Petrus Pennanen Vapaus, järki ja rakkaus!

Suomen kyberturvallisuus

  • Suomen kyberturvallisuus

Olin tänään juttelemassa aamu-tv:ssä kyberturvallisuudesta. Nykyään sähköinen sodankäynti on vakava asia jolla voidaan tuhota reaalimaailman järjestelmiä ja sekoittaa yhteiskunta yhtä tehokkaasti kuin pommittamalla. Suomen puolustus kyberuhkia vastaan on hämmästyttävän heikossa tilassa;  nyt vasta ollaan perustamassa turvallisuuskeskusta, jota koordinoi viestintäministeriö hyvin pienin resurssein. 

 

Turvallisuutta voisi kehittää näin:

+ Kyberturvallisuuskeskus puolustusvoimien ja sisäministeriön alaisuuteen, ja merkittävästi resursseja siirtämällä ne perinteisistä puolustushankinnoista.

Nyt keskus on lähes vitsi kuudella työntekijällä. Monta lisää saisi vähentämällä muutaman panssarivaunun ja yhden hornetin?

+ Mennään mukaan Naton kyberpuolustuskeskukseen Eestissä, mutta evaluoidaan ja valitaan työkalut itsenäisesti ettei mukana tule NSA-takaportteja.

+ Panostetaan omien työkalujen kehitykseen korkeakouluissa yhteistyössä it-harrastajien ja yritysten kanssa, niin että tutkijat ovat mukana turvallisuuskeskuksen toiminnassa.

 

Muiden valtioiden tai rikollisten harjoittaman vakoilun lisäksi merkittävä uhka yksityisyydelle on Suomen omien viranomaisten tekemä urkinta. Julkisuudessa on jäänyt vähälle huomiolle että poliisit ovat saamassa vuodenvaihteessa merkittävästi lisää valtuuksia kansalaisten verkkovakoiluun mm. kotitietokoneisiin ujutettujen troijalaisten avulla. Poliisi tekee siis ensi vuonna vastaavia tietomurtoja kuin mistä verkkorikollisia syytetään. Valtuudet on toistaiseksi rajoitettu vain vakaviin rikoksiin, mutta voimme olettaa että poliisi on piankin ehdottamassa keinojen laajentamista myös lievempien rikosten tutkintaan. Kuten aiempienkin valtuuksien osalta, tullaan näitäkin valvontakeinoja todennäköisesti myös väärinkäyttämään.

Puolustusministeri Haglund vaati viikonloppuna edelleen lisää valtuuksia poliisille ja puolustusvoimille. On epäselvää minkälaisia valtuuksia tullaan esittämään, mutta Ulkoministeriön tapaisen tietomurron suhteen verkkoliikenteen yleinen valvonta on tehoton keino. Valtion verkkojen ylläpitäjillä on jo nyt mahdollisuudet valvoa liikennettä, ongelma on osaamisen ja resurssien puutteessa.

Yleisen verkkovalvonnan lisääminen on merkittävä uhka kansalaisten yksityisyydelle; kerättyjä tietoja voidaan myös käyttää väärin ja varastaa. Mahdolliset lainsäädännön uudistukset pitäisi käsitellä ja arvioida tarkasti sekä asiantuntijoiden että kansalaiskeskustelun kautta, ja laajentaa valtuuksia rajatusti, riskit minimoiden vain silloin kun hyödyt ovat selvästi suurempia kuin haitat.

Yksi konkreettinen tapa edistää yksityisyyden suojaa on allekirjoittaa Lex Snowden -aloite joka kieltäisi kansalaisten vakoilun. 

--

Voit kannustaa vaalikampanjaani tykkäämällä Facebook-sivustani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Lex Snowden -aloite, kuinkahan toimisi?

Sanktiot?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset