Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Helsingin kalliit tunnelit kansalaisten käyttöön

  • Helsingin kalliit tunnelit kansalaisten käyttöön

Julkisia varoja on kiva käyttää hienojen tilojen rakentamiseen. Niin kiva, että tilojen antaminen veronmaksajien käytettäväksi usein unohtuu. 

 

Yksi esimerkki tästä ovat Haagaan ja Paloheinään rakennetut tunnelit. Molemmat ovat melkein koko ajan täysin tyhjiä. Haagan tunnelissa tavallisten henkilöautojen kulku on kielletty, Paloheinässä koko kaksikaistainen tunneli on suljettu puomeilla niin ettei sitä voi käyttää kuin kaksi bussilinjaa. Tunnelien vajaakäyttöä korostaa että jopa ainoat sallitut bussit kulkevat usein tyhjinä

 

Nyt keskuspuiston toiselle puolelle ajavat Paloheinän asukkaat joutuvat ajamaan ensin pitkän matkan ahdasta Pakilantietä etelään kehälle, kehää pitkin keskuspuiston läpi ja siitä sitten takaisin pohjoiseen. Tämä vie ihmisten aikaa ja lisää liikenteen päästöjä. Samalla yli 30M€ tunneli, jonka läpi matka sujuisi parissa minuutissa, seisoo täysin tyhjänä. 

 

Perustelut tunnelien sulkemiselle ovat joko älyllistä epärehellisyyttä tai henkistä laiskuutta. Tunneli on liian ahdas? Ei ole, siellä on kaksi normaalia kaistaa, Paloheinässä vieläpä turvakoroke niitä erottamassa. Turvamääräykset eivät salli autojen täyttää tunnelia? Automäärän sopivaksi rajoittavat liikennevalot tai puomit on helppo asentaa. 

 

Tunnelin rakennuttaneen HSL:n etua tunnelin sulkeminen varmaankin edistää. Kun muilla kulkuvälineillä ei pääse läpi kasvaa bussien suosio. Yhteiskunnan virastojen tehtävä ei kuitenkaan ole ajaa omaa, vaan kansalaisten etua. Bussit ovat hyviä joihinkin liikkumistarpeisiin, mutta eivät kaikkiin. Esimerkiksi tavaroiden kuljettaminen ja liikuntarajoitteiset tarvitsevat suoraa kuljetusta ovelta ovelle. Toisin kuin joskus luultiin, henkilöautot eivät suinkaan ole häviämässä kaupungeista vaan modernisoitumassa: Autojen yhteiskäyttö yleistyy ja itseajavat autot ovat tulossa markkinoille.

 

Tunnelien avaaminen ihmisten käyttöön ei vaadi ihmeitä. Siihen tarvitaan vain äänestäjät valitsemaan järkeviä poliitikkoja kaupunginvaltuustoon. Helsingin liikennepolitiikkaa kun tunnutaan nykyään tehtävän tiukkailmeisen ideologian pohjalta. Järkiperäisen kaupunkisuunnittelun suhteen kauniin pääkaupunkimme olisikin syytä ottaa esimerkkiä Tampereesta ja sen maantietunnelista

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SanteriKontinen kuva
Santeri Kontinen

Jaana Pelkonen Facebook -sivullaan 31. elokuuta Kruunusillat hankkeesta:

"Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelma on nyt siunattu Helsingin kaupunginvaltuustossa. Homma etenee. Loistavia ponsia, kuten Seija Muurisen: "Hyväksyessään Kruunusillat-hankkeen hankesuunnitelman kaupunginvaltuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuutta avata siltojen käyttö ainakin yöaikaan takseille""

Selvityksestä olisi saattanut tulla väärä tulos?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset