Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Vihaa ja rakkautta isänmaassa

  • Vihaa ja rakkautta isänmaassa

Luin ennen itsenäisyyspäivää sankarihaudoille seppeleen vieneen 612-soihtukulkueen tiedotetta, ja ajattelin että tuossahan on tapahtuma johon voisin itsekin osallistua. Suomi on upea maa jossa riittää ylpeydenaiheita maailman laadukkaimmasta vesijohtoverkostosta rehellisiin ja luotettaviin ihmisiin. Maailmalla kulkiessa alan usein spontaanisti kehua Suomea, ja täällä käyneiden ulkomaalaisten palaute on yleensä hyvin arvostavaa.

Soihtukulkueen tiedotteessa ei viitattu rasismiin mitenkään ja poliittiset banderollit pyydettiin pitämään poissa. Osallistujia kehoitettiin olemaan hiljaisia ja käyttäytymään arvokkaasti. Vasemmistopiireissä tapahtumasta  annettiin kuitenkin hyvin erilainen kuva. Järjestäjiin kuului uusnatsien edustajia ja koko kulkue olikin itseasiassa ovela PR-operaatio toisia syrjivän ja väkivaltaa ihannoivan "kansallismielisyyden" puolesta.

Näillä perusteilla järjestettiin kulkueen häiritsemiseen pyrkivä vastamielenosoitus, jossa ihmiset heittivät poliiseja kivillä ja pulloilla. Tähän poliisi vastasi kumiluodeilla.

Asiat olivat kääntyneet päälaelleen. Rauhallisten mielenosoittajien häirintä väkivaltaa käyttäen on juuri sitä fasismia, mitä oli tarkoitus vastustaa. Fasistisissa valtioissa eri mieltä oleminen on kielletty ja johtaa helposti väkivallan kohteeksi joutumiseen. Tässä tapauksessa tilanne oli vielä oudompi, koska kulkueessa ei edes julistettu poliittisia kantoja. Syyksi riitti, että mukana oli ihmisiä jotka olivat muualla olleet eri mieltä.

Mukana oli varmasti myös ääriliikkeisiin kuulumattomia tavallisia kotimaataan arvostavia kansalaisia. Kaikkien leimaaminen natseiksi oli tarpeetonta, vihaa synnyttävää kärjistämistä. Kulkuetta vastaan hyökkääminen laittoi mukana olleet uusnatsitkin uhrin asemaan ja toi heille tarpeetonta julkisuutta. Jos soihtukulkue oli PR-temppu, niin vastamielenosoitus vain vahvisti sen tehoa. 

Poliisin kannalta asia on varsin suoraviivainen. Kaikkia kansalaisia on suojeltava väkivallalta mielipiteestä riippumatta, ja rauhallinen mielenosoittaminen on ihmisoikeus. Siitä onko kumiluotiaseen käyttö kivien heittäjiä vastaan liiallista voimankäyttöä on syytä keskustella.

--

Olen tavannut sekä "äärioikeiston" että "äärivasemmiston" edustajia, ja nähnyt molempien silmissä pelon muita ihmisiä kohtaan. Pelosta syntyy epäluuloa, vihaa ja väkivaltaa. Ihminen ei luonnostaan vihaa muita, mutta kaltoin kohtelu vaikkapa perheväkivallan ja koulukiusaamisen vuoksi erityisesti lapsena ja nuorena tuottaa pelon joka jää syvälle ajatusmalleihin.

Väkivalta muita kohtaan synnyttää vain lisää pelkoa, vihaa ja väkivaltaa. Rasismi ei vähene näkemällä eri mieltä olevat vihollisina ja käyttäytymällä fasistisesti.

Ainoa keino saada pelko ja viha haihtumaan on rakastaa lähimmäisiään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Eero Mattila

Ikävä kyllä mikään ääriliike ei ole parantunut lähimmäisen rakkaudella. Fasismi, kommunismi, yltiöpäinen kaiken kritiikin kieltävä pakolaismyönteisyys tai rasismi edustavat kaikki ääriajattelua. Kaikkien tällaisten totalitaaristen liikkeiden tarkoituksena on vastustaa jotakin - vapaata ajattelua, erilaista ihonväriä, erilaisia ajatuksia..
- Yhteistä näille liikkeille on se, että niitä hallitaan pelolla ja tiukoilla säännöillä.

- Ajattelun kieltäminen on mielestäni vastenmielisin ilmiö. Menneenä itsenäisyyspäivänä mielestäni sekä pääministeri että presidentti yrittivät tukahduttaa ihmisten mielissä olevia perusteltuja kysymyksiä.
- Onko maahanmuutto enää kenenkään hallinnassa?
- Onko maahanmuuttajien kotouttamisesta tai maasta poistamisesta olemassa mitään suunnitelmaa?

- On hyvin luonnollista, että normaali lainkuuliainen suomalainen ihmettelee, miksi rajan yli päästetään kaiken aikaa ihmisiä, joista suurin osa ei tosiasiassa ole pakolaisen asemassa. He ovat siirtolaisia ilman henkilöllisyyspapereita. Amerikassa tai Australiassa he olisivat laittomia siirtolaisia.

- Mielestäni on hyvin huolestuttavaa jos maamme päämiehet vain huolestuvat kansalaisten kiristyvistä mielipiteistä. Mielipiteet kiristyvät, koska poliittiset päättäjät eivät osaa hoitaa tilannetta ja tiedottaa siitä. Nyt tarvitaan tekoja ja päätöksiä - toivottavasti niitä ei tarvitse odottaa enää kovin kauaa.

Markku Tervo

"Nyt tarvitaan tekoja ja päätöksiä - toivottavasti niitä ei tarvitse odottaa enää kovin kauaa."

Totta! Mitä nopeammin vaadittavat korjaukset tehdään sitä parempi.

On varsin perusteltu syy epäillä että mitään ei tapahdu ennen kuin 90-luvun laman seurauksena ryöstettyjen uhrien asema korjataan ja luottamus ja oikeudenmukaisuus palautetaan.

http://hilkkamlaikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2078...

Tämä ydinfysiikan tohtori Petrus Pennanen on loistavine kirjoituksineen taivaan lahja yhteiskunnallemme siinäkin mielessä että hän on rohjennut altistamaan itsensä kilpailulle eikä korkeasta koulutuksestaan huolimatta ole julkisella puolella mättämässä veroja naamaansa ja vaatimassa muilta kovempaa kilpailua.

Tohtori näyttää omalla esimerkillään miten näinkin hankalissa ja suorastaan itsetuhoisissa oloissa voi työllistää itsensä reilusti ja rehellisesti markkinatalouden pelisääntöjen mukaan.

Yrittäjäksi nappia painamalla

http://petrushelsinki.net/yrittajaksi-nappia-paina...

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Huh huh, kiitos kehuista Markku!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hieno tiivistelmä, kiitos Eero!

Tässä vihervasemmiston maailmanhalaamisessa on samankaltaisia piirteitä kuin 80-luvun "rauhanliikkessä".

Neuvostoliitto edusti tietysti hyvää ja USA (länsi) pahaa. Älymystö ja mediat innolla mukana.

Tuntuu kun nyt olisi tapahtunut vastaavanlainen älymystön ja median massapsykoosi.

Onneksi ruotsalaiset painavat jo paniikkinappulaa: http://www.di.se/artiklar/2015/12/4/ledare-hellre-...

Meidän hjallitus lienee Ruotsia puolikierrosta jäljessä ja panikoi vasta ensi keväänä.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Fiksusti sanottu. Sanoisin päivän haasteeksi suunnitella ja toteuttaa yhä enemmän tapahtumia, jossa laaja-alaisuus on sallittua. Haluaisin oikeasti altistaa itseäni yhä enemmän niin kansallismielisten kuin monikansallismielisten (monikultturismin kannattajat) ajatuksille, mutta on hyvin vaikea löytää tapahtumia joihin uskaltaa mennä.

Keskustelu on ainoa ratkaisu. Kaikki muut ovat häviöitä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Onko kansallismielisyys automaattisesti äärioikeistolaista, vai voisiko se tarkoittaa esimerkiksi EU-vastaisuutta, jolla pyritään säilyttämään kansan mahdollisuus vaikuttaa oman suvereenin maansa asioihin demokraattisesti?

Ja onko nationalisti synonyymi kansallissosialistille eli natsille, koska nämä aatteet ovat samasta puusta veistettyjä? Tulisiko sosialismiakin siis pitää tässä valossa tarkasteltuna natsiaatteena? Enpä usko.

Minusta esimerkiksi Yhdysvallat on aika nationalistinen ja patrioottinen valtio. Niin on muuten näillä kriteereillä Ranskakin, joka on todella ylpeä esimerkiksi omasta kielestään.

Pohdin näitä sen vuoksi, kun Yle tuossa uutsioi, että äärioikeisto pyrkii kääntämään itsenäisyyteen liittyvän isänmaallisuuden nationalismiksi. Käsittääkseni nationalisteja löytyy jokaisesta puolueesta. Kansallissosialisteja sen sijaan vain kahdesta valtapuolueesta ja joistakin marginaaliryhmistä.

Dialogia syntyy vain, jos leimakirveistä ja pelon lietsonnasta luovutaan. Rasismi on oma lukunsa, ja myönnän itsekin, että se on ollut rumassa kasvussa viime vuosina. Suomessa asuvien äärioikeistolaisten ja natsien määrä on kuitenkin aika vähäinen, ja mielestäni sitä on turha liioitella. He tuskin muodostavat mitään todellista uhkaa.

http://yle.fi/uutiset/tutkija_aarioikeisto_yrittaa...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asikainen n:o 3:
"Yle tuossa uutsioi, että äärioikeisto pyrkii kääntämään itsenäisyyteen liittyvän isänmaallisuuden nationalismiksi."
Se viittaa YLE:n usein käyttämän erikoistutkijan, Erkka Railon lausuntoon eli mielipiteeseen, joka aiemmat lausunnot huomioiden oli sisältönsä puolesta odotettu. :-)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Syksy Räsänen itse asiassa meni paikalle fasistien mielenosoitukseen, tässä raporttinsa englanniksi:

https://www.facebook.com/syys.ar/posts/12734882926...

Itse seurasin tilaisuutta livenä Internetistä, ja tulkintani mukaan useampi osallistuja syyllistyi suoranaiseen kansanryhmää vastaan kiihottamiseen sekä kunnianloukkauksiin.

Tästä huolimatta poliisi katsoi asiakseen poistaa vain ne ihmiset, joiden katsoi "loukkaavan" natseja olemassaolollaan - mukaanlukien paikalla kyltin kanssa seisoskelleen papin.

Ihmettelen myös aika syvästi, miten fasistien sallittiin marssia useiden palavien soihtujen kanssa pitkin kaupunkia, kun ilmeisesti vastamielenosoittajilta soihdutkin takavarikoitiin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

..Ville lueppas tämän Dagens Industrin pääkirjoituksen kommenttiketjusta, mitä ruotsalaiset nykyään ajattelevat avoimista rajoista:

http://www.di.se/artiklar/2015/12/4/ledare-hellre-...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Voisiko olla poliisin uhka-arvio ryhmistä, miten soihtuja käytettäisiin?

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Mielenosoitus oli ilmeisesti eri tilaisuus kuin kulkue, kulkueessa ei ollut mitään banderolleja tai iskulauseita, vain Suomen lippu. Tuo papin poistaminen oli outo, ei pitäisi tulkita pelkästään positiivista viestiä provosoinniksi.

Soihtujen suhteen ero on siinä onko kyseessä kepin päässä palava kangastukko vai kemiallinen hätäsoihtu joka on todella kuuma ja vaarallinen ase väkijoukkoon heitettynä.

Enivei, ikävä kielenkäyttö on selvästi pienempi paha kuin suora väkivalta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Enminä väkivaltaisia fundamentalisteja halaamalla välttämättä yrittäisi parantaa kun tunnetusti palkintona on musta silmä, jossain muualla jopa irrotettu pää,
mutta kaikenkaikkiaan kerrassaan siistiin pakettiin taputeltu ja rakentava kirjoitus.
Tältä illalta lopetankin kaikenmaailman tapavänkääjien ruikuttamisella ja vastuun ulkoistamisella itseni kiusaamisen tähän kirjoitukseesi kun se laimensi kertyneen paskan maun jo lähes siedettäväksi.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Hyvä teksti. Jos uskonnoista pitäisi valita jokin, se olisi lähimmäisen rakastaminen.

Liian sinisilmäinen ei pidä kuitenkaan olla. Rajojen asettaminenkin on rakkautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset