Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Helsingin omaisuutta myydään alihintaan

  • Helsingin omaisuutta myydään alihintaan

Helsingin uusi valtuusto aloitti eilen mukavissa tunnelmissa. Heti ensimmäisessä kokouksessa päästiin kuitenkin kyseenalaisen politiikan pariin: Clarion-hotellin arvotontti Jätkäsaaressa myytiin vahvaan alihintaan sijoitusyhtiölle. Uskottavia perusteluja kauppahinnalle ei esitetty.

Tontti myytiin hintaan 476€ / kerrosneliö, kun kantakaupungin normaali hintataso on 1500-2500€. Keskeisellä rantapaikalla sijaitsevan tontin arvo on epäilemättä haarukan yläpäässä. Esitetylle ja läpi menneelle myyntihinnalle oli annettu perusteeksi hämärä, epärealistisiin korkoprosentteihin perustuva vertailu olemassaolevan vuokrasopimuksen tuottoon. Salissa käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että todellinen syy oli jotain aivan muuta - huhuiltiin lakimiehen "unohduksesta" ottaa myyntioptio mukaan vuokrasopimukseen ja varainsiirrosta jonkun kaverille, mutta faktat jäivät kertomatta.

Yhteisesti omistettu tonttimaa keskeisellä alueella ei ole pikkuasia, joka voidaan myydä kymmenien miljoonien alihintaan ilman että kaupunkilaisille kerrotaan miksi.

 

Läpinäkyvyyttä päätöksentekoon!

 

Vaikka myynnin todelliset perustelut jäivät kertomatta, äänestivät Kokoomus, Vihreät ja SDP ryhmäkurilla myynnin puolesta. Jos politiikan linja on jatkossakin epäilyttävien päätösten teko perusteita kertomatta ei tarvitse ihmetellä, miksi nuoret jättävät äänestämättä ja äänestävien osuus saattaa kohta pudota alle 50 prosentin.

Kyllä yhteistä omaisuutta voidaan myydä yrityksille hyödylliseen tarkoitukseen, mutta hinnan on oltava lähtökohtaisesti markkinahinta. Jos sen alle mennään pitää perustelujen olla todella hyviä ja ne pitää myös kertoa kansalaisille ja asiasta äänestäville valtuutetuille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös se markkinahinta ole juuri se, mitä avoimessa tarjouskaupassa lopulta hinnaksi muodostuu ?

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Niinpä. Tästä oli avoin tarjouskauppa kaukana.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten tämä kauppa sitten toteutettiin, jos ei avoimella tarjouskaupalla ?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #3

Erään toisen blogistin mukaan tontti myytiin tontilla olevan hotellin omistajalle. Oman käsitykseni mukaan tuollaisia kauppoja harvoin kilpailutetaan.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #4

En ymmärrä miksi. Avaimessa tarjouskilpailussa voisi myös hotellijätit tehdä tarjouksen. Laskelmaan niiden kohdalla sisältyisi tietysti vanhan rotiskon purkaminen pois uuden tieltä, uuden rakentaminen JA etenkin se maan arvo. Tarjous sekin on, mutta siitä voi kieltäytyä vaikka rakennushaittojen takia. Kuitenkin tuollaisista tarjouksista selviäisi se maan "arvo", eli paljon kukakin olisi siitä valmis maksamaan.

Tämä menettely ja toteutus haiseen...

Käyttäjän SameliSivonen kuva
Sameli Sivonen

Petrus, nuo luvut, mitä esität ovat ilmeisesti asuntorakentamiseen myytyjen tonttien hintoja? Yrityskäyttöön tontit myydään usein halvemmalla, kun halutaan saada projekteja käyntiin. Asuntorakentamisessa myös katteet ovat usein kovempia, kuin esimerkiksi nyt kyseessä olevassa hotellitoiminnassa. Toki tuo halvempi hinta on samalla myös hanketuki, mutta kuten eilen hyväksytyssä esityksessäkin todetaan, jos tontin arvo käyttötarkoituksen muutoksen myötä kasvaa, on kauppakirjassa ehto, että kaupunki saa tällöin lisähintaa arvonnousun verran. Täältä voi tutustua tontin hinta-arvioon, ja miksi se on vuonna 2014 arvioitu noihin summiin: https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2014-012596/...

"Tontin arvosta on saatu 21.10.2014 päivätty Catellan lausunto. Lausunnossa uudisrakennettavan osan rakennusoikeuden arvoksi on arvioitu 550 euroa/k-m² ja makasiinitontin rakennusoikeuden arvoksi 500 euroa/k-m². Lausunnon tarkkuus on +/- 10%. Tontilla olevan säilytettävän rakennuksen vaikutusta tontin arvoon ei ole lausunnossa arvioitu."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Noh. Se on sen arvioitsijan päätelmä tontin arvosta ja olisi kiintoisaa saada jonkun muun arvioitsijan kertomaan oikeasta arvosta.

Mehän emme tiedä, että mikä todellinen hinta on sille paikalle? Siksi Petrus Pennanen vaatii läpinäkyvyyttä näihin asioihin.

Äänestäjät ovat tilanneet itselleen tällaisen tilanteen, kun vanhat puolueet ryhmäkurineen hyväksyttävät noin vain.

Olisi korkea aika kouluttaa äänestäjille sitä, että jos halutaan politiikkaan ja kunnallisiin päätöksiin oikeita, merkittäviä muutoksia, on syytä äänestää korruptoitumatonta puoluetta.

Olisi jo aika lopettaa vanhojen puolueiden tukeminen ja siirtyä äänestämään uusia puolueita vanhojen tilalle.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Uusi raha puhuu. Amerikassa suuryritykset saavat verohelpotuksia ja maksuvelvollisuus siirtyy kansalaisille sekä palkan alennuksiin. Miten on meillä?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos maan pääkaupungin "rantatontin" hinnassa on noin valtava heitto verrattuna siihen jos olisi rakennettu asuntoja varten, niin eihän tilannetta pysty kaunistelemaan selitteli sen sitten miten päin tahansa.

3-5 kertainen hinnan ero on valtava. Nyt ei olla missään Kempeleellä.

Käyttäjän MarttiKorpiranta kuva
Martti Korpiranta

Jos tähän näin alhaiseen kauppahintaan ei sisälly korruptiota niin ei sitten missään. Mutta tämä on tätä nykypolitiikkaa ja kansa vain jaksaa katsella sivusta ja hyväksyy kaikki poliitikkojen päätökset, mitkä eivät välittömästi koske heitä itseään. Syyttäkää itseänne ja katsokaa peiliin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset