Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Ratkaisuja maahanmuuttoon

  • Pakolaisongelman lähteillä. Pakolaisleiri Syyrian sisällä Latakiassa Putinin ja Assadin joukkojen pommittamana.
    Pakolaisongelman lähteillä. Pakolaisleiri Syyrian sisällä Latakiassa Putinin ja Assadin joukkojen pommittamana.

Suvakki vai rajakki? Maahanmuutto on pahoin tulehtunut keskustelunaihe. Nimittelyä on kuultu jo tarpeeksi, mietitään mielummin käytännön ratkaisuja. 

Ensin pari perusasiaa. 

 

Jokainen on yksilö

Kuten me suomalaisetkin, jokainen maahanmuuttaja on ainutlaatuinen yksilö. Tapaan paljon erilaisia ihmisiä ja tiedän kokemuksesta, ettei kenenkään persoonaa tai kykyjä voi päätellä uskonnollisesta tai etnisestä ryhmästä. Siksi maahanmuuttajia koskevia päätöksiä ei kannata tehdä ryhmittäin, vaan yksilöllisen tilanteen perusteella.

Nykyään pakolaisia haastatellaan ja heidän kertomustensa todenperäisyys pyritään selvittämään ennen turvapaikan myöntämistä. Tätä käytäntöä on syytä kehittää.

 

Kaikilla on sama ihmisarvo

Eräät maahanmuuttokriittiset poliitikot ovat esittäneet että ihmisarvo liittyy ihmisen hyödyllisyyteen yhteiskunnalle. Tämä ei pidä paikkaansa. Jokaisen ihmisarvo on sama, oli hän sitten vammautunut työkyvytön muiden huollettava tai paljon veroja maksava huippusuorittaja. Tämä on minulle itsestäänselvä asia, ja näin todetaan myös ihmisoikeuksien julistuksissa. 

Miksi se on itsestäänselvä? Koska kaikillla muilla ihmisillä on tietoisuus ja tunteet kuten minulla. He tuntevat iloa, rakkautta, kipua ja kärsimystä kuten minä. Se on ihmisyyden ydin jonka olemassaoloa ei voi kiistää. Teoillaan ihminen voi tuottaa muille hyvää tai tehdä heille vahinkoa. Se ei kuitenkaan muuta ihmisarvoa. Rikoksia tehneet voidaan laittaa vankilaan, mutta vaikka ihminen tekisi kuinka pahoja on hänellä silti tietoisuus, tunteet ja ihmisarvo kuten minulla. 

Mitä maahanmuuton suhteen on sitten syytä tehdä  käytännössä?

 

Pakolaisten kärsimysten minimointi

Nykyään pakolaisia tapetaan omissa maissaan mm. Venäjän pommituksilla. Lähdettyään pakoon he joutuvat vaaralliselle matkalle, jossa hukkumisen vaara on suuri. Päädyttyään maahan, josta he hakevat turvapaikkaa alkaa prosessi, jossa selvitetään onko kyseessä oikeasti hädänalainen vai esimerkiksi parempaa elintasoa hakeva ihminen. Hädänalaiset saavat turvapaikan, "elintasopakolaiset" lähetetään pitkäkestoisen vastaanottokeskuksessa lojumisen jälkeen kotiin. 

Pakolaisten kärsimysten vähentämiseksi ehdotan seuraavaa:

 

1) Siviilejä tahallisesti tappavat on pysäytettävä. 

Syyriasta tulee valtavasti pakolaisia, koska Assadin ja Putinin joukot tarkoituksella pommittavat siviilejä täynnä olevia kaupunkeja ja pakolaisleirejä. Samaan aikaan Venäjä lähettää pakolaisia Suomen rajalle ja sen tiedotusvälineet yrittävät paisutella pakolaisongelmaa EU-maissa lisätäkseen niiden poliittista epävakautta. Syyrian ongelman ydin on, että länsimaat eivät ole tehneet juuri mitään Assadin ja Putinin pysäyttämiseksi. ISIS on paha ongelma, mutta sen aiheuttamien siviiliuhrien määrä on murto-osa Assadin hirmuteoista, ja koko ISISin olemassaolo Syyriassa on Assadin aloittaman sisällissodan seurausta. 

 

2) Pakolaisia on autettava heti kun mahdollista.

EU:n viranomaisten ja avustusresurssien pitää jalkautua sotaa käyvien maiden rajoille ja maiden sisällä oleville turvallisille alueille. Kenenkään ei pidä joutua hengenvaaralliselle merimatkalle, vaan saada apua heti turvalliselle alueelle päästyään. Ne, jotka hakevat turvapaikkaa EU-maasta voivat tehdä sen kyseisellä pakolaisleirillä jossa voidaan selvittää hädänalaisuuden aste. Ne joille turvapaikka voidaan myöntää siirretään sitten koordinoidusti eri EU-maihin turvallisilla kuljetuksilla. Samalla voidaan huolehtia että kukin maa saa resursseihinsa nähden kohtuullisen määrän pakolaisia.

Turvapaikkahakemusten käsittely lähtömaan rajoilla vähentää myös niiden, jotka eivät turvapaikkaa saa, turhauttavaa ja  kallista laitostumista EU:n vastaanottokeskuksissa. 

 

3) Suomeen tuodut pakolaiset kotoutumaan, ei laitostumaan.

Työ on lähes välttämätön asia sekä pakolaisen henkiselle hyvinvoinnille että integroitumiselle suomalaiseen yhteiskuntaan. Olen tavannut kotini lähellä olevassa vastaanottokeskuksessa irakilaisia, joihin kuuluu mm. hyvää englantia puhuvia insinöörejä ja ekonomisteja. Perusduunikin kelpaa heille. Suomessa on paljon tekemätöntä työtä josta suomalaiset eivät ole kiinnostuneita. Esimerkiksi marjojen ja sienten poiminta, torimyynti sekä lumenluonti ovat tehtäviä jotka pitäisi sallia kaikille ja ohjata työkykyisiä pakolaisia niiden pariin. 

Ehdottamani tarpeettomien työn esteiden purkaminen, verotuksen yksinkertaistaminen ja yritystoiminnan säätelyn vähentäminen hyödyttävät sekä suomalaisia että maahanmuuttajia. 

Maahanmuuttajien kotouttamisessa keskeistä on myös perheenyhdistäminen. Onnellinen ja ahkera elämä ei ole mahdollista, jos perhe on jatkuvassa kuolemanvaarassa sodan keskellä

 

Maahanmuutto ja rikollisuus

Turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista on uutisoitu paljon. 0,08% heistä on epäiltynä väkivaltarikoksista. Se ei ole suuri osuus, mutta selvästi enemmän kuin kantaväestöllä. Jokainen raiskaus on vakava asia. On myös erittäin huolestuttavaa jos ilmapiiri muuttuu niin, etteivät naiset koe enää turvalliseksi liikkua yksin ulkona. Yksi maamme hienouksista on sen turvallinen ilmapiiri ja siitä on syytä pitää kiinni. 

Toisten koskemattomuutta loukkaava ei ole turvapaikan arvoinen. Ketään ei voi lähettää tapettavaksi, mutta turvapaikkaa ei pidä myöntää rikollisille ja heidät on syytä lähettää takaisin heti kun mahdollista. 

Maahanmuuton epäsuora haitta ovat joidenkin suomalaisten reaktiot. Aamulehden mukaan 66% tunnetuista Odinin sotureista on tuomittu väkivaltarikoksista. Vaikka heidän riveissään on varmaankin myös väkivallattomia ihmisiä, on katupartiointi luonut ihmisille samanlaista turvattomuuden tunnetta kuin maahanmuuttajien raiskaukset. Kadulla kävely ei ole laitonta, mutta jos lain raja ylittyy esimerkiksi vainoamisen eli uhkaavan seuraamisen ja tarkkailun osalta on siihen syytä puuttua heti. 

 

Elintasopakolaiset - uhka vai mahdollisuus?

Yhdysvallat on esimerkki maasta, jonne on muuttanut suuria määriä elintasopakolaisia. Maa on valtavan rikas ja menestynyt supervalta juuri näiden elintasopakolaisten ansiosta. Avain on siiinä, että maahanmuuttajia ei suljeta keskuksiin nostamaan sosiaaliturvaa vaan he tekevät töitä ja perustavat yrityksiä. Antamalla paremman elämän tavoittelijoille mahdollisuus tulla Suomeen töihin lisäämme kaikkien suomalaisten hyvinvointia. 

Perustamani yritys on tästä konkreettinen esimerkki. Uusia ihmisiä palkatessa olemme keskittyneet hakijan kykyihin ja asenteeseen kansallisuudesta tai uskonnosta riippumatta. Olenkin saanut töihin maahanmuuttajia mm. Ukrainasta, Pakistanista ja Iranista. Hyvien työntekijöiden ansiosta yritys on kasvanut, tekee voittoa ja maksaa paljon veroja hyödyttäen omalta osaltaan koko yhteiskuntaa. 

Suomen strateginen ongelma on väestön ikääntyminen ja veronmaksajien suhteellisen osuuden väheneminen. Maahanmuutto on tehokkain keino lisätä nuorten veronmaksajien määrää. Kansainvälisen valuuttarahaston arvion mukaan nykyinen maahanmuutto lisää lyhyellä tähtäyksellä Suomen työttömyysastetta, mutta vuoteen 2030 mennessä lisää bruttokansantuotetta seitsemän prosenttia. Se on paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tohtoristason mies on onnistunut mahduttamaan blogiinsa yllättävän paljon silkkaa roskaa.

esim. "Yhdysvallat on esimerkki maasta, jonne on muuttanut suuria määriä elintasopakolaisia. Maa on valtavan rikas ja menestynyt supervalta juuri näiden elintasopakolaisten ansiosta."

Millä hinnalla nämä elintasopakolaiset sinne muuttivat? Ainakin alkuperäisväestöt maksoivat muutosta karmean hinnan ja heidät hävitettiinkin liki sukupuuttoon. Valtavan rikkaassa supervallassa köyhyys on valtavissa mittasuhteissa. Maa käyttää satoja miljardeja aseisiin kun samaan aikaan siellä kuolee vuosittain tuhansittain ihmisiä väkivaltaan, huumeisiin ja silkkaan nälkään.

"Olen tavannut kotini lähellä olevassa vastaanottokeskuksessa irakilaisia, joihin kuuluu mm. hyvää englantia puhuvia insinöörejä ja ekonomisteja."

Oikeinko näit heidän tutkintotodistuksensa? Minäkin olen ydinfysiikan tohtori ja puhun hyvää englantia, mutta todistukseni vain katosivat viime muuton yhteydessä. Haittaako se?

Kyllähän se on näin, että koulutetut ja ammattitaitoiset ihmiset löytävät kyllä töitä ja muuttavat maahan laillisesti eivätkä loisi vastaanottokeskuksissa.

"ISIS on paha ongelma, mutta sen aiheuttamien siviiliuhrien määrä on murto-osa Assadin hirmuteoista, ja koko ISISin olemassaolo Syyriassa on Assadin aloittaman sisällissodan seurausta."

Menepä poika lukemaan historia uusiksi!

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Näin on, faktat eri tahojen tappamien määristä Syyriassa ovat selvät: Assadin ja Putinin koalitio on ylivoimainen ykkönen.

Tapaamieni VOKin porukokoiden suhteen, en tarvitse tutkintotodistuksia selvittääkseni englanninkielisellä keskustelulla onko joku koulutettu ihminen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #6

Ja minä olin Ranskan kuningas ennen kuin muutin Kiinaan. Tukholmassa pyysin hyvin kielitaitoista egyptiläistä vuonna 1978 ratkaisemaan toisen asteen yhtälön kun en uskonut hänen puheitaan suoritetusta insinöörin-tutkinnosta. Ei onnistunut.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #6

Syyrian konflikti on kestänyt jo viisi vuotta ja täällä esitetään yhden osapuolen tilastoja vuodelta 2015!

Aloittiko Assad väkivaltaisuudet? Mistä arabikevät sai ylipäätään alkunsa? Kuka aseistaa kapinallisia? Oliko Syyria yksi kehittyneimmistä ja tasapainoisimmista arabivaltioista ennen arabikevään alkua? Kuinka monta demokratiaa lähi-idästä tai islamilaisesta maailmasta ylipäätänsä löytyy?

Ydinfysiikan tohtorin ei kannattaisi sotkea näppejään kansantieteisiin tai politiikkaan, vaan keskittyä ihan omaan osaamisalueeseensa.

Ehkä sinä et tarvitse tutkintotodistuksia, mutta työnantajat tarvitsevat ja eipä niitä kelvollisia tutkintoja suorittaneita Suomen VOK:sta kovin montaa löydy.

Yksittäistapauksia en käy kiistämään.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen Vastaus kommenttiin #18

"Syyrian konflikti on kestänyt jo viisi vuotta ja täällä esitetään yhden osapuolen tilastoja vuodelta 2015! "

Aivan, ja lähteenä on International Business Times, joka on tehnyt artikkelin Middle East Monitorin artikkelin pohjalta, joka taas on tehnyt juttunsa Syrian Network For Human Rights - järjestön nettisivuilla julkaistun blogin pohjalta: http://sn4hr.org/blog/2016/01/02/16116/
Blogissa ei ole mitään perusteluja luvuille. Onpahan vaan tehty läjä graafeja.

Syrian Network For Human Rights taasen näyttää olevan näitä syyrian kapinallisten perustamia "ihmisoikeusjärjestöjä", jotka keskittyvät valkopyykkämään Syyrian kapinallisia aina ISIstä myöten.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Jos Kososta kiinnostaa Syyrian väkivaltaisuudet ja niiden seuraukset, niin asiaan voi perehtyä täällä :

http://www.syriahr.com/en/

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Jos Kososta kiinnostaa Syyrian väkivaltaisuudet ja niiden seuraukset, niin asiaan voi perehtyä täällä :

http://www.syriahr.com/en/

Ja arabikeväästä täällä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Spring

Juhani Kahela

Ydinfysiikn tohtori eikä osaa laskea euroja. Mitä maksaa ja mistä otetaan rahat? Kasvatetaan äitiyspakkaukseen laitettavaa velkakirjaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mielenkiintoista tämä Usan rikkaus. Vaikka siellä on köyhiä järjetön määrä. :/

Niko Sillanpää

Väkivaltarikoksien ilmaantuvuus oli viime vuonna 4% turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Tuo 0,08% on Saku Uuninpankkon luoma urbaanilegenda.

Keinovalikoimasi Suomessa näyttää olevan suoraan kopioitu vihreiden ohjelmasta. Mittava retrospektiivinen, empiirinen aineisto viime vuosikymmeniltä osoittaa, että ei toimi, vaan tuottaa max 15-30% työllisyysasteen näissä ryhmissä jatkuen ainakin toiseen polveen.

Eli lyhyesti #unelmaa, haihattelua, moralisointia.

Käyttäjän AjNumminen kuva
A.j. Numminen

Tuo 0,08 % on se osuus turvapaikanhakijoista joita epäillään seksuaalirikoksista (kuten Timonen varsin selväsanaisesti kirjoitti). Se ei ole urbaanilegendaa, se on fakta, vaikka Petrus Pennanen käytääkin väärää lukua kuvaamaan kokonaisrikollisuutta. Ulkomaalaistaustaisten (ml. ulkomailla syntyneet suomalaiset) osuus rikoksista epäillyistä on luokkaa 3,5 %. En ole nähnyt yhtään uutta luotettavaa tilastoa rikosepäilyistä turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Lienee viisasta olettaa sen olevan samaa tasoa kuin yleiset tilastot.

Niko Sillanpää

Kyseinen urbaanilegenda johtuu siitä, että Timonen ei osaa laskea:

http://nikosillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210895...

Poliisi julkaisi muutama viikko sitten tilaston rikoksista epäilyistä turvapaikanhakijoista (numerot kuvassa):

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/mtv-seur...

Joista luvuista tuo noin 4% ilmaantuvuus on laskettavissa.

Raiskaukset ovat muuten vain pieni osa väkivaltarikoksista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Talouspuoli meni tekstissä päin seiniä: Suomen ongelma on ikääntyminen ja veronmaksajien suhteellinen väheneminen, mutta siihen ei auta ihmisten maahantuonti, jotka eivät pienipalkkaisuuden, alhaisen työllisyysasteen ja korkeiden tulonsiirtojen takia tule suhdelukujamme paremmaksi muuttamaan.

IMF ei muuten todennut, että BKT kasvaa 7%. Se arvioi, että näin Pohjoismaissa. Suomen osalta tilanne todettiin huonommaksi, koska Suomeen suuntautuva maahanmuutto on laadullisesti heikkoa - vähän työperäistä maahanmuuttoa.

BKT on myös tavattoman huono mittari talousvaikutuksia analysoidessa - luonnollisesti talous kasvaisi, jos toisimme maahan vaikkapa kymmenen miljoonaa ihmistä, joiden työllisyysaste on 30%, koska heidän perustulonsa, asuntonsa ja kulutuksensa jäisivät talouteen pyörimään. Ongelma ei ole BKT, vaan se, kuka ja millä sen kasvattaminen maksetaan.

Kirjoituksesta henkii se sama asia, mitä olemme aiemmin naamakirjassa keskustelleet - suhtaudut kaikkiin yksilöinä, joten se, mikä näkyy tilastoissa aivan selvästi, ei ole sinulle relevanttia. En ymmärrä, miten ja miksi teet tämänkaltaisia yleistyksiä yksittäistapauksista.

Näen itse talousasiat aivan keskeisenä maahanmuuttopolitiikasta ja turvapaikkakriisistä keskusteltaessa. Talous asettaa rajat sille, mitä ja miten voimme tehdä. Riippumatta siitä, mitä mieltä asioista olemme, tai mikä tuntuu oikealta ja hyvältä.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Mikä meni päin seiniä? Insinöörien ja ekonomien palkat eivät ole yleensä pieniä. Ne firmassani töissä olevat maahanmuuttajat ovat insinöörejä ja maistereita, ja saavat samanlaista palkkaa kuin kantasuomalaisetkin. Alhainen työllisyysaste voidaan keinotekoisesti tuottaa työn esteillä kuten nyt, siihen ehdotankin konkreettisia muutoksia.

Suomeen tuleva maahanmuutto on ollut vähemmän työperäistä kuin muuaalla mainitsemistani syistä, sitähän tässä juuri yritän muuttaa. Mutta silti BKT on IMF:n mukaan kasvamassa Suomessakin.

Minusta on outoa laittaa Suomen poliittiset työnteon ja yrittämisen esteet maahanmuuttajien / maahanmuuton syyksi. Suomalaiset poliitikot niistä päättävät. Lahjakkaista ja ahkerista ihmisistä, jotka haluavat Suomeen töihin, ei ole maailmalla pulaa.

Jari Nyberg

Sinun firmasi houkuttelevuus työpaikkana häviää sitä pienemmäksi, mitä enemmän tänne otetaan koskaan kotoutumattomia elintasopakolaisia. He hävittävät sen katurauhan, mikä tähän saakka on ollut Suomen valttina. Veroasteemme on jo nyt niin korkea, että muilla avuilla korkeasti koulutettujen houkutteleminen on erittäin vaikeaa. Jälkikasvun koulutus oli yksi vetovoimatekijä, mutta nyt sekin mahdollisuus alkaa olla menetetty.

Jos suoraan sanotaan, niin yhteiskunta koostuu ihmisistä. Jos tänne houkutellaan tarpeeksi porukkaa kehitysmaista, niin kyllä me kehitysmaan saamme Suomestakin. Eikä siihen tarvita edes yhtä sukupolvea tällä vauhdilla.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen Vastaus kommenttiin #16

Jaa meinaat että kehitysmaiden ihmiset ovat jotenkin tyhmempiä kuin vaikkapa sinä itse?

Jari Nyberg Vastaus kommenttiin #40

Sinä otit puheeksi älykkyyden, en minä. Minusta on kovin kummallista, että yhdistät epäonnistuneiden maiden älämölön älykkyyteen. Ei sillä välttämättä ole sen kanssa mitään tekemistä, vaikka vähemmän mairittelevia tutkimuksia toki on esitetty näistä pakolaismaista tulevien älyllisistä ominaisuuksista. Minä suuntaisin katseeni enemmän sinne kulttuurin puolelle. Näin lähtökohtaisesti voin sanoa, että jokainen aate, jonka mielestä minut tappamalla pääsee jonnekin parempaan paikkaan, on varsin erikoinen rauhallisen yhteiselon kannalta. Myös käsitykset omaisuuden omistusoikeuksista ja naisten oikeasta paikasta julkisissa tiloissa eivät mitenkään edistä rauhallista rinnakkaiseloa reaalimaailmassa. Ja tämähän on nähty jo Suomessakin. Mutta eläkää te vain sitä #unelmaa. Ja puuhastelkaa kotouttamisen parissa, joka tulee vääjäämättä osoittautumaan täysin toimimattomaksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Montako somalialaista, irakilaista tai afganistanilaista insinööriä tai maisteria Petruksen firma on työllistänyt? Vastaanottokeskukset suorastaan pursuavat huippukoulutettua väkeä juurikin näistä maista ja enemmän kuin mitään he kaipaavat koulutustaan vastaavaa työtä.

Sitä en epäile yhtään etteikö teillä olisi esim. intialaisia, kiinalaisia tai korealaisia insinöörejä tai maistereita. Jostain kumman syystä sielläpäin ihmiset oikeasti kouluttautuvat vaativiin tehtäviin.

Sen sijaan islamilaisissa maissa keskitytään enempi koraanin lukemiseen.

Koraaniin keskittymällä ei kuitenkaan opita lujuuslaskelmien tekemistä tai mitään muutakaan hyödyllistä.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen Vastaus kommenttiin #19

Mikä pointti tälläisessä ihmisten luokittelussa kansallisuuden tai uskonnon perusteella on? Kuulostää että perusteena on lähinnä ennakkoluulot. Tunnetko henkilökohtaisesti paljonkin ihmisiä vaikkapa Irakista?

Toisin kuin luulet, islamilaisissa maissa on hyvin koulutettua ja fiksua porukkaa. Olen tämän työni parissa itse nähnyt sekä akateemisessa että yksityisellä puolella. Taitaa meidänkin sivistyksen alkujuuret olla siellä.

Jos olisimme haastattelemassa työhakijaa ja hän kertoisi näkemyksiään kuten sinä, voin sanoa että ei ainakaan mitään älykästä ja sivistynyttä vaikutelmaa antaisi ja jäisi ilman työpaikkaa. Kannattaa vähän katsoa peiliin ennenkuin rupeaa haukkumaan muista maista tulevia ihmisiä, jotka saattavat hyvinkin olla fiksumpia kuin sinä itse.

Käyttäjän karilaurila kuva
Kari Laurila

Suomessa on melkein puoli miljoonaa työtä vailla olevaa, kun ns. tempputyöllistetytkin, l. työvoimapoliittisissa toimenpiteissä olevat lasketaan mukaan. Avoimia työpaikkoja MOL:n tietokannassa on kuukausittain keskimäärin 30 tuhatta ja niistä tilastojen mukaan työpaikan vaihtajille menee neljä viidesosaa.

Kokeilimme, onko Suomessa olemassa sellaista työtä joka ei kelpaa kenellekään. Perustimme nettiin edustamani sidosryhmäjärjestön, THT ry:n, nimissä portaalin missä tällaisista avoinna olevista työpaikoista, jotka eivät suomalaisille muka kelpaa, (missä maksetaan myös palkkaa) saa ilmoittaa ilmaiseksi. Portaali kaatui työnhakijoiden tulvaan kaksi eri kertaa ennen kuin saimme palvelimelle riittävästi paukkuja kestämään tämän työnhakijoiden tulvan.

Yhtään avointa työpaikkaa ei ilmoitettu, vaikka sitä markkinoitiin molempien yrittäjäkeskusjärjestöjen ja median kautta.

Samoin kävi sanomalehti Kalevan taannoin järjestämän nuorisotyökampanjan kanssa. Siinä lehti tarjosi ilmaista mainostilaa sivun verran ilmaiseksi työnantajille, joilla olisi nuorelle avoin työpaikka. Sivu täyttyi erilaisista harjoittelu-, kokeilu ym. palkattomista ilmoituksista. Yhtään oikeaa, palkkaa maksavaa työnantajaa kampanjaan ei osallistunut.

Sellaista.

Ilkka Hirvonen

Olen aivan samaa mieltä kolmen ensimmäisen otsikon alle kootuista lähtökohdista: jokainen on yksilö, jolla on samanlainen ihmisarvo, eikä nykyinen järjestelmä vähennä inhimillistä kärsimystä optimaalisella tavalla.

Keinoistakin olen pääosin samaa mieltä.

Kohtaan 3) kommentoisin kuitenkin vielä, että puhtaasti humanitaarinen maahanmuutto ei koskaan tule tuottamaan talouden kannalta positiivista yhteisvaikutusta. Ei vain tule. Kovin moni tulijoista on jotakuinkin luku- ja kirjoitustaidottomia, niin sanotusti "kansakoulupohjalta" liikkeellä - jos sitäkään, moni tyttöhän ei kulttuurisista syistä ole aiemmassa kotimaassaan edes kouluun asti päässyt. Heidän joukossaan on aika vähän insinöörejä ja lääkäreitä, eikä työllistymisen suhteen kannata odottaa liikoja.

Nyt liikkeelle lähtenyt siirtolaisvyöry onkin eri väkeä. Tästä seuraa kaksi huomionarvoista asiaa.

Ensinnäkin, humanitaarista apua ei edes lähtökohtaisesti tule arvioida taloudellisen voiton näkökulmasta. Sitä tehdään lähimmäisen rakkauden vuoksi. Siksi, että heikompia on autettava, vaikka se maksaisi riihikuivaa rahaa. Toki oma kantokyky huomioiden. Itselleni nuivana oikeistopieruna tämän oivaltaminen teki vähän tiukkaa, myönnän. Asia järjestyy parhaiten siten, että pakolaisena tänne tulevat valikoidaan jo pakolaisleireiltä, silloin voidaan auttaa eniten apua tarvitsevia.

Toiseksi, tämänhetkisestä elintasopakolaisvyörystä täytyy uskaltaa kuoria kermat päältä. He eivät pääosin ole yllä mainittujen heikoimpien ryhmää, vaan omassa maassaan suhteellisen hyvässä asemassa olleita, joilla on ollut varaa ja resilienssiä käydä riskialttiille matkalle kohti kylmää pohjolaa. Heistä täytyy valita ne ihmiset, joiden työllistyminen ja kotoutuminen on todennäköisintä. Kaikkia ei voida ottaa vastaan, joten karsintaa täytyy tehdä. Pisteyttäminen olisi yksi vaihtoehto: työkokemus, koulutus, hyvän asenteen osoittaminen osallistumalla tarjottuun työhön ja tekemiseen jo vastaanottokeskuksessa. Toki heidänkin joukostaan voi humanitaarisin perustein valita tulijoita, mutta ei kaikkia ja automaattisesti.

Kas näin. Yhdistelmä pragmaattista hyväsydämisyyttä.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Aivan, tarkoitin juuri sitä että hädänalaisia ja töitä hakevia kohdellaan erikseen ja TP- sekä työviisumiprosessit voidaan suorittaa jo lähtömaassa tai sen rajalla. Ei ole mitään järkeä että töitä haluavat tulevat tänne hakemaan turvapaikkaa ja kuluttamaan resursseja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomeen tarvitaan runsaasti ulkomaista työvoimaa, mikäli emme alkaisi hoitamaan ikääntyviä jälkikasvun toimin. Nykyisellä työvoimalla emme pysty tuottamaan nykyisen tasoisia palveluita ja turvaa vanhuksille, joiden määrä kasvaa rajusti jo lähivuosina.

Vielä 1950-1970 oli runsaasti talouksia, joissa pienissä puutteellisissa asunnoissa hoidettiin mummot ja ukit hautaan asti lasten voimavaroin. Näyttää siltä, että olemme palaamassa hyvin todennäköisesti tähän vanhaan käytäntöön.

Reijo Jokela

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...
Tuolta löytyy ikäluokkien koon kertova taulukko, joka osoittaa kiistattomasti sen, että vanhusten määrä alkaa lähivuosina pienetä, koska suurimmat ikäluokat siirtyvät "pois aiheuttamasta painetta lisätä maahanmuuttoa" ja vanhusikään tulee yhä pienempiä ikäluokkia.

Miten muuten se vaikuttaa noiden vanhuspalveluiden laatuun, vaikka meille tuotaisiin 300 000 täysin koulutettua sairaanhoitajaa, kun ei kerran ole rahaa perustaa virkoja näille?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Varmaankin löytyy, jos osaa näistä päätellä oikein.

Lasten ja vanhusten suhde työikaiseen väestöön muuttuu ennusteiden mukaan huonompaan suuntaan siten, että totutun aikaisemman 50 /100 tilanteen sijasta meillä on pian 70 / 100 tilanne, eli 70 huollettavaa 100 työikaistä kohti. Luvuistaan ikävämpiäkin ennusteita löytyy.

Tämä ennuste löytyy myös Tilastokeskukselta.

http://www.stat.fi/tup/vl2010/art_2013-02-21_001.html

On myös huomattava, että jatkossa tarvitsemme myös paljon uutta työllisyyttä ja uusia työpaikkoja huoltosuhteen haasteen rahoittamiseksi. Viime vuosina syntyvyys on lähtenyt laskuun ollen jo v. 2015 alempana kuin koskaan 150 vuoteen.

http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Vähän puhutaan siirtolaisuuden syistä. Sota nyt on lähinnä laukaisija ilmiölle eikä syy. Afrikan ja Lähi-Idän väestönkasvu on ollut ja on niin holtitonta että ihmiset lähtevät Eurooppaan. Luonnonlakien mukaan tapahtuu kannan putoaminen kestävälle tasolle tai osapopulaation muuttaminen muualle.

Vaikkei monilla varsinaista nälänhätää olekaan, näillä alueilla ei vain ole mitään tarjottavaa heille joten he lähtevät pohjoiseen.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Todella mielenkiintoinen idea! Euroopasta on puuttunut kehittyvien maiden "tehdään uusi kaupunki!" -meininki.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Totta. Ja Singaporesta vielä sen verran, että väestö on uskonnoltaan kirjavaa ja n. 15 % on muslimeja. Hyvin on nähtävästi monikulttuurisuus pelannut heidän mallissaan.

http://www.singstat.gov.sg/docs/default-source/def...

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #32

"Singapore’s Lee: we can’t integrate Muslims"

“I think the Muslims socially do not cause any trouble, but they are distinct and separate.”

http://blogs.news.com.au/heraldsun/andrewbolt/inde...

Ilmeisesti integrointi ei toimi.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #32

Onko tuolla mitään monikulttuurisuutta ensinkään? Käsittääkseni siellä on taustaltaan erilaisia ihmisiä, jotka on pakotettu orjallisesti yhden kulttuurin raameihin. Kulttuurin määrittelee tämä yksinvaltias puolue. Maassa jossa ei käytännössä ole edes sananvapautta ei oikein voida puhua monikulttuurisuudesta.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Turviksilla on yleensä niin vähän tarjottavaa (kielitaitoa, koulutusta, osaamista) suomalaisilla työmarkkinoilla, että heille ei yksinkertaisesti ole kysyntää. Heidän tuottavuutensa on siis niin pieni, että heitä ei kannata palkata nykyisillä työehdoilla töihin.
Lääkkeeksi tähän kehitellään sitten kaikenlaisia tukityöpaikkoja ja halpatyömalleja, joissa tehdään erittäin huonosti tuottavaa työtä ja työnantaja maksaa minimaalista palkkaa, jota sitten täydennetään tulonsiirroilla (sosiaaliturvalla).
Kansalaistulo, minityöt Saksan mallin mukaan jne., ovat kaikki työmarkkinoita tähän suuntaan vievä ehdotelmia. Käytännössä siis ihmiset duuniin yksityisiin yrityksiin sosiaaliturvan vastikkeeksi.

Ilkka Huotari

"Kenenkään ei pidä joutua hengenvaaralliselle merimatkalle..."

Miksei voida tehdä niin kuin on aina tehty, eli otettu melko suuri määrä kiintiöpakolaisia joka vuosi?

"Perustamani yritys on tästä konkreettinen esimerkki."

Puhuit elintasopakolaisista tässä yhteydessä. Ovatko nämä palkatut siis elintasopakolaisia? Eli turvapaikanhakijoina tulleita elintasopakolaisia?

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Tarkoitin elintasopakolaisilla parempaa elintasoa hakevia maahanmuuttajia yleensä. Palkkaamani ihmiset ovat tulleet tänne yleensä opiskelemaan ja sen jälkeen hakevat töitä. On hölmöä että nykyään monet "elintasopakolaiset" tulevat tänne hakemaan turvapaikkaa. Parempi että turvapaikanhaku ja työviisumin haku tapahtuu lähtömaassa tai sen rajalla. Näin vältytään myös vaaralliselta matkalta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Parempi että turvapaikanhaku ja työviisumin haku tapahtuu lähtömaassa tai sen rajalla. Näin vältytään myös vaaralliselta matkalta."

Onhan tuonne syyriankin rajalle yk:n toimesta eu:n rahoittamana rakennettu melko suuria parakkikaupunkeja tätä ajatellen, vaan ne kumisevat tyhjyyttään ja syystä jos toisestakin väki marssii ohi vasemmalta ja oikealta puolen.

Risto Laine

"Perustamani yritys on tästä konkreettinen esimerkki. Uusia ihmisiä palkatessa olemme keskittyneet hakijan kykyihin ja asenteeseen kansallisuudesta tai uskonnosta riippumatta. Olenkin saanut töihin maahanmuuttajia mm. Ukrainasta, Pakistanista ja Iranista. Hyvien työntekijöiden ansiosta yritys on kasvanut, tekee voittoa ja maksaa paljon veroja hyödyttäen omalta osaltaan koko yhteiskuntaa."

Sen verran tunnen yritysmaailmaa ja totean, että olet varmaan saanutkin hyvää jengiä ja sopuhintaan.

Tiedän myös kokemuksesta, että kaikkien maahanmuuttajien selässä ei lue "tämä arpa voittaa".

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Juu, moni koulutettu ja lahjakas maahanmuuttaja on valittanut etteivät he saa Suomessa suuryrityksistä töitä, ja olemme sitten palkanneet heidät. Toki maahanmuuttajissa on hyviä ja heikompia työntekijöitä kuten suomalaisissakin. Kulttuurierot voivat olla ongelma, mutta sitäkään ei voi oikein päätellä hakijan alkuperämaasta vaan pitää haastatella henkilöä ja selvittää.

anita frisk

"Kaikilla on sama ihmisarvo" on kaunis hokema, mutta käytäntö osoittaa toista. Vanhuksia kohdellaan usein kaikkea muuta kuin ihmisarvoisesti, koska heistä ei enää ole yhteiskunnalle hyötyä. Lapsiin ja nuoriin satsataan koska heistä on tulevaisuudessa hyötyä. Miksi siis suomalaisia voidaan kohtelussa ihmisarvottaa heidän hyödyllisyytensä/hyödyttömyytensä mukaan, mutta näitä tulijoita ei missään nimessä? Saamme jatkuvasti kuulla eri asiantuntijoilta, miten nykyiset tulijat parantavat huoltosuhdetta. Väestöllistä kyllä, taloudellista ei. Väestöllinen huoltosuhde ei voi olla mikään itseisarvo jos taloudellinen huoltosuhde on negatiivinen. Jos näitä asiantuntijoiden oppeja uskoisimme, uskoisimme myös että esim. afrikkalaisten pitäisi kasvattaa vieläkin enemmän väestöräjähdystään. Huoltosuhteen nimissä.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Sinänsä lukemisen arvoinen juttu Petrus Pennaselta, joten siitäpä kiitokset.

Tuohon Lähi-Idän (ja Afrikan pohjoisten) alueiden pakolaisongelmiin on useita syitä, joista Assadin ja Putinin tekoset ovat vain yksi ja kovin ajallisestikin vaatimaton, vaikka toki juuri nyt akuuteimpia. Mutta jos pitäydymme vaikka vain 2000-luvun puolen alueen aggressioihin, emme voi unohtaa USA:n (G.W.Bushin "ristiretket")aseellisia hyökkäyksiä Afganistaniin ja Irakiin. Mukana on sittemmin ollut kymmenittäin muita "lännen demokratioita" viemässä telaketjudemokratiaansa alueelle, jonka "öljyisetkin rikkaudet" ovat olleet jo hyvin pitkään kapitalismin "esitaistelijoiden" pupillien piirissä. Jokin syy-seuraussuhde pakolaisuuden esiintymiseen on noillakin jo mainitsemillani asioilla.

Toki Venäjän ja Putinin demonisointi on nyt kovasti muodikasta, ehkä vastapainona USA:n/ G.W.Bushin aiheuttamaan Lähi-Idän katastrofiin. Tämä katastrofi on joka tapauksessa ollut ja on edelleen yksi ihan keskeisimmistä syistä alueen taloudellispoliittisten, uskonnollispoliittisten ja laajemmin yhteiskuntapoliittisten olusuhteiden epävakaisuuteen. Vaikka Petrus oletkin ihan tohtorismiehiä, tosin ydinfysiikan alalta, otaksun Sinulla olevan mahdollisuuksi tarkistaa näistäkin asioista syiden ja seuraamuksien viitekehyksiä. Nimttäin kirjoituksesi muut varsin mainiotkin osat saattavat kärsiä "naiiviuden" leimasta, jos vain ja ainoastaan Assad ja Putin näkyvät "pakolaisuuden paholaisina".

Kiitos nyt kuitenkin... ;)

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Itse keskityn enemmän nykytilanteeseen ja maiden johtajien tekoihin kuin historiaan siitä, mitä maiden aiemmat johtajat ovat tehneet. Bush teki virheitä, mutta hän ei ole enää ollut vallassa moneen vuoteen. Tällä hetkellä vallassa ovat Putin ja Obama, joista Putinin politiikka häikäilemättömän rikollista ja Obaman maltillista ja lakia noudattavaa.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Sinällään näinkin ehkä on, mutta esimerkiksi lennokkien käyttäminen etäohjattuina hävittäjinä ihmisjoukkojen tuhoon on saattanut satoja lapsia, äitejä, isiä ja vanhuksia päiviltä niin Afganisanissa kuin Irakissakin. Ja nämä lennokit ovat USA:n sotalaitteita ja Obaman vastuulla. Kenen maan laki sanoo näitä tekoja "lakia noudattaviksi"? Ei tämä titenkään yhtään pyhitä Putinia, Assadia eikä Bushiakaan. Tiedämme myös, että Syyriassa on sekä lännen että idän hävittäjiä tekemässä ihmisruumiita yhtä lailla. Nyt juuri vain on muotia puhua ainoastaan Assadista ja Putinista, kun ihmisiä tapetaan. USA:n ja Euroopan pyssyt ovat kaiketi taasen kerran niitä "rauhanpyssyjä" joilla maailmaa demokratisoidaan ja pannaan sivistykseen, joilla ei siis tehdä ruuumiita?

Kun halutaan katsoa asioita niiden koko ongelmakontekstissaan, puhtaita pulmusia ei löydy asiaan sotkeutununeiden joukoista lainkaan. Vaikka kuinka juttuja puleeraisi. Joten en ole edelleenkään tässä asiassa kanssasi samaa mieltä "syistä ja sepistä".

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Minua hämmentää, kuten tiedät Petrus, miksi tieteellistä lähestymistä vannova ja monessa järkevä tohtorimies ajautuu (geo)politiikassa puhtaaseen arvohöttöön. Yrittäisit edes, koska tämä syö uskottavuutta myös niissä asioissa, joissa perustat väittämäsi kylmiin faktoihin.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

USA vahvuus on siinä että he eivät kotouta ollenkaan jolloin maahan tulee vain paras aines. Jopa Somaaleista 70-80 prosenttia on USAssa yrittäjiä, mikähän on meillä tilanne omien Romaaniemme kanssa kuinka monta prosenttia heistä käy yleensä töissä, ettei olisi niin että emme ole onnistuneet kotouttaa edes heitä vaikka puhumme samaa kieltä. Kotiruokinta ei missään nimessä ole oikea ratkaisu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Yhdysvalloista olisikin mallin ottaminen monessa asiassa vaikka moitittavaakin löytyy. Siellä laiton maahantulija voi avata pankkitilin, ostaa tai vuokrata asunnon, ajaa ajokortin ja laittaa lapsensa kouluun. Nopeuttaa kotoutumista ja paljon.
Eteläiset osavaltiot eivät tulisi toimeen ilman tuota ihmisluokkaa vaan niiden poistuessa maa pysähtyisi heti.

Hyvä lainaus sikäläisesta maahanmuuttokeskustelusta:

"Every time there has been an Immigrant wave it's the same story. They're coming and they're gonna take over and they threaten us. It happened with the Chinese and we passed laws to exclude them. It happened with the irish, finnish and the italians and every other group. We locked up the Japanese during WWll. The Nazi's sent sabateurs to the U.S to stir up unrest in the German Communities. Most of that was kept secret from the population. Muslims have been living here in the U.S for a long time and there is no move to Sharia Law and never has been. Every Immigrant group has their militant factions with radical ideas. We have our own homegrown radicals who have killed more folks here than any outside group over the years.

The difference now is the Politicians are using it to stoke fear and we're bombarded with nonstop media coverage which magnifies the incidents. It very comforting for some politician to get up and give some simple answer to a very complex problem which will make all the fear go away very quickly. Unfortunately too many folks are just a bunch of simpletons and believe.

yes there is fear but there is reasonable fear and unreasonable. I think the chances of being a victim of crime, or dying in a car crash or getting cancer are far far greater than becoming the victim of terrorist violence. Unfortunately certain political factions are just using it for their own advancement".

Reijo Jokela

Hienoa, että meillä on yrityksiä, jotka oikein tekevä työtä sen eteen, että kehitysmaiden huippuosaajat tulisivat tänne töihin. Tämähän lienee se oikea systeemi siihen, että nuo maat edes joskus kehittyisivät. Ihmeellistä, että jos kehitysmaista tuodaan raaka-aineita, niin puhutaan riistosta, mutta kun yritykset itsekkäistä lähtökohdista palkkaavat halvalla noita kehitysmaiden harvoja koulutettuja, niin he itse pitävät itseään jonakin pyhimyksinä.
Mitä eroa on tuoda timanttikaivoksen timantit tänne verrattuna siihen, että houkutellaan kehitysmaiden vähillä rahoilla koulutetut osaajat tänne?

Ilkka Huotari

"Jokainen on yksilö"

Tämä harhaluulo on ominaista maahanmuuton kannattajille/suvaitsevaisille. Tätä he korostavat aina.

He eivät jostain syystä kykene myöntämään (tai ymmärtämään?), että jokainen yksilö on myös kulttuurinsa edustaja. Toiset enemmän ja toiset vähemmän.

"Sokea individualismi"
http://narkissos-esseet.net/

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ilman muuta pakolaisia pitäisi auttaa. Aina pitää ajatella, miltä tuntuisi jos olisi samassa tilanteessa.

Mielestäni ei ainakaan Turkille pitäis maksaa lanttiakaan tphakijoiden auttamisesta, koska se rahahan maksetaan vain siksi, että tphakijat eivät tule muualle Eurooppaan.

Jonkinlainen järjestys asiaan pitäisi saada. Vaikka olen EU-vastainen, niin tämä on asia jossa tarvitaan kansainvälisiä sopimuksia. Heti kun tphakijat tulevat Eurooppaan, niin heidät pitäis haastatella ja tiedot dokumentoida, ja myös kuvata. Sitten seuraavaks pitäis tehdä yhteistyötä ja pyrkiä nopeuttamaan hakemusten käsitellyä.

Ei kai Venäjä yksin ole ollut pommittamassa? Eikö Usa ole ollut ihan yhtä innokkaasti mukana?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset