Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Demokratian tulevaisuus: Vapaus tietoon, ajatteluun ja vaikuttamiseen

  • Demokratian tulevaisuus: Vapaus tietoon, ajatteluun ja vaikuttamiseen

Terveisiä Euroopan Piraattipuolueen (PPEU) perustamiskokouksesta Brysselin Europarlamentista!

Piraattipuolueesta tulee useimmille mieleen tiedostojen lataaminen netistä maksutta. Ei kovin kummoinen pohja poliittiselle puolueelle?

Nimi saattaa johtaa harhaan, sillä vaikka puolue saikin lähtölaukauksen tekijänoikeusjärjestelmän kohtuuttomuuksista - kotietsinnöistä, takavarikoista ja valtavista korvauksista epäkaupallisesta kopioinnista omaan käyttöön - on sen takana paljon laajempi perusajatus.

Kysymys on siitä, miten yhteiskunta toimii ja kulttuuri kehittyy teknologian mukana. Onko tieto edelleen omaisuutta, jota saavat ne joille on rahaa ja oikeita kontakteja? Perustuuko valtion toiminta etuoikeutettujen salaisen tiedon perusteella tehtyihin lehmänkauppoihin? Jatkuuko demokratia 1800-luvun mallilla, jossa kansanedustajat tekevät neljä vuotta mitä lystäävät päästyään läpi puolueen muiden ehdokkaiden saamilla äänillä?

Nykyiset valtapuolueet on perustettu ja niiden ideologiset periaatteet julistettu aikana ennen internettiä. Kansanedustajia sitoo vanhaan ideologiaan perustuva puoluekuri, jonka voimalla puolueen PR-strategia tai lobbausryhmän kanssa tehty sopimus ajaa kansanedustajan oman järjenkäytön ohi. Valta on kansalla vain hyvin rajoitetusti.

On aika palata takaisin demokratian perusperiaatteisiin.

1. Tiedon vapaus. Informaatio on lähtökohtaisesti kaikkialle ilmaiseksi leviävää, eikä yhteiskunta saa rajoittaa informaation kulkua ellei siihen ole vakavaa syytä kuten yksityisyyden suoja. Valtion toiminnan ja päätöksien perusteena olevan tiedon on syytä olla yhtä helposti saatavilla niin kansalaisille kuin kansanedustajille.

2. Ihmisten oman, vapaan ajattelun kunnioitus. Kansalaisten oikeus keskustella ja jalostaa tietoa sekä siihen perustuvaa kulttuuria sananvapautta käyttäen. Rikkain kulttuuri ja parhaiten toimivat ratkaisut eivät synny yksittäisen diktaattorin neronleimauksissa, vaan vapaaseen tietoon perustuvassa keskustelussa johon kaikki saavat ottaa osaa. 

3. Valta kansalle. Kansalaisilla on oltava tasa-arvoinen oikeus tehdä lakialoitteita, valita ja vaihtaa edustajaansa ja käyttää halutessaan ääntään suoraan parlamentin äänestäessä lakien muutoksista.

Näiden toteuttaminen on nykyteknologialla helppoa, kunhan valtio käyttää resurssejaan järkevästi. Valitettavasti vanhojen puolueiden ohjaamana kehitys on mennyt väärään suuntaan. Teknologiaa käytetään yhä enemmän kansalaisten valvontaan ja kontrollointiin jatkuvasti monimutkaistuvien lakien ja säädösten pohjalta, samalla kun demokraattinen järjestelmä pysyy pultattuna 1800-luvulle.

Piraattipuolue palauttaa yhteiskunnan kansalle ja tekee kaikista etuoikeutettuja. Tulevaisuuden rakkauden ja kunnioituksen kulttuuri luodaan omalla ajattelulla muiden tasa-arvoisten, valtaa pitävien ihmisten  kanssa.

--

Voit auttaa viestin levittämisessä tykkäämällä FB-sivustani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Hyvä kirjoitus, ja varmasti täsmentää useille puolueenne kantoja.

Yhteen kohtaan haluan puuttua:

"Nykyiset valtapuolueet on perustettu ja niiden ideologiset periaatteet julistettu aikana ennen internettiä. Kansanedustajia sitoo vanhaan ideologiaan perustuva puoluekuri, jonka voimalla puolueen PR-strategia tai lobbausryhmän kanssa tehty sopimus ajaa kansanedustajan oman järjenkäytön ohi. Valta on kansalla vain hyvin rajoitetusti."

Oletan, että valtapuolueilla tarkoitetaan tässä isointa nelikkoa kokoomus, keskusta, perussuomalaiset ja sdp? Sillä meillä vihreillä radikaali avoimuus, osallistavuus ja ei-puoluekurille ovat aina olleet osa politiikkaamme, ja olemme pyrkineet palauttamaan kansan vallan kahvaan koko olemassaolomme ajan. Teemme paljon avauksia demokratian ja kansalaisyhteiskunnan kehittämiseksi. Näillä saroilla meillä vihreillä ja piraateilla on varmasti paljon yhteistyön aineksia, kuten myös kulttuurin ja tietoyhteiskunnan parissa.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Niin. Mitä nyt hallituksessa tehdään kaikki mitä isommat käskevät ja unohdetaan kaikki periaatteet...

Hassua miten monet vihreätkin vielä kuvittelevat että Vihreät ovat joku vaihtoehto vaikka Vassareiden kanssa ollaan niiin kiltisti ja hiljaa ettei isommat vain suuttuisi ja kivat ministeripaikat menisi. Tietysti se on hyvää puoluejohtamista, jos kenttäkään ei sitä ymmärrä :)

RKP:lläkin on enemmän valtaa. Niillä kun on sentään se yksi kynnyskysymys :D

Tietysti euro- ja ruohonjuuritasolla on vähän eri meiningit, mutta tunnistin kyllä Petruksen kuvauksesta Vihreät varsin selkeästi.

Täytyy lainata omaa blogaustani jostain ennen viime eduskuntavaaleja, kun näemmä tiivistin omat ajatukseni silloin niin hyvin :D

"Kannatan itse monia vihreiden arvoja ja olen heille muutaman äänen joskus joissain vaaleissa antanutkin. Varsinkin tietoyhteiskunta-asioissa vihreät ovat osoittaneet puolueille harvinaista käsityskykyä. Mutta kyse onkin siitä etten voi enää luottaa siihen, että vihreät kannattavat vihreiden arvoja, vaan uskon että hekin ovat liittyneet hiljaiseen nyökyttelijäjengiin, jonka olemassaolo muuten on erittäin haitallista parlamentarismille, mutta sekin on jo toinen juttu.

Hyvän ystäväni sanoja lainaten: "Onneksi nykyään on Piraattipuolue, niin ei tarvitse enää äänestää vihreitä""

Ja mitä tässä nyt on tämän eduskunnan ja hallituksen toimia seurailtu, niin taisin olla oikeassa.

Vihreiden sisällä saattaa toki näyttää erilaiselta, mutta tältä se näyttää ulospäin :(

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Tarkoitan valtapuolueilla myös vihreitä. Vihreissä on varmasti mukana hyviä tyyppejä, jotka periaatteessa kannattavat esimerkiksi avoimuutta, "osallistavuutta" ja yksityisyyden suojaa. Puolueen toiminnan käytäntö on sitten jotain aivan muuta.

Vihreät ovat olleet vallassa jo pitkään sekä valtio- että kuntatasolla esimerkiksi Helsingissä. He eivät ole tehneet yhtään mitään hallinnon järkeistämiseksi ja suoran demokratian edistämiseksi. Hallinnon absurdi tuhlaus on jatkunut ja kasvanut keskeytyksettä sekä Helsingissä että valtionhallinnossa vihreiden nyökytellessä tyytyväisinä.

Hallituksen eiliset leikkauslistat kertovat karua kieltään Vihreiden näkemyksen ja kykyjen puutteesta. Leikataan lapsilisistä mutta ei hallinnosta, jossa käytetään rahaa kertaluokkaa enemmän kuin lapsilisiin. Ja käytetään totaaliseen tuhlaukseen, kuten tyhjiin toimistotiloihin maan kalleimmalla paikalla Louis Vuittonin kaupan yläkerrassa.

Vihreät ovat toimineet aktiivsesti yksityisyydensuojan tuhoamiseksi edistämällä uraauurtavaa GPS-kyttäyshanketta. Nyt eurovaaleissa jotkut Vihreät sitten kampanjoivat Snowdenin kuvalla muka valvontaa vastustaen. Teot ja puheet ovat räikeässä ristiriidassa.

Jos vihreät haluavat edistää demokratiaa, miksi heidän johtajansa eivät edes puhu nykyisen kansanvallasta kaukana olevan järjestelmän uudistamisesta?

Vihreät toivat politiikkaan uusia tuulia 70- ja 80-luvuilla, mutta toiminta establisoituneena puolueena viime vuosikymmeninä on ollut olemassaolevien, viallisten järjestelmien pönkittämistä ja homehtuneiden dogmien toistelua. Olin aikoinaan vihreiden jäsen, ja on ollut ikävää todeta miten ontto puolue on nykyään sekä näkemyksen että kykyjen osalta.

Toki mielelläni teen yhteistyötä Vihreiden jäsenten kanssa jotka haluavat uudistaa yhteiskuntaa. En ole huomannut että heitä olisi puolueen johtotasoilla, joten uudistushaluisten vihreiden kannattaisikin miettiä edustaisiko joku muu puolue heidän ajatuksiaan aidommin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset