Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Politiikan seuraava aalto: Digitaaliset perusoikeudet

  • Politiikan seuraava aalto: Digitaaliset perusoikeudet

Menestyksekkäät poliittiset liikkeet ovat lähteneet todellisista yhteiskunnan epäkohdista, joiden olemassaoloa vanhat puolueet eivät ole ymmärtäneet niiden korjaamisesta puhumattakaan.

Sosialismi lähti reilu sata vuotta sitten nousuun kun teollistumisen levitessä työntekijöitä kohdeltiin tuotantokoneina ilman oikeutta terveyteen ja turvallisuuteen.  Vasemmistoliikkeen establisoiduttua saatiin työntekijöiden oikeudet turvattua lainsäädännössä. Teollisuuden kehitys jatkui vauhdilla, ja pian huomio alkoi kiinnittyä sen tuhoamaan ympäristöön. Sellukeitossa uivat järvet ja raskasmetallien tappamat eläimet herättivät 70-luvulla erityisesti nuorten ihmisten huomion ja syntyi vihreä liike. Ahkeralla kampanjoinnilla luonnonsuojelu saatiin hallituksen agendalle, vedet alkoivat puhdistua ja uhanalaisten eläinten kannat kohota.

Nykyään maailmaa mullistaa informaatioteollisuus. Kun kohta jääkaapit ja lyijykynät ovat kiinni netissä ollaan perustavanlaatuisten muutosten edessä. Tietoa voidaan kerätä kaikkialta koko ajan ja analysoida automaattisesti. Miten pidetään huoli ihmisten yksityisyyden säilymisestä - oikeudesta olla kotona ilman että joku kuvaa sinua, oikeudesta puhua ilman että ulkopuoliset kuulevat äänesi ja oikeudesta liikkua ilman että valtio seuraa sinua?

Tietoyhteiskunnan kehittäminen on trendikästä ja siitä puhuvat kaikki puolueet. Niin myös uusi liikenneministeri Virkkunen, joka tänään ilmoitti hallituksen satelliittivalvontaprojektin jatkumisesta täydellä teholla. Aikoinaan yhteiskuntaa uudistaneet vasemmisto ja Vihreät ovat olleet hallituksessa mukana aktiivisesti ajamassa myös GPS-kyttäyksenä tunnettua ja laajalti kritisoitua järjestelmää.

Hallituksen edelleen jatkaessa kyttäysprojektin edistämistä on selvää että yhdelläkään Suomen hallituspuolueella ei ole todellista ymmärrystä ihmisten perusoikeuksista digitaalisessa maailmassa puhumattakaan teoista niiden suojelemiseksi. Yksityisyydensuoja on heille lähinnä sanahelinää äänten kalastamiseksi ja perusoikeuksien rikkominen ok, jos sen avulla saadaan esimerkiksi aikaan uusi vero jota voidaan markkinoida ilmastonsuojelun nimissä.

Onneksi politiikassa on nyt vaihtoehto joka ei esitä vanhoja ajatuksia uusilla kasvoilla, vaan tuo yhteiskuntaan aitoa ymmärrystä perusoikeuksista ja niiden merkityksestä digitaalisessa maailmassa. Ja tahtoa oikeuksien turvaamiseen myös käytännössä.

--

Voit äänestää minua eurovaaleissa numerolla 55 ja kannustaa tykkäämällä FB-sivustani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset