Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Siirrytään hakemisesta saamiseen!

  • Siirrytään hakemisesta saamiseen!

Suomen hallinto perustuu hakemuksille. Olet työtön? Hae päivärahaa ja toimeentulotukea. Olet töissä? Hae verokorttia ja vähennyksiä. Olet yrittäjä? Hae tukia ja helpotuksia.

Tämä työllistää tehokkaasti ja pitää julkishallinnon pyörät pyörimässä. Yksi suunnittelee hakemuslomakkeita, toinen vastaanottaa ja keskustelee, kolmas käsittelee ja neljäs tarkastaa. Johtoportaista puhumattakaan. Ei ihme että julkisella sektorilla työskentelee Suomessa yli 600 000 ihmistä. Heistä alle 200 000 on opettajia, hoitohenkilökuntaa tai poliiseja.

Entäpä jos tarpeettomat hakemukset poistetaan? Siirrytään hakemisesta saamiseen. 

Perustulo maksetaan automaattisesti jokaisen tilille kuukausittain. Verotus hoituu ilman verokorttia samalla tasaosuudella tuloista, olivat ne sitten palkkaa, myyntivoittoa tai osinkoja omasta yrityksestä. Ei ole vähennyksiä, yritystukia ja niihin liittyvää byrokratiaa. Harvojen nauttimat kalliit etuoikeudet on korvattu yleisellä ja tasa-arvoisella verotuksen alentamisella. 

Kaikilla on varma perusturva, kaikki työnteko kannattaa ja palkasta jää käteen selvästi enemmän kuin nyt. Yksinkertainen verojärjestelmä ei tarjoa porsaanreikiä rikkaille tai tukiaisia poliitikkojen parhaille rahoittajille.

Hakemusbyrokratiaan käytetyn ajan voi käyttää uuden luomiseen ja elämästä nauttimiseen. Yhteiskunnan palveluihin, joita oikeasti tarvitsemme, pystytään keskittymään paremmin.

Minusta tämä kannattaa toteuttaa. Voit tukea numerolla 258.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Juuri näin. Asiat voi tehdä yksinkertaisemmin ja tehokkaammin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kaikki muu meni hyvin, paitsi kirjoitukseen ujutettu tasavero.

Mikä tuo tasaveroprosentti näkemyksesi mukaan olisi?

Miten se toteuttaa verotuksen maksukykyperusteen?

Miten se toteuttaa verotuksen oikeudenmukaisuusperusten?

Kolme oleellista kysymystä, joihin kaipaan vastaustasi.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Verotuksen ei ole pakko olla yhden portaan tasavero, siihen voidaan laittaa kaksi tasoa. Perustulolla ja kahden tason verotuksella voidaan käytännössä tuottaa sellainen efektiivinen progressio kuin halutaan. Esimerkiksi 600€ perustulo, 2000€ /kk asti 10% vero, sen jälkeen 30% vero. Näitä prosentteja voi säätää halutun progression aikaansaamiseksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kun kerran yksinkertaisuutta esität, miksei yksinkertaisesti: tulonlähdejako ja vähennykset sekä verottomat tulot pois, ja siihen lopullinen vero muotoa y = (pot Z), jonka z:n eduskunta vahvistaisi vaikka vuosittain, jos katsoo aiheelliseksi. Samaan syssyyn kaikki omaisuus- tulo- ja verotustiedon julkisiksi yksityishenkilöien osalta (yritysten osaltahan ne jo ovat).

Myös noihin kahteen muuhun kaipaan vastausta.

PS: Jos käytettäisiin malliasi, mikä olisi verotuksen vuosituotto?

ulf fallenius

Vielä helpompi malli olisi 30% veroa kaikista tuloista jotka ylittää 24000 euroa vuodessa ja sen alle jäävistä nolla vero.Pennanen on ainut joka on oikeilla jäljillä kaiken voi tehdä tehokkaammin ja yksinkertaisemmin .

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #9

Ja mikä olisi arviosi mukaan tuon järjestelmän vuosittainen verokertymä?

ulf fallenius Vastaus kommenttiin #11

Sama tai jopa parempi,koska työttömyys on miljardeja maksava projekti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Eli euroissa?

Voisitko perustella, miten työttömyys tähän liittyy?

ulf fallenius Vastaus kommenttiin #17

Työttömyys on kaiken pahan alku taloudessa.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #9

Jyrkkä porrastus on myrkkyä ja loisi "kannustinloukun" palkankorotuksille. Nykypäivän tietoyhteiskunnassa ei ole mitään syytä käyttää jyrkkää porrastusta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #21

Tai edes lievää porrastusta. Tuo laskumallini on selkeä ja yksinkertainen, ja toimisi kaikille.

Koska se on liian helppo ja yksinkertainen, sitä ei tultane koskaan toteuttamaan. Ainoa kärsijä olisivat maksulliset verosuunnittelijat, verokonsultit.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eduskunnassa perustuloa tulevat edistämään ensisijaisesti Vihreät.

https://www.vihreat.fi/asiat/vihrea-politiikka/tee...

Perustuloäänet kannattaa ehdottomasti keskittää Vihreille.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Tässä ei ole kysymys vain perustulosta vaan myös yritystuista, verovähennyksistä ja eri tulomuotojen laittamisesta samalle viivalle. Sekä julkishallinnon karsimisesta. Näitä Vihreät eivät edistä, päinvastoin. He monimutkaistavat julkishallintoa ja kannattavat mm. tukiin perustuvaa energiapolitiikkaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Muuten hyvä esitys, mutta kuulostaa liiaksi Finncapitan mainokselta. Pikkuinen tai vähän isompikin annos konkretiaa toisi hivenen uskottavuutta.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva

Jos konkretiaa kaipaa, niin tässä olisi hyvin yksinkertainen perustulomalli ja laskuri, jolla voi katsoa, minkä verran minkäkin tasoinen perustulo ja veroprosentti vaikuttaisi kokonaisveroprosenttiin ja käteen jäävään rahaan:

http://www.tyrannyofmajority.net/blog/fin/perustul...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämäntapaisia malleja olen aina välillä peräänkuuluttanut.
Tekstissä oli aivan oikein todettu se perusongelma "Jos perustulo on liian pieni eikä riitä toimeentuloon, joutuvat pienituloiset hakemaan sen lisäksi toimeetulotukea, jolloin sekä byrokratian vähentäminen että kannustavuus jäävät saamatta. Jos taas liian suuri, joudutaan verotusta kiristämään niin paljon, että työnteon kannustavuus alkaa kärsiä sitä kautta ja veropakolaisuus kasvaa".

Uskottavaa ratkaisua siihen en ole nähnyt. Syynä lieneee se, että harkinnanvaraisia etuuksia on käytännössä lähes mahdoton korvata yhdellä paketilla. Pieni tiivistelmä erilaisista Kelan jakamista etuuksista ja niiden suuruusluokista. Sairausperusteiset etuudet 4 miljardia, lapsiperheiden tuet 2 miljardia, työttömyystuet 1,7 miljardia, erilaiset asumistuet 1 miljardi, vammaispalvelut ja kuntoutus 1 miljardi.

Ensimmäinen kysymys siis on, mitkä harkinnanvaraiset tuet poistetaan. Jos niihin ei voida tehdä hyvin merkittävää karsintaa, byrokratiasäästöjä ei saada. Toinen kysymys on, miten käy niille, jotka olisivat tarvinneet useammanlaisia tukia, mutta jäävät nälkärajan alapuolelle, kun harkinnanvaraiset tuet on poistettu.

Mielestäni tuo on vaikeasti ratkaistava yhtälö. Mutta jos siihen ei löydy toimivaa ratkaisua, perustulo on vain yksi uusi apparaatti joka kierrättää muutamia kymmeniä miljardeja valtion budjetin kautta. Monimutkaiseen ongelmaan on siis löydetty ratkaisu joka on yksinkertainen, elegantti ja väärä.

Käyttäjän jln kuva
Jarno Luoma-Nirva Vastaus kommenttiin #13

Luonnollisestikin perustulo korvaa lähes kaikki muut tuet toimeentulotuista, työttömyystuista, opintotuista ja eläkkeistä alkaen, eli noihin liittyvästä byrokratiasta, hakemuksista ja kannustinloukuista päästäisiin eroon, mikä tekisi melkoiset säästöt valtion talouteen, puhumattakaan hakemusten täyttelystä vapautuvasta ajasta. Ainoastaan tietyt erikoistapaukset, kuten pysyvästi invalidisoituneet, voivat saada perustulon lisäksi lisäavustusta, mutta silloin kyseessä on jo niin pieni joukko, että siihen ei montaa byrokraattia tarvita. Varsinkin, kun riittää, että tuen tarve todetaan kerran, eikä tarvitse tehdä kuukausittaista seurantaa, että josko jalka olisi vaikka kasvanut takaisin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #13

Nämäkin ongelmat päosin ratkeaisivat veroremontilla: Luovutaan tulonlädhejaosta, verotetaan kaikki yksityisen tulonsaajan tulot yhtenä ja sovelletaan koko kasaan yhtenäistä, progressiivista, veroa, tyyppiä y = x (pot Z), jonka Z:n eduskunta määrää vaikka vuosittain. Samalla tehdään kaikki omaisuus- tulo- ja verotiedot julkisiksi.

Kun tässä järjestelmässä sitten verotuksen alaraja olisi 12 000 euroa vuodessa ja yläraja 90 % olisi 3 650 000 € vuosituloista, olisi aivan samantekevää, vaikka perustuloa jaettaisiin kaikille. Nallelle jäisi tuosta käteen se 10 % ja Nylppylän Spuget ry:n puheenjohtajalle 100 %.

Tämä yksinkertainen malli ei tunnu kenellekään kelpaavan, ehkä juuri siksi, että se on niin yksinkertainen, helppo ja tehokas.

Saa lainata korvauksetta.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"kaikki työnteko kannattaa"

Kokonaiskannustimet kuitenkin pikemminkin laskevat kuin nousevat: http://ollikarkkainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/975...

"Täysin korvaavaan perustuloon siirtyminen poistaisi todennäköisesti kannustinloukut, joissa efektiivinen marginaaliveroaste tai työllistymisveroaste on yli 80 % tai jopa yli 100 %. Samanaikaisesti työnteon kannustimet heikkenisivät suurimmalla osalla väestöä. Tämän vuoksi kokonaisvaikutus sekä työllisyyteen että tehtyihin työtunteihin olisi todennäköisesti negatiivinen."

Perustulon sijasta sosiaaliturva voitaisiin toteuttaa myös sosiaaliturvatilin (esim. perustili) avulla, jolloin hyvätuloiset ja varakkaat voitaisiin käytännössä rajata tulonsiirtojen ulkopuolelle. Tällöin työnteon kannustimet eivät laskisi työssäkäyvien osalta.

Sosiaaliturvatilillä on monia etuja vastikkeettomaan perustuloon verrattuna: http://roopeluhtala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12723...

Suosittelen perehtymään ainakin Liberan esittämään malliin: http://www.libera.fi/perustili/perustili-koottu-ai...

Pekka Loikkanen

Petruksen periaatteet kuulostavat ihan järkeviltä. Mutta kävisikö tässä niin että jos perustulo olis vaikka tonni kuussa. Niin sitten hinnat alkaisivat nousta, niin että muutaman vuoden kuluttua perustulo ei enää riittäisi ja taas tarvittaisiin tukia ja helpotuksia. Jouduttaisiin palkkaamaan poispotkittuja virkamiehiä takaisin töihin? Koska poliitikkojen äänienkalastus ahneudessaan pitäisi luvata taas kansalaisille etuja koska perustulo ei riitä. Ja köyhien ja kärsivien auttaminenhan on aina ollut poliitikkojen sydäntä lähellä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tonni kuussa kaikille tarkoittaa 65 miljardia vuodessa.
Valtion budjetti tälle vuodelle on 54 mrd
Tulo- ja varallisuusperusteiset tulot ovat 12 mrd
Alvi ja valmisteverot tuottavat suunnilleeen 24 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan menot ovat 12,8 mrd
Taitaisi tuo pelko hintojen noususta olla tuossa niitä huolenaiheista pienimpiä.

Harri Salonen

Olisit otsikoinut "Potkitaan 400 000 turhaa ihmistä pihalle, jos äänestätte minua" , niin olisit lähempänä totuutta.

Perustulo, tai ei, niin nuo ihmiset kuitenkin käyvät töissä ja ovat osa yhteiskuntaa. Kyllä ne jotakin järkevää tekevät. Näin ainakin uskon, kunnes toisin todistetaan.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Jos minä vuoroviikoin kaivan kuopan ja täytän sen ja minulle maksaa siitä kunta, minäkin periaatteessa käyn töissä ja olen osa yhteiskuntaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset