Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Järkeä päihdepolitiikkaan

Suomalainen päihdepolitiikka on aikamoinen sääntöjen ja rajoitusten sekamelska. Tuloksena rikollisilla on valtavat laittomien päihteiden markkinat ja viranomaisten resursseista suuri osa kuluu päihteisiin liittyvään valvontaan. Samalla päihteistä riippuvaisten asema on usein hyvin heikko. Miten tilannetta voitaisiin parantaa?

Alkoholin suhteen suomalaiset eivät ole sen humalahakuisempia tai tyhmempiä kuin Keski-Eurooppalaiset. Siksi alkoholin säännöstely voidaan karsia samalla tasolle kuin EU-maissa yleensä. Vaikka arvostan suuresti Alkon erinomaisia valikoimia ja palvelua, ei monopolin säilyttämiselle ole kunnollisia perusteita. Viinit voidaan tuoda marketteihin.

Ravintoloiden aukiolojen suhteen riittää niistä sopiminen paikallisesti. Jos ravintola ei aiheuta ympäristölleen merkittävää häiriötä voi se työntekijöiden ja työnantajan sopimuksella olla auki vaikka ympäri vuorokauden. Tämä järjestely toimii hyvin useissa kulttuurikaupungeissa kuten Berliinissä. Aikarajoitusten ja"kIelletyn hedelmän" houkutuksen poistuminen johtaa usein rauhallisempaan alkoholinkäyttöön. Piraattipuolue, jota edustan, erottuu puoluekentässä selvästi myös tässä yksilön- ja elinkeinon vapauteen liittyvässä kysymyksessä.

ravintolat

 

Kannabiksen laillistaminen kontrolloidusti myydyksi päihteeksi ei ole aiheuttanut mainittavia ongelmia Yhdysvalloissa. Sen sijaan se poistaa järjestäytyneeltä rikollisuudelta miljardiluokan markkinat ja tuottaa mittavat verotulot valtiolle. Sama järjestely voidaan ottaa käyttöön myös Suomessa.

Psykedeelit ja empatogeenit kuten psilokybiinisienet ja MDMA ovat tutkimusten mukaan tehokkaita apuvälineitä mielenterveystyössä. Ne voivat auttaa merkittävästi persoonallisuusongelmien ja rikollisten taipumusten hoidossa. Näiden aineiden käyttö terapiassa ja siihen liittyvässä tieteellisessä tutkimuksessa tulisi sallia.

Niinsanotut kovat huumeet, kuten heroiini ja amfetamiini, eivät mielenterveysongelmiin auta. Laittomista aineista riippuvaisiksi tulleet ovat usein suurissa vaikeuksissa joutuessaan käyttämään kaiken aikansa rikoksiin hankkiakseen rahaa järjestäytyneelle rikollisuudelle. Kuten muidenkin laittomien aineiden tapauksessa ei näiden huumeiden laadusta ole mitään takeita. Lainsäädännön kiertämiseksi kehitetyt epämääräiset muuntohuumeet ovatkin aiheuttaneet viime aikoina paljon ongelmia.

Kovista huumeista riippuvaisten olisi syytä saada aineensa puhtaana lääkärin reseptillä valvotuissa olosuhteissa. Sveitsissä tälläinen järjestely on ollut pitkään käytössä, ja addiktit pystyvät sen ansiosta tekemään töitä ja maksamaan veroja kuten muutkin ihmiset. On varsin hämmästyttävää miten monta huonolla lainsäädännöllä luotua ongelmaa tämä yksinkertainen järjestely ratkaisee.

Henkilökohtaisen valinnanvapauden suhteen varteenotettava vaihtoehto on jättää päihteet käyttämättä. Päihteitä käytetään usein tavanomaisesti tietyissä tilanteissa. Moni on yllättynyt huomatessaan, että selvin päin oleminen tuo kokonaisvaltaisempaa hyvää oloa ja laajempaa perspektiiviä kuin päihteiden nauttiminen tavan vuoksi.

--

Keskustelen tänään päihdepolitiikasta vaalipaneelissa. Näissä vaaleissa äänestäjällä on onneksi aikaisempaa enemmän vaihtoehtoja järkevän politiikan puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän terouuttana kuva
Tero Uuttana

Omassa Puheenvuoron blogissanikin alkoholipolitiikkaa käsittelin.

http://terouuttana.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188434...

Tuolla varsinaisilla kotisivuilla tullut käsiteltyä myös huumausainepolitiikkaa. Hyvin samoilla linjoilla kanssasi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä mieltä olisit siitä, että demokratiamallimme uudistettaisiin sellaiseksi, että eri hallinnonaloille olisi omat vaalinsa? Nythän kansanedustajat ovat erikoistuneita muutamiin asioihin, mutta toisaalta joutuvat äänestämään monenmoisista asioista. Eri hallinnonalojen vaalit johtaisivat siihen, että ihmiset äänestäisivät niissä vaaleissa, mitkä olisivat heille itselleen merkityksellisiä ja niistä ihmiset yleensä tietävätkin enemmän.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Tuossa olisi kyllä paljon ideaa, mutta tällä hetkellähän tuo sotii edustuksellisen demokratian ideaa vastaan sinänsä, että tarkoituksena ei ole ensisijaisesti äänestää asiantuntemusta tai osaamista vaan poliittisia kantoja ja mielipiteitä. Siksi puolueet ovat syntyneet polittisten ideologioiden tai yhteiskunnallisten tavoiteryppäiden perusteella, eivätkä esimerkiksi oppiarvon tms perusteella. Tieto on tärkeää mutta tärkeämpää on kyky kuunnella viisaampiaan.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Eilisen päihdepoliittisen paneelin voi katsoa täältä:
http://bambuser.com/v/5357829

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset