhteiskunnallisia kanavia... Siksi muuttaisin esim. tuon: "Nuorten radikalisoitumista on ehkäistävä tehokkaasti", muotoon: "Nuorten radikalisoitumsta on tuettava". Me tarvitsemme radikaaleja muutoksia, vanhat lääkkeet eivät riitä. Annetaan nuorille hiukan pätäkkää, mutta vain, jos ovat hiukan radikaaleja. :) Ovat aivan liian vaisuja, isoloituneita, passiivisia, some-zombifioituneita.

Mika Sarivaara-Satta

Kylmää matematiikkaa, sillä mitä enemmän muslimeja maahamme otetaan, niin sitä enemmän aseellista jihadia saadaan.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Usassa tehtiin ns patriot act, jonka ensijaisena tarkoituksena oli kytätä ja seurata mahdollisia terroristeja, mutta kas kummaa, kun sen myötä kaikki Usan kansalaiset ovat nykyään jo syynissä. Eikä riittänyt, nykyään tällä bollilla ei taida olla paikkaa, jossa voi välttyä vakoilulta.. Jopa A. Merkelin puhelutkin on ollut seurannassa. No onhan hän ilmiselvä rikollinen, koska lähetti kutsun kaikille mahdollisille terroristeille sun muille raiskareille ja rikollisille tulla Eurooppaan loisimaan.

Pointti on se,että tällainen urkinta menee överiksi poikkeuksetta ja siitä kärsivät kaikki, jopa ne 99,9% taviksistakin, jotka eivät koskaan tee mitään rikoksia tai muutakaan pahaa.

Kun yksityisyyden menettää, on sitä liki mahdotonta enää koskaan saada takaisin.

En tiedä muista ihmisistä, mutta itse arvostan yksityisyyttäni kovastikin. Kun olen veskissä kakalla, en todellakaan halua ketään kyttäämään sitä, joten lukitsen vessan oven. Aivan samasta syystä haluan pitää kaikki virtuaalioveni myös kiinni. Jyrkkä ei verkkotiedustelulle missään muodossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun olen veskissä kakalla, en todellakaan halua ketään kyttäämään sitä, joten lukitsen vessan oven."

Miksi arvelet että kakkaamisesi kiinnostaa joitain?

Minä olen ihan varma että minun kakkaamiseni ei kiinnosta ketään ja voin jättää sen takia oven huoletta auki ja uskoni on että suurin osa on niin kiinnostumaton kakkaamisestani että lykkää sen oven mieluimmin kiinni kuin katselee minun kakkaamistani.

Se olisi tietenkin eri asia jos kakkaamisessa olisi jotain salattavaa ja hävettävää ja yrittäisin välittää sellaista käsitystä maailmalle etten kakkaa ollenkaan, kuten eivät hienot prinsessatkaan.

Mikä tekee sinun kakkaamisestasi mielestäsi niin mielenkiintoisen tapahtuman että sitä haluttaisiin seurata.

Kenties sinun kannattaisi järjestää kakkaamisnäytöksiä, joista voisit periä pääsymaksun ja kerätä sillä tavalla isot rahat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset