Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

EU ja eläimen arvo

  • EU ja eläimen arvo

Eläinten suojelusta on nykyään enemmän lakeja ja säädöksiä kuin koskaan. Samalla niitä käytetään massatuotannon välineinä tehtaissa ja tapetaan enemmän kuin koskaan. Kuinkas nyt näin?

Eläimiä koskeva lainsäädäntö keskittyy säätelemään tuotanto-olojen yksityiskohtia. Kun eläintä käytetään teolliseen massatuotantoon ei sille saisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Teolliseen käyttöön sisältyvä "normaali" kärsimys on lakien mukaan täysin ok, jos kipu säästää kuluissa. On jopa sallittua, että lihatalo maksaa tuottajalle palkkiota eläinten pitämisestä ahtaammissa oloissa.

Lainsäädännön perusteisiin olisi syytä tehdä muutos. Nykyään säädökset pohjautuvat siihen, paljonko hyötyä eläimistä on ihmisillle niiden erilaisissa käyttötavoissa. Eläimet ovat kuitenkin tuntevia olentoja, joilla on arvo niiden pelkän olemassaolon kautta. Villieläin jota ihminen ei käytä mihinkään on arvokas olento sinänsä. Sen sijaan, että ylimääräistä kärsimystä rajoitetaan teollisuudessa vain jos siitä ei aiheudu lisäkustannuksia pitäisi lähtökohtana olla eläinten itseisarvo ja siitä syntyvät oikeudet.

Kädelliset ihmisapinat, kuten simpanssit ja gorillat, ovat henkisiltä kyvyiltään hyvin samanlaisia kuin ihmiset. Ne kykenevät työkalujen käytön lisäksi jopa valehteluun ja muiden manipulointiin. Konkreettinen esimerkki eläinten oikeuksista on kädellisten oikeus elämään. Se on jo tunnustettu Espanjan Baleaareilla, ja ehdotan että se tunnustetaan koko EU:n alueella.

Jos EU keskittyy säädösviidakoiden sijasta olennaisiin asioihin kuten ihmisten ja eläinten oikeuksiin on sillä paljon vaikutusvaltaa. Eläinten olot ovat erityisen heikkoja Itä-Euroopassa, ja unionin laajuisella lainsäädännöllä voitaisiin oloja parantaa keskitetysti.

Tilanne on kuitenkin pääosin Euroopassa parempi kuin muualla. Esimerkiksi Kiinan turkis- ja lihateollisuudessa tuotantovälineitä kohdellaan järkyttävillä tavoilla. EU on suuri talousmahti ja voisi parantaa tilannetta globaalisti kauppasopimusten avulla. Siksi eläintuotteiden tuonti Eurooppaan pitäisi sallia vain jos eläinten kohtelu on ollut säädyllistä.

--

Voit edistää eläinten oikeuksia kirjoittamalla äänestyslappuun 55.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset