Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Kädellisten oikeus elämään

  • Kädellisten oikeus elämään

Ihmisillä on kädet kuten myös ihmisen sukulaisilla. Muista nisäkkäistä meidät erottaa peukalo, joka pystyy kääntymään vasten muita sormia jotta saamme tukevan otteen esineistä puun oksasta älypuhelimeen. Käsillä tehdään työkaluja ruoan hankkimiseen, asunnon rakentamiseen ja elvistelyyn lajitovereille. Kädellisten kehittyneet henkiset kyvyt ilmenevät myös sosiaalisissa rakenteissa, joissa eri yksilöillä on omat roolinsa.

Pystymme käyttämään symboleja ja kieltä kommunikoidaksemme toistemme kanssa. Kielen ja organisaation avulla teemme yhteistyötä metsästyksessä ja muissa projekteissa. Oma status heimossa on tärkeä asia ja sitä pyritään parantamaan, joskus keinoja kaihtamatta manipuloinnilla ja valehtelulla. Mutta kädellisillä on myös oikeudentunto. Meillä on tietoisuus sekä itsestämme että muista ja monipuolinen tunne-elämä, johon kuuluu kyky myötätuntoon. Jos läheinen kuolee, suree simpanssi sitä pitkään kuten ihminenkin.

Ihmisten myötätunto kattoi aluksi vain oman perheen tai heimon. Muilla ei ollut mitään oikeuksia ja heidät voitiin tappaa tavattaessa. Kun ihmiset asettuivat aloilleen laajeni myötätunto ensin oman kansan saman luokan ihmisiin, sitten omaan kansaan, omaan kansanliittoon ja lopulta koko ihmiskuntaan. Nykyään ihmisoikeudet kuten oikeus elämään ja vapauteen orjuudesta sekä kidutuksesta tunnustetaan melkein kaikkialla. Jos löytäisimme avaruudesta uuden lajin älykkäitä ja sympaattisia olentoja heidän tappamistaan tuskin suvaittaisiin. Älykkäitä ja tuntevia kädellisiä, jotka eivät ole ihmisiä kuitenkin tapetaan jos omistajaa huvittaa ja kidutetaan eläinkokeissa joka päivä. Se ei ole oikein. 

Espanjassa tuli vuonna 2008 voimaan laki joka antaa ihmisen lähimmille sukulaisille - simpansseille, gorilloille ja bonoboille - oikeuden elämään sekä vapauteen kidutuksesta ja tarpeettomasta vankeudesta. Sama laki olisi syytä ottaa käyttöön koko EU:n alueella. 

--

Voit kannustaa vaalikampanjaani tykkäämällä Facebook-sivustani.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

jouko nevaleso

Voisiko ydinfysiikan tohtori kertoa miksi se ei ole oikein.
Jane Goodahl'in maailma romahti, kun vuosia tarkkaillun lauman kaksi naarasta, ilman minkäänlaista havaittavaa stressiä nappas kolmannen naaraan pennun, söivät sen ja sitten molemmat lohduttamaan äitiä.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Useimmat meistä ovat kehittyneempiä kuin simpanssit, ja pystymme ymmärtämään oikean ja väärän laajemmin. Kyllä ihmisetkin ovat eläneet aikoja jolloin toisen perheen lapsen tappaminen oli "normaali" asia. Onneksi kulttuurimme on jo paljon kehittyneempi ja elämän kunnioittamisen tärkeys ymmärretään paremmin.

jouko nevaleso

Kerro, lisää oikeasta ja väärästä !
Kyllä Itä-Suomesta löytyy oikeuden pöytäkirjoja lasten syömisestä, omien siis. Emme me simpansseja kehittyneempiä ole, erinlaisia kyllä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Miksi vain simpanssit? Miksei kaikki söpöt eläimet? Entä viemärirotat? Korppikotkat? Katkaravut? Lapamadot? Muut eliömuodot?

Voisitko tutkijana antaa kriteerit ideallesi?

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen Vastaus kommenttiin #18

Tuossa ylempänä kerroin miten muiden kädellisten henkiset kyvyt ja tunne-elämä ovat hyvin samankaltaisia kuin ihmisten.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #19

Niinpä kerroit. Voisitko kertoa, millä tavoin, missä suhteessa, esimerkiksi kummituseläimen ja ihmisen tunne-elämä ovat samankaltaisia?

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen Vastaus kommenttiin #20

En ole valitettavasti kummituseläimiin perehtynyt.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Onhan täällä tänään keskusteltu aiheesta: "Urpilainen: Näkymätön käsi ohjaa euroryhmää". Olet varmaan oikeassa.

Asiaa käsitellään myös U-tekstissä:

UB(703.1) 62:0.1 LIKIMAIN miljoona vuotta sitten ilmaantuivat ihmiskunnan välittömät esivanhemmat kolmesta peräkkäisestä ja yhtäkkisestä mutaatiosta, jotka olivat peräisin istukallisen nisäkkään vanhasta, puoliapinan tyyppisestä rotukannasta.

"sentyyppistä peukaloa":

UB(703.5) 62:2.1 Runsas vuosimiljoona sitten ilmaantuivat yhtäkkisesti mesopotamialaiset ihmisen kantanisäkkäät, suoraan istukallisten nisäkkäiden pohjoisamerikkalaisesta puoliapinalajista polveutuneet jälkeläiset. Ne olivat vilkkaita, pieniä luontokappaleita, pituudeltaan vajaan metrin mittaisia. Ja vaikka niillä ei ollut tapana kävellä takaraajoillaan, ne pystyivät silti helposti seisomaan suorassa. Ne olivat karvaisia ja ketteriä ja lörpöttelivät apinoiden tapaan, mutta ihmisapinaheimoista poiketen ne olivat lihansyöjiä. Niillä oli kämmentä vasten kääntyvä alkeellinen peukalo, ja niiden isovarvas toimi varsin kätevänä tarttumavarpaana. Tästä ajankohdasta eteenpäin kehittivät ihmistä edeltäneet lajit toinen toisensa jälkeen tätä kämmentä vasten kääntyvää peukaloa, samalla kun niiden isonvarpaan tarttumiskyky asteittain heikkeni. Myöhemmillä apinalajeilla tarttumaisovarvas säilyi, mutta ne eivät koskaan kehittäneet sentyyppistä peukaloa kuin ihmisellä on.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Koirille kanssa oikeus vapauteen. Ei hihnoja! Ei kerrostalo koppeja! Koirat kirmaamaan vapaasti metsiin ja niityille. Jos koiralla on omistaja, se on orja.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Koirat (eli aikanaan tavallista kesymmät sudet) ovat luonnostaan hakeutuneet ihmisten seuraan, ja ihmis- ja koiralajien välille on muodostunut pitkäaikainen symbioottinen suhde. Koirat siis tykkäävät olla ihmisten seurassa. Niillä on ollut olennainen rooli ihmiskunnan historiassa, koska heimot pystyivät helpommin asettumaan paikoilleen ja aloittamaan maanviljelyn koirien vartioidessa ihmisiä hyökkääjiltä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jos koirat niin tykkäävät ihmisistä, ei hihnoja tietenkään tarvita.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

20.1.2014 11:20 Petrus Pennanen kirjoitti: "Ihmisillä on kädet kuten myös ihmisen sukulaisilla. Muista nisäkkäistä meidät erottaa peukalo, ..."

Tänään ilmestynyt kirjoitus, HBL. Siinä kerrotaan käden fossiilien löydöistä. Vielä 1.8 miljoonaa vuotta sitten nykyisten kaltaista käden fossiilia ei olla löydetty. Mutta 1.42 miljoonaa vuotta sitten nykyisen kaltainen käden fossiili löytyy ("tumme" on peukalo ruotsin kielellä):
=

HBL Tisdag 21 januari 2014 (sida 20):

"Ingen tumme mitt i handen"
ANATOMI Fingerfärdigheten kan ha utvecklats långt tidigare än vi trott. Ett 1.42 miljoner år gammalt handben från en utdöd människa har påträffats i Turkana i Kenya.

HBL teksti:
http://personal.inet.fi/koti/elektron/tummen.PNG
=

Alkuperäinen HBL lähde on ilmeisesti tämä:
http://www.pnas.org/content/early/2013/12/12/13160...
"Here we show that one of the most distinctive features of this suite in the Middle Pleistocene ... "

Taitaa nämä geologiset skaalat nykyään olla aika epämääräinen käsite, verratkaa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pleistocene
The Pleistocene is the geological epoch which lasted from about 2,588,000 to 11,700 years ago, spanning the world's recent period of repeated glaciations

http://www.geosociety.org/science/timescale/timesc...
Pliocene: 5.3 to 2.6
Quaternary: 2.6 to 0

http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90...
Urantia:
Pliocene: 15 to 5 mya (length =10)
Ice Ages and the ancestor of man appeared: 5 to 0 mya (length =5)
(1930 luvulta)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Petrus Pennanen (20.1.2014 14:49): "Delfiinit ovat käsittääkseni myös hyvin älykkäitä ..."

"nykyiset valaat, delfiinit, pyöriäiset, hylkeet ja merileijonat":

UB (696.2) 61:2.11 Aiemman aikakauden merestä turvansa etsineiden merikäärmeiden tavoin kokonainen istukallisten nisäkkäiden heimo hylkäsi nyt kuivan maan asuinpaikkanaan ja otti elinympäristökseen valtameret. Ne ovat siitä lähtien pysytelleet meressä, ja niistä polveutuvat nykyiset valaat, delfiinit, pyöriäiset, hylkeet ja merileijonat.

UB (696.4) 61:2.13 Tämän kymmenen miljoonaa vuotta kattavan oligoseeni-jakson päättyessä kasvisto samoin kuin merieläimistö ja maaeläimet olivat jo hyvin suuressa määrin kehittyneet sellaisiksi kuin ne ovat tänään, ja ne esiintyivät maapallolla paljolti nykyisessä hahmossaan. Myöhemmin on ilmennyt merkittävää erikoistumista, mutta useimpien elollisten kantamuodot olivat jo tuolloin olemassa.

Katso myös puheenvuoro josta löytyy graafinen vertailu:
http://stefantallqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13...

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Sinulla Petrus näyttää olevan 20 kilpailijaa Piraattipuolueesta MEPien listalla, eikä siellä ole vielä ainoatakaan piraattia. Mitä teet, jos et tule valituksi?

Pirate Party G/EFA (no current MEPs – Swedish Pirate Party is part of the Greens/EFA Group):
Ahto Apajalahti
Mikael Böök
Ville Hautakangas
Janne P. Hukkinen
Satu Immonen
Mika Isomaa
Tapani Karvinen
Jiri Keronen
Harri Kivistö
Arto Lampila
Mika Letonsaari
Maria Morri
Janne Paalijärvi
Petrus Pennanen <
Raoul Plommer
Jonna Purojärvi
Ari Ryynänen
Peter Sunde
Tuukka Virtaperko
Mira Zarrouk

Finland – European Parliament election candidates
http://europedecides.eu/candidates/election-lists/fi/

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Ruotsin piraattipuolueesta valittiin viime eurovaaleissa parlamenttiin kaksi edustajaa, ja eri maiden piraattipuolueet toimivat luonnollisesti yhteistyössä toistensa kanssa.

Kysyit mitä teen, jos en tule valituksi? Jatkan teemojeni edistämistä parlamentin ulkopuolella, ja osallistun mahdollisesti seuraaviin vaaleihin. Ruotsin piraattipuolueella oli viime eurovaaleissa samanlainen tilanne kuin Suomessa nyt. Edellisissä eduskuntavaaleissa oli saatu 0.5-1% äänistä ja jääty ilman edustajan paikkaa. Eurovaaleissa tuli kuitenkin yli 7% äänisaalis mikä riittäisi Suomenkin eurovaaleissa läpimenooon. Parlamentissa Piraattipuolueen edustajat ovat saaneet paljon aikaan vähäisestä määrästään huolimatta kertomalla uusista näkökannoista muille parlementaarikoille, mikä on mm. johtanut haitallisten lakialoitteiden kumoamiseen.

Kannattaa äänestää ehdokasta, joka tuo politiikkaan uutta, itsenäistä ajattelua ja pystyy edistämään asioita vanhojen puolueiden oppi-isiltä perittyjen kantojen ja puoluekurin ulkopuolella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset