Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Liittovaltio: Byrokratian diktatuuri vai avoin ja tehokas kansojen unioni?

  • Liittovaltio: Byrokratian diktatuuri vai avoin ja tehokas kansojen unioni?

Keskustelu Euroopan Liittovaltiosta on lähtenyt käyntiin Euroopan Komission ilmoitettua sen tulevalle kehitykselle olennaiseksi teemaksi tämän kevään vaaleissa. On kulunut sata vuotta ensimmäisen maailmansodan alkamisesta, ja komissio muistuttaa etteivät rauha, demokratia ja oikeusvaltio ole itsestäänselvyyksiä joiden säilyminen on taattu jos euroopan valtiot valitsevat eristäytymisen tien yhdentymisen jatkamisen sijasta. 

Kun valtiot voivat tuhlata rahaa ilman EU:n kontrollia on euron tulevaisuus vaakalaudalla, mikä tarkoittaa mahdollista paluuta tulliunioniin ilman yhteistä talouspolitiikkaa ja valuuttaa. Suomen ja muiden Euroopan maiden tuleva menestys ratkaistaan maailmanmarkkinoilla, joilla Kiina ja Yhdysvallat ovat johtavat toimijat. Mikä olisi Suomen neuvotteluvoima kauppasopimuksissa näiden suurvaltojen kanssa ilman EU-valtioiden yhteisrintamaa?

Mielipiteet liittovaltiosta ovat jakautuneet perinteisen EU-myönteisten ja kielteisten rajalinjan mukaisesti. Liittovaltiota kannattavat - joita tosin ei vielä julkisesti ole montaa - kertovat taloudellisen yhdentymisen tärkeydestä sekä Suomen että Euroopan kasvu- ja velkaongelmien ratkaisemiseksi. Liitovaltion vastustajat varoittavat suurilla uhrauksilla hankitun itsenäisyytemme menettämisestä ja suomalaisten rahojen pakkolunastamisesta etelän tuhlaajille. Enemmistö poliitikoista välttää vielä puhumista aiheesta ettei pelästyttäisi EU-kriittisiä äänestäjiä. 

Liittovaltion kannattajat tuntuvat unohtavan, että euron kriisin lisäksi EU:n keskeisiä ongelmia ovat monimutkainen ja kankea hallintomalli sekä sen tuottama kallis säätelyviidakko. Kansan äänen kuuluminen on päätöksenteossa hyvin hiljaista, kun äänestämämme kansanedustajat valitsevat kansallisen hallituksen, joka puolestaan on pari mutkan kautta valitsemassa edustajat Euroopan hallitukseen eli komissioon. Komissio ohjaa kallista byrokraattiarmeijaa joka tuottaa lobbareiden avustuksella valtavia määriä monimutkaisia direktiivejä kaikille elämänalueille. Yksityiskohtainen säätely ja byrokratia ei ole positiivinen asia myöskään talouden ja yritysten kannalta. Nykyisen kaltaisen hallintomallin vallan ja resurssien lisääminen samalla kun sen monimutkaisuus ei ainakaan vähene kuulostaa minusta pelottavalta sekä kansanvallan että talouden kannalta. 

Euroopan kehitys ei siis ole suoraviivainen asia jonka suhteen paras ratkaisu on joko intomielinen vallan ja rahan siirtäminen eduskunnalta liittohallitukselle tai selkeä ei federalismille, ero eurosta ja kansallisten rajojen vahvistaminen. Euroopan tulevaisuudelle tulisi löytää ratkaisu, jossa taloudellisen unionin edut yhdistyvät vahvaan kansanvaltaan ja selkeään, avoimeen hallintokulttuuriin. Näiden yhdistäminen vaatii uutta ajattelua perinteisten ratkaisujen ja puolueiden ulkopuolelta.

Nähdäkseni liittovaltio voi johtaa sekä talouden että kansanvallan parantumiseen jos äänestäjillä on suora mahdollisuus osallistua parlamentin toimintaan ja äänestyksiin samalla kun EU:n säädöksiä ja byrokratiaa karsitaan ja yksinkertaistetaan. Jos keskitettyä valtaa vahvistetaan suurien linjojen osalta, kansallista itsemääräämisoikeutta pitää tukea käytännön asioissa jotta paikallisiin oloihin löydetään parhaat ratkaisut. 

Liittovaltion edut ovat taloudellinen neuvotteluvoima muiden suurvaltojen kanssa, ihmisoikeuksia puolustava perustuslaki sekä rauhan säilyminen Euroopassa myös tulevaisuudessa. Vain uudistamalla hallintomalli ymmärrettäväksi, avoimeksi ja aidosti demokraattiseksi kansallinen itsehallinto säilyttäen voidaan nämä tavoitteet saavuttaa myös käytännössä.

 

Yhteenveto

Olen sitä mieltä että liittovaltiolla voi olla merkittäviä etuja kuten oikeusvaltion vahvistuminen ihmisoikeuksien osalta, rahaliiton ja talouden saaminen paremmin toimivaksi sekä rauhan säilyminen ja vahvistuminen. 

Näitä ei kuitenkaan saavuteta hyppäämällä suoraan nykymallista liittovaltioon, vaan liittovaltio kannattaa toteuttaa vain jos 

1) EU:n hallintomallia yksinkertaistetaan, avataan ja selkeytetään (= vähemän direktiivejä, byrokratiaa ja kustannuksia), 
2) Europarlamentissa otetaan käyttöön suora demokratia eli kansalaisen mahdollisuus osallistua suoraan äänestyksiin samalla kun parlamentin valtaa lisätään ja 
3) kansalliselle itsehallinnolle määrätään selkeät vastuualueet joihin liittovaltio ei sekaannu, jotta paikallisista asioista voidaan päättää paikallisella asiantuntemuksella. 

 

Lue lisää eurovaaliteemoistani. Voit kannustaa vaalikampanjaani tykkäämällä Facebook-sivustani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Hyville ja asiantuntevalle kirjoitukselle tulee useimmiten vain harvoja kommentoijia.

Minä olen kyllä Liittovaltion kannattaja. Se on ainoa looginen kehitys. Mutta ennen kun se toteutuu pitäin paikalliset ja EU lakien ja direktiivien välinen vastuualue selvittää mahdollisimman pitkälle.

Tärkeimpiä näistä on puolustuksen ja verotuksen järjestely. Siinä olisi Amerikan yhdysvalloista paljon kokemusta ja opettavaa. Looginen kehitys olisi myös se, että pääasialliset puolueet (kuten EU demokraatit ja republikaanit) jakaantuvat niihin, jotka haluavat lujittaa liitovaltiota, tai paikallishallintoa. Yhdysvalloissa on myös muita puolueita mutta niillä on ulospäin pienempi merkitys.

Tähtäimessä pitäisi kuitenkin olla kaikkien demokraattisten valtioitten yhteinen puolustusjärjestelmä; ainoastaan se saattaa viimekädessä taata maailmanrauhaa. Viime aikaiset riidat EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä salakuuntelujupakassa, on hälyttävä asia.

Eurosta emme kyllä luovu. Mutta jos tulee pahempi riita EU hallinnon ja meidän hallinnon kanssa, voi käydä niin kuin Euron kolikossa näytetään, vain puolet on enää Eurooppalainen ja toinen puli on itäisen liittovaltion hallussa.

http://personal.inet.fi/koti/elektron/euro.png

Sittenpä saavat siellä opetelle "pakkovenäjää", kuten jo monet haluavatkin sielläpäin.

Käyttäjän PetrusPennanen kuva
Petrus Pennanen

Kiitos hyvin perustellusta kommentista!
Reaktioita saa tosiaan helpommin aikaan kun kirjoittaa yksipuolisen ja kärjistetyn postauksen jossa asiaa ei ole mietitty kovin perusteellisesti. Liittovaltioasia ei taida vielä olla monella äänestäjällä mietinnässä mutta tulee enemmän esille kun vaalit lähestyvät. Olisi kiva nähdä ehdokkailta perusteltua pohdintaa miten EU:ta kannattaisi kehittää - nykytilaan se ei kuitenkaan tule jämähtämään.
Mainitsemasi paikallisten ja EU-lakien vastuualueiden rajanveto sekä puolustuksen ja verotuksen järjestely ovat tosi kiinnostavia kysymyksiä.

Seppo Paasikallio

Minä näen liittovaltiokehityksen väistämättomänä aivankuin jo ensivaiheissa organisaatiota luotaessa ajateltiin. Silloin ei vaan pystytty toteuttamaan.

Globalitian suunnitelmat ovat ohittaneet kaikki normaalit demokratian muovaamiskuviot. USA on NWOn kärjess kehityksessä ja siellä on Obama selvästi määritellyt, että kaikki kauppasopimukset valmistellaan korporaatioiden kanssa ja kongressia saa vasta valmiista sopimuksesta määritellä onko se hyväksyttävissä.

Keskustelu Suomessa on hyvin laimeaa, koska kokoomusjohto on puolustanut kaikkia ehtoja mitättominä. Pelin henki on kuitenkin selvä.Korporaatiot tulevat määrittämään kaikki olennaiset ehdot ja USAn tärkeimpiä ehtoja tulee olemaan maatalouden maailmanlaajuinen hallinnointi, GMO + Hormoonikarja etc.

Thaimaassa on asiasta käyty kovia riitoja. Maata johtaa käytännossä maanpaossa asuvan entinen pääministeri Taksin, jonka sisar toimii nukkejohtajana eli pääministerinä. Hän on suoraan sanonut, että hän on valmis hyväksymään TPP sopimuksen. Taksinin porukka on saanut paljon rahaa Wall Streetiltä, jota on käytetty kansan äänien ostamiseen, millä perusteella sisar onpäässyt asemaansa. USAn vaikutus on näkynyt Irakissa, jossa maa on pakotettu ostamaan joka vuosi uudet siemenet Monsantolta ja ikivanhoja perussiemeniä ei saa käyttää.

Seppo Paasikallio

EU tulee kestämään vain vähän aikaa kunnes Uusi Maailmamjärjestys saadaan eteenpäin. Sen johto tule olemaan pitkälti korporaatijohtoista ja EU salausperiaatteet viittaavat myos siihen, että EUn liittovaltio tulee olemaan ensisijaisesti korporaatiojohtoinen.Jos se ei synny ilman maailmansotaa, niin eliitti on valmis siihen, USAn uhittelu joka suuntaan viittaa tähänkin mahdollisuuteen.

Littovaltion kehittämiseen tulee kuulumaan voimakas rahansiirto jo nyt tuetuille alueille, koska ei siellä kansan moraali muutu hetkessä mihinkään. Tämä rahansiirto tulee Suomelle hyvin kalliiksi, joten en näe järkeä olla mukana liittovaltioneuvotteluissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset